Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdaaama

śpiwór dla 4 latka

Polecane posty

Gość magdaaama

możecie mi polecić coś do spania dla 4 latka. po 2 minutach zrzuca z siebie kołderkę/koc i śpi goły, aż potem jest sztywny z zimna. muszę coś kupić w czym go zapnę na noc. całymi nocami tylko wstajemy i go nakrywamy... jak niemowlaka. a jak nie wstajemy to płacze, że zimno.

Gość gość
to kup mu taki śpiwór dla starszaka- jak śpiwór turystyczny tylko z postaciami z bajek

Gość gość
Czterolatek zamiast wyciągnąć rękę, chwycić kołdrę i się przykryć to płacze że mu zimno?? Polecam zamiast kupowania śpiwora po prostu nie reagować na wołanie, dziecko samo odruchowo jak zmarznie zawinie się w to co ma pod ręką, a pod dużą kołdrą ciężko się kompletnie rozkopać. Może potrzebuje lżejszej kołdry bo ta za gruba dla niego albo lżejszej piżamki. No chyba że rodzice biegną na każde mruknięcie i opatulają to wtedy faktycznie, może chwilę potrwać nauczenie go tego. Są śpiwory i są polarowe pajace, ale jak długo będziesz tak dziecko kładła spać? Już nie mówiąc o tym że rano wstanie napić się czy wysiusiać i gwizdnie z łóżka- no chyba że do toalety również zanosisz i czekasz ze szklanką w ręce aż otworzy oczy...

Gość gość
Owszem, mam super genialnego czterolatka (do przedszkola chodzi tylko żeby sąsiedzi nie gadali), jest tak zdolny że jak chce mu się siusiu idzie sam i jeszcze ręce umyje, jak chce mu się pić to nalewa sobie wodę z dzbanka bo i dzbanek, i kubki ma pod ręką, jak mu zimno to zakłada coś cieplejszego co leży pod ręką, a jak w nocy się niepotrzebnie rozkopie i jest mu chłodno to przykrywa się kołdrą... Nie wiem czemu się burzysz- sama napisałaś że wstajecie jak do niemowlaka. Tak, taka właśnie opieka jest normalna jak dziecko ma kilka miesięcy, a nie kilka lat. Problem w tym że dziecko płacze że mu zimno a wy podchodzicie i przykrywacie, przerywając własny wypoczynek. Możesz nad tym popracować, polecam zacząć od wołania "to się przykryj", a możesz pakować w śpiworki i super ciepłe piżamy, jak uważasz.

Gość gość
Moja córka tez tak miala. Odradzam śpiwory i inne kołdry, które krępują ruchy. Bedzie ci krzyczeć, ze nie może się wykopać ze spiworu. Ponieważ córka miała problemy z nerkami to nie mogłam pozwolić sobie ns te rozwiązania, które proponują osoby powyżej, ze niech zmarznie a wtedy się przykryje. Teraz (6lat) faktycznie tak jest, ze przez sen sie juz przykrywa ale wtedy (4 lata) kupiłam po prostu jej pajaca polarowego, do tego skarpetki lub nie, i jak sie rozkopala to przynajmniej nie bylo jej zimno. Wrzuć na luz i pamiętaj, ze mu to powinno minąć. A na chwile obecna chroń przed zimnem i nie słuchaj zgryźliwości, które tu wyżej się pojawiały.

Gość magdaaaama
Mój też sam ręce umyje, sam się napije, sam idzie siku, sam się rozbiera i idzie do wanny. Wrzuci ubranie do pralki, wsypie proszek i sam ją włączy. Sam weźmie mikser, założy pałkę, wbije jajka, wsypie cukier, kakao i ubije biszkopt na tort, który o dziwo da się zjeść. Sam odkurzy swój pokój. Sam liczy do 20 w trzech językach. Ale temat nie jest o genialności tylko o rozkopywaniu się w nocy. My przerabialiśmy już 1 x zapalenie płuc, z 5 razy zapalenie oskrzeli w ciągu roku od pójścia do przedszkola. Jego plecy to nasz priorytet. Może i masz rację z polarowym pajacem. Zaraz poszukam na allegro. Dzięki.

Gość gość
nie tylko genialne, ale nawet przeciętnie zdolne nie ma po kim być to dziecko;) w dodatku jeszcze nadopiekuńczość

Gość magdaaaama
To musi być dla Ciebie bardzo dowartościowujące ocenianie zdolności 4 latka... I jeszcze napisz, że moje dziecko będzie nikim, bo w nocy zrzuca kołderkę z siebie. Mamy pecha, kołdra zaważy na życiu naszego dziecka. Chyba się popłaczę. Czasami myślę, że niektóre kobiety rodzą się po prostu żmijami i nic tego nie zmieni.