Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

za złoty łańcyszek cieniutki 1.92 gram zapłaciłam 490 zł!!

Polecane posty

Gość gość

tragedia jak złoto podrożało, pamiętam jak na komunie 3 lata temu kupowałam mojej chrześnicy 2.80 gram to zapłaciłam 400 zł ,a wczoraj kupiłam 1. 92 za 490 zł !!!

Gość gość
a gdzie kupowalas? jak w yes czy apart to dodatkowo zaplacilas za marke. Ja w kwietniu kupowalam normalnie u jubilera i za 2gramy zaplacilam 260zl. Zawieszka dodatkowo 150zl.

Gość gość
ja w Aparcie nawet kupuje taniej, nawet teraz z ciekawosci przejrzałam oferte na stronie, znalazłam nawet takie poniżej 200 zł..oczywiscie próba 333

Gość gość
nie, no właśnie kupowałam u jubilera na rynku na mieście, ale nie próba 333 tylko 545 chyba czy jakoś tak, a to te próby się czymś różnią?

Gość gość
585, no tak to lepsza próba...ta 333 jest najgorsza, dlatego najtańsza...zawiera najmniej czystego złota

Gość gość
no pewnie że sie różnią, próba 999 to najczystsze złoto czyli na 1000gram tego kruszczu masz 999gram czystego złota, 1g to jakiś syf, no ale do stu procentowej czystości nie da sie złota przetopić, więc próba 999 to najczystsze złoto Zatem jak masz próbę 333 oznacza to że w tym kruszcu jest 33,3% złota a reszta to np stal nierdzewna próba 999 - 99,9% czystego złota próba 545 - 54,5% czystego złota + 45,5% domieszki próba 333 - 33,3% czystego złota + 66,7% domieszki Domieszką może być np. miedź czy srebro ale najczęście jest to po prostu zwykła stal nierdzewna

Gość gość
no to pewnie dlatego aż tyle zapłaciłam, masakra

Gość gość
jak na moje normalna cena, kurs złota na dzień dzisiejszy to około 170zł za 1 gram więc 2 gramy = 340zł za sam materiał, a 150zł jubiler skasuje za to że z tego złota zrobił ci łańcuszek, normalka czasami lepiej kupić własne złoto i pójść tylko zapłacić mu za robocizne i zrobienie łańcuszka czy tam pierścionka

Gość gość
no, trzeba tylko jeszcze mieć te własne złoto :) za gówniarza sprzedałam wszystko co miałam z komunii i chrzcin ,a teraz żałuje ,ale byłam głupia

Gość gość
tak, ale mi chodzi o to ze możesz w mennicy kupić sztabeczkę np 2 czy 5 gram złota i wtedy wyjdzie ci w mennicy powiedzmy 160zł za gram, a jak pójdziesz do jubilera i u niego zamówisz taką sztabeczke to on cie skasuje na 200zł albo i 220zł za gram o to mi chodzi

Gość gość
no tak,ale to chyba by się opłacało przy jakimś większym zakupie tego złota, a tak to szkoda zachodu