Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dajcie przepisy na proste dania obiadowe , nie mam pomysłów ..

Polecane posty

Gość gość

Niedawno zaczęłam przygodę z kucharzeniem , mam roczne dziecko . Staram się by jadło to samo co my ale gotowanie nie bardzo mi wychodzi . W internecie jest mnóstwo przepisów ale nie zawsze wszystko wychodzi . Co umiem ? Zupa ogórkowa , pomidorowa , rosół , krupnik , kurczak pieczony , skrzydełka i udka tylko smażone bo wydają mi się za suche z piekarnika , kotlety mielone i schabowy . Makaron z sosem i kurczakiem ale tylko z torebki . Raz próbowałam zrobić pierogi bo bardzo lubię , z serem ale nie wyszły . Narzeczony jest mięsożerny , lubi zawijane mięsko z ogórkiem ale niestety dla mnie to ciemna magia , o ciastach nie wspominając , nic poza gotowymi babeczkami nie wychodzi :-(. Zazdroszczę tym co umieją gotować , jako matka nawet własnemu dziecku ciasta drożdżowego nie potrafię upiec .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zeby ciasta wychodzily trzeba sie trzymac pewnych reguł. Np. Składniki musza byc w miare w podobnej temperaturze. To znaczy ze np.jajka, mleko itp. musisz wyjac z lodowki przed pieczeniem zeby nie byly takie zimne. Zeby Ci urósł zaczyn na drozdze dobrze jest go rozmieszac z ciepla, ale nie goraca woda lub mlekiem i wsypac tam lyzke cukru i maki. Tak samo jak jak roztopisz maslo to nie mozna go wlac takiego goracego do ciasta. Jak zaczyn urosnie to ja np. nagrzewam piekarnik na 50 stopni i jak wyrobie ciasto to wsadzam do tego piekarnika ale juz go wylaczam. Czekam z godzine az wyrosnie i wtedy walkuje na prostokat smaruje np. marmolada albo maslem z cukrem i cynamonem. Zawijam w rulon wrzucam do keksowki i pieke :) Najlepiej ogladac na YOUTube jak ktos robo cos czego nie umiemy. Mozesz ogladac rozne filmy i wybrac te metody ktore co najbardziej pasuja. Za jakis czas dojdziesz do wprawy, grunt to soe nie zniechecac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chcesz ciasto? to ułóż w blaszcze herbatniki lub gotowe spody biszkoptowe, zagotuj litr mleka z 1 kostką margaryny, cukrem waniliowym, i ok. pół szklanki cukru (jesli lubisz można dodac troche wiorek kokosowych lub kakao) gdy bedzie sie gotowalo wsypywac po malu energicznie mięszając kasze manne(1 szklanke ale z reguły troche więcej żeby masa była w miare gęsta), gdy sie zagotuje wylej w blache, ulóż znow np. cherbatniki, posyp czekoladą drobno połamaną i udekoroj wiorkami, posypką lub czym tam chcesz i wstaw do lodówki do zastygniecia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oj piec to i ja nie umiem, a raczej nie mam ochoty się za to zabrać. Ale na pocieszenie powiem Ci, że ja zawsze miałam dwie lewe ręce do gotowania i brzydziłam się dotykać surowe mięso - serio. Odkąd zamieszkałam z moim facetem to wiele się zmieniło, później pojawiło się dziecko i na prawdę dużo już potrafię zrobić. Do mojej mamy mi jeszcze daleko ale ogólnie to jemy ze smakiem i jest dobrze. Próbuj wszystkiego a z czasem sobie wypracujesz pewne schematy. Nawet te takie tradycyjne polskie potrawy jak bigos czy fasolka po bretońsku - to wszystko jest proste. Jeśli chodzi o coś bardziej wymyślnego to i tego się z czasem nie będziesz bała :D A takie zawijane mięso to po prostu trzeba długo dusić żeby w środku surowe nie było, chyba że Ci chodzi o schab faszerowany czy filet z kurczaka - to trzeba smażyć na głębokim tłuszczu dosyć długo i często obracać. Powodzenia :) i proponuję korzystać z takich stron jak wielkiezarcie.com itp. W książkach kucharskich nie wszystko jest tak wytłumaczone żeby początkujący mógł zrozumieć :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
salatka z zupek chinskich(prosta i bardzo smaczna): poszatkuj pekinską kapuste, pokrój papryke marynowaną, jajka, dodaj kukurydze, groszek, podsmaz piers z kurczaka(pokrojona na male kawalki), pokrusz makaron z zupek, zalej wrzatkiem, gdy stanie sie miekki odcedz i dodaj do reszty skladnikow, przypraw sola, pieprzem i tą sypką przyprawą z zupek(najlepsze zupki vifon) dodaj majonez i wszystko wymieszaj. ilość każdego składnika wg uznania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to ja od ciasta z manny i salatki, pewnie powiesz, ze te zupki nie zdrowe ale szczerze polecam, napewno mile zaskoczysz męża i ta sałatka w sumie nadaje sie na obiad bo jest sycąca, zawiera witaminy(warzywa), białko(mięso, jajka), węglowodany(makaron)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kup cukinie, pokrój w plastry ale nie za cienkie, obtocz w jajku, bułce tartej i do tego ziemniaki i surówka, pycha tak samo można przyżądzić mortadele

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A na te pierogi dajcie przepis ,żeby wyszły . Ruskie albo z owocami . Często zostają ziemniaki albo coś innego i wyrzucam bo nie mam pojęcia co z tym zrobić .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tez czasami korzysta z przepisow z neta. Przede wszystkim jak spodoba Ci sie jakis przepis, wyszukaj inne tego samego dania zeby zobaczyc jak go zrobic porzadnie. I czytaj komentarze. Nigdy nie rob czrgos bez przeczytania komentarzy bo moze sie okazac, ze przepis jest niepelny albo nie smaczny zwyczajnie. Potem wejde to cos napisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ruskie. ziemniaki twarug biały (musi być pół na pół ziemniaków i twarogu-proporcjonalnie) podsmazona cebulka, wszystkie składniki mielimy, ew odprawiamy (sola:) ) ciasto weź mąkę jajko szczypta soli i ciepła nie gorąca! wodę, zagniec ciasto, rozwalkuj i np szklanka wycinasz kółka na to farsz zlepiasz i gotujesz w osolonej wodzie od czasu wpłynięcia ich na wierzch ok 3 min. jeszcze inny farsz z kapusta, pieczqrki obierz pokroj w kostke kapustę kiszona oplucz i ugotuj, gdy trochę się obgotuje odcec ją i jeszcse raz gotuj do miekkisci w nowej wodzie. cebuke jedną pokruj w kostke na patelni rozgrzej trochę oleju wrzuc pieczarki i dus pod przyciem nie wylewaj wody tej co wytworzy się podczas duszenia! dodaj ugotowana i pokrojona kapustę i cebulę smaz chwile, dopraw, i farsz gotowy. kapusty i pieczarek również daj proporcjonalnie np pół kilo kapusty pół kilo pieczarek. z tym farszem można zrobić też krokiety, nakładamy na naleśnik zwijamy jak golabki obtocz w jajku i bulce i smaz z każdej strony na rumiano. farsz z socsewicy ugotuj najlepiej zielona socsewixe, kilka cebul ok 3 pokruj w kostkę, ostudzona soczewuce przekreć przez maszynie, cebulę zrumien dodaj socseeice smaz chwilę dopraw sola i pieprzem( daj więcej pieprzu) i gotowe. sorki za błędy śpieszę się do pracy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki wielkie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na obiad można też placki ziemniaczane poprostu ze smietaną lub jakimś sosem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
można kupić gotowe sosy do spagetti albo kurczaka po chińsku, podsmażasz wtedy piersi kurczaka albo mięso mielone, dodajesz sos i podajesz z ryżem albo makaronem, to dopiero szybki, prosty obiad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w internecie jest cale mnóstwo przepisow i jest dokladnie pokazane jak gotować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też nie umiałam gotować, znalazłam trzy ulubione blogi kulinarne i robiłam przepisy zgodnie z instrukcją i zawsze patrzyłam na komentarze pod przepisami, jeśli ktoś już ugotowal to pisał czy przepis ok czy nie. Jest dużo blogów ze slodkosciami, są takie mieszane i czasem jak chcę coś zrobić pierwszy raz to szukam przepisu i robię wg wskazówek na blogu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja polecam vlogi kulinarne na youtubue, mam kilka ulubionych ale nie bede spamowac,wpisz np w wyszukiwarke pierogi a wyskoczą i polularni vlogerzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie lubie gotowac!!! szkoda mi na to czasu:):)gotowanie musi trwac nie dluzej jak 30 minut;);) ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W internecie jest tyle przepisów że naprawdę teraz żeby mieć problem z gotowaniem czy pieczeniem to nie wiem jakim "cudakiem" trzeba być;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prosto, szybko, smacznie i zdrowo-na parze wrzucesz warzywa i przyprawionego lososia :) Nie ma nic prostszego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katjena
Ja lubię tradycyjne obiadki, jakieś schabowe, mielone, surówka - najlepiej z marchewki i kapusty i ziemniaczki, ale w formie puree albo kluse, bo w tradycyjnej postaci już mi się znudziły. Znalazłam ostatnio właśnie bardzo fajny przepis na zwarte, jędrne kluski żelazne: https://www.przepisy.pl/przepis/zelazne-kluski Robi się je z ugotowanych i tartych, surowych ziemniaków. Mają bardzo fajną "konsystencję", najlepiej smakują mi polane sosem koperkowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×