Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jest tu jakiś fotograf?

Polecane posty

Gość gość

Jestem kompletnym laikiem, nie znam się, ale zależy mi, żeby kupić aparat fotograficzny w cenie do 1000 zł, który będzie robił możliwie jak najlepszej jakości zdjęcia. Nierozpikselowane, bez szumów. Czy ktoś jest w stanie mi coś polecić, ładnie proszę ;)

Gość gość
Polecam Ci zamknąć mordę i iść zerżnąć swoją starą.

Sam używam od lat i polecam Ci poszukać aparatu PANASONIC z serii FZ. Najtańsze widziałem po 800zł. Dostaniesz w nich DOSKONAŁĄ optykę, dobrą matrycę i NAJLEPSZY system optycznej stabilizacji obrazu. Zdjęcia wychodzą porównywalne do tańszych lustrzanek, a nie musisz ładować kasy w obiektywy i lampy błyskowe.

Gość prawik29
No ja interesuje się fotografią trochę. W tej kwocie brałbym: Samsung NX3000 20,3 Mpx + Obiektyw 16-50 mm. Duża matryca matryca (format apsc) i uniwersalny obiektyw typu zoom o dość szerokim kącie (16mm) co przyda się w fotografii krajobrazowej lub by prostu zmieścić większą grupkę w kadrze. http://allegro.pl/aparat-samsung-nx3000-16-50mm-lightroom-5-fullhd-i5649571008.html

Gość prawik29
Raczej nic lepszego nie kupisz w tej kwocie.

Widzę, że ktoś zachwala swój towar z Allegro. x Szkoda tylko, że ten towar nie jest nowy, a bajki o jednodniowej wystawie, którą widać na aparacie, to można niemowlakom opowiadać.

Gość gość
czemu nie śpisz misio ?

Gość prawik29
"Widzę, że ktoś zachwala swój towar z Allegro." I dlatego właśnie misio nikt cie na tym forum nie lubi. Jesteś przygłupem w każdym temacie udającym znawcę. A autor tematu może sobie znaleźć aukcję tego aparatu u innego sprzedawcy.

Lata osiemdziesiąte i wcześniej. x Znalazłem dobrej jakości nagranie HAIR i mnie wciągnęło :). x W tym SAMSUNGU najbardziej podoba mi się lightroom 5 :D.

Gość gość
co to za gatunek ?

>>>I dlatego właśnie misio nikt cie na tym forum nie lubi. Jesteś przygłupem w każdym temacie udającym znawcę. A autor tematu może sobie znaleźć aukcję tego aparatu u innego sprzedawcy.<<< x Nie pisze tu, by ktoś mnie lubił. x A przygłupem prawdziwym jesteś Ty, skoro wierzysz, że ktoś profesjonalnie zajmujący się fotografią, będzie znacząco obniżał cenę nowego aparatu, z powodu jego jednodniowej ekspozycji. Zapewne aparat ma jakąś wadę ukrytą, która zostanie w ręku nabywcy, a Ty mu ten szajs wciskasz :(.

>>>co to za gatunek ?<<< x To hipisowski musical filmowy Miloša Formana z 1979 :D. x Odpręża mnie w czasie dłuższej trasy :).

Gość prawik29
oj misio przygłupie, gość ma 99.5% pozytywów przy tysiącu komentarzy więc taaak to na pewno oszust... ten aparat normalnie można kupić za 1200zł więc obniżka o 200zł za towar powystawowy to nic nadzwyczajnego

Gość gość
jesteś teraz w jakiejś trasie ? nierozumiem

Gość gość
chyba w transie

>>>jesteś teraz w jakiejś trasie ? nierozumiem<<< x Nie. Nagrywam sobie płytę do słuchania w aucie :).

Gość gość
Kup jakiś tańszy aparat zanim się rzucisz na głębszą wodę wraz z pieniędzmi. Najpierw musisz opanować o co w ogóle chodzi w paracie (zykładam że chodzi o cyfrowy). Inaczej, łatwo się zniechęcisz jeśli nie pojmiesz do czego służą F stop, zoom, kiedy i dlaczego należy używać poszczególnych funkcji i dlaczego czasami lepiej jest użyć opcji manulanych zamiast automatycznych. Kiedy będziesz wiedzieć o co chodzi i naocznie przekonasz się o różnicach, to wtedy szykuj się na dobrej jakości aparat. Obecnie, prawie wszystkie aparaty cyfrowe pstrykają bardzo dobrej jakości fotki. Powodzenia.

>>>oj misio przygłupie, gość ma 99.5% pozytywów przy tysiącu komentarzy więc taaak to na pewno oszust...<<< x Wracaj na swoje Allegro i się ode mnie odpieprz. x Przecena jest o 250zł, a to całkiem sporo, jak na nówkę. x Ja osobiście nie chciałbym aparatu, który nawet przez jeden dzień, był obmacywany i szarpany przez kilkadziesiąt osób. x Poza tym nie mam zaufania do szajsunga, a PANASONIC sprawuje się dobrze już 9 lat i nadal korzystam z oryginalnego akumulatora. x Sprawdziłem specyfikację tego aparatu i wyszło, kto z nas używa aparatu i głowy, a kto czyta tylko dane z netu. Twój szajsung nie OPTYCZNEJ STABILIZACJI MATRYCY. Spróbuj zrobić nim, BEZ STATYWU dobry krajobraz lub fotkę z najdłuższą ogniskową. Tak to jest, gdy nie znający się półgłówek, przeczyta tylko o dobrej matrycy :(.

Gość gość
panasonic, no to doradził wielki znawca... jaki samochód kupić volkswagen... jaki telefon? nokia... porady by misio1...

>>>panasonic, no to doradził wielki znawca... jaki samochód kupić volkswagen... jaki telefon? nokia... porady by misio1...<<< x Masz coś do NOKII ? x Ja ze swoich jestem zadowolony. Najstarsza, w pełni sprawna ma już 15 lat i akumulator, który wytrzymuje dłużej niż w srajfonie :D. x Podałem linię aparatów, bo w promocjach, są dostępne starsze modele, w doskonałych cenach. Wystarczy odrobina inteligencji, by to zrozumieć.

Gość gość
Dziękuję za podpowiedzi, wiem, ze 1000 zł to nie jest kwota, za którą dostanę cuda. Trochę ogarniam robienie zdjęć, miałam wiele aparatów.mpo prostu nie chcę zajmować się tym profesjonalnie, a chcę mieć dobrą rozdzielczość.

Na rozdzielczość matrycy akurat nie patrz. Ważna jest jej fizyczna wielkość, elektronika i dobry algorytm (program), które opracowują odebrany z niej sygnał. x Mówiąc prościej aparaty o tej samej rozdzielczości matrycy, mogą dać zupełnie inne zdjęcia (swojego czasu miałem porównanie między PANASONIC-iem, a HP). x Prawda jest taka, że przy tej samej fizycznej wielkości matrycy, lepsze zdjęcia uzyskasz z mniejszej rozdzielczości. 12M wystarczy Ci w zupełności do amatorskich zastosowań, a 20M, popularne ostatnio w najbardziej dziadowskich aparatach, jest tylko chwytem marketingowych, przyciągającym naiwnych. Takie 20M da kilka razy większe szumy na zdjęciu, od 12M. x Najważniejsza jest optyka. Co Ci po doskonałej matrycy, jeżeli obraz, który na nią dostarczysz, będzie rozmazany i nieostry? x Dlatego polecam PANASONIC-a. Do linii aparatów FZ pakują prawie zawsze oryginalną optykę LEIC-i, co w tym przedziale cenowym, jest wyznacznikiem najlepszej jakości. x No i najważniejsze: ergonomia. x SAMSUNG, o którym ktoś pisał, ma na papierze doskonałe parametry, ale w realnych warunkach trudno będzie zrobić nim rzeczywiście dobre zdjęcie. Optyczna stabilizacja matrycy, sprawia, że mikroruchy Twojej ręki, nie będą zamazywały obrazu na zdjęciu. Każdemu normalnemu człowiekowi ręka leciutko drży. PANASONIC ma swoją własną technologię, którą stosował od wielu lat w kamerach. Mam jeszcze 20-stoletnią kamerę SVHS, w której nawet porządne drżenie dłoni trzymającej kamerę, nie jest wcale na filmie widoczne. Poza tym w PANASONIC-u, masz wygodne programy automatyczne i możliwość ustawień manualnych. Z doświadczenia wiem, że także wbudowana lampa błyskowa jest mocniejsza (i ma kilka programów pracy, które w innych aparatach pominięto). Podobnie dobrze zrobione są aparaty FUJI. Tutaj jednak nie mam pojęcia, który z aktualnych modeli jest godny polecenia.

Zakup dobrego aparatu fotograficznego to nie wszystko. Mając dobry sprzęt, trzeba umieć robić dobre zdjęcia. Każdemu się wydaje, że zrobienie zdjęcia to "klik" i jest zdjęcia. Ale czy ono jest dobrze zrobione? Niewielki % jest dobrej jakości zdjęć i wartościowych. Warto zapisać się na e-kurs fotografowania http://www.fototerytorium.pl/akademia/product/e-kurs-fotografii-produktowej-sprzedajesz-fotografuj/ Przyda się na pewno !!!

Gość gość
Fotografie z talentem można dodać na www.utalentowani.pl :)

Gość gość
Zdjęcia z talentem fotograficznym można dodać na www.utalentowani.pl :)