Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość4335454

Depresja z powodu zębów...

Polecane posty

Gość gość4335454

hej, mam 18 lat i od paru lat nie wychodze nigdzie z domu... no jedynie do szkoly. nienawidze swojego wygladu glownie przez BARDZO krzywe zeby..sa okropne, zolte i przez nie nigdy nie sie usmiecham i nie lubie rozmawiac z innymi. zaczelam miec obsesje na ich punkcie. zawsze jak mysle to o zebach, o tym ze jestem brzydka i tak dalej. mam sporo kompleksow. mozliwe ze niedlugo bede miala aparat staly i zastanawiam sie, czy to w ogole cos da..szczerze watpie ze ta katastrofe da sie naprawic. to ze beda proste niestety nie sprawi ze beda ladne..one sa paskudne i kazdego zawsze odstraszaja..nie wiem juz co robic pomocy :((

Gość gość
pogadaj z dentystą na pewno pomoże

Gość gość
dentysta akurat nic na to nie poradzi, on jest od naprawiania dziur a nie ich zmiany..

Gość gość
Radzę zacząć od zabiegu higieny jamy ustnej. Zabieg taki wykonuje się tylko w gabinecie stomatologicznym. Polega on na dokładnym, profesjonalnym wyczyszczeniu zębów. Za pomocą ultradźwięków usuwa się kamień nazębny, następnie piaskuje i poleruje zęby. Po takim zabiegu zęby są oczyszczone i kamienia i płytki nazębnej. Są lśniące i gładkie. Już po takim zabiegu zęby są bielsze. Wybielać zęby można różnymi sposobami. W domu lub w gabinecie dentystycznym. Dostępne w aptece pasty i środki wybielające jeśli będą stosowane zgodnie u informacją podaną na ulotce nie będą niebezpieczne dla zębów i dziąseł. Najlepiej sposób wybielania skonsultować za stomatologiem.

Gość gość
a tu kika zadań dentysty prowadzenie badań układu stomatologicznego, w skład którego wchodzą: zęby i przyzębie, kości szczęki i żuchwy, mięśnie, staw skroniowo - żuchwowy, gruczoły ślinowe; rozpoznawanie i leczenie chorób jamy ustnej; leczenie zachowawcze, chirurgiczne, protetyczne i inne formy leczenia, w zależności od rodzaju zaburzeń i chorób zębów i jamy ustnej; pobieranie materiału biologicznego do badań histologicznych, bakteriologicznych i innych; kierowanie wczesną rehabilitacją chorych po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzoczaszki; współpracę z technikami dentystycznymi w zakresie przygotowywania aparatów ortodontycznych; rozpoznawanie i różnicowanie chorób jamy ustnej z chorobami nowotworowymi, kierowanie pacjentów do poradni onkologicznych w celu postawienia diagnozy w sytuacjach podejrzenia o nowotwory jamy ustnej; uczestniczenie w działaniach publicznych, mających na celu utrzymanie lub poprawę stanu zdrowia jamy ustnej i opieki stomatologicznej w społeczeństwie, zapobieganie chorobom zębów i wadom zgryzu; określanie przyczyn zmian błony śluzowej jamy ustnej w powiązaniu z substancjami chemicznymi działającymi w różnych gałęziach przemysłu oraz patologicznym działaniem niektórych leków; leczenie protetyczne ubytków w uzębieniu;prowadzenie badań układu stomatologicznego, w skład którego wchodzą: zęby i przyzębie, kości szczęki i żuchwy, mięśnie, staw skroniowo - żuchwowy, gruczoły ślinowe; rozpoznawanie i leczenie chorób jamy ustnej; leczenie zachowawcze, chirurgiczne, protetyczne i inne formy leczenia, w zależności od rodzaju zaburzeń i chorób zębów i jamy ustnej; pobieranie materiału biologicznego do badań histologicznych, bakteriologicznych i innych; kierowanie wczesną rehabilitacją chorych po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzoczaszki; współpracę z technikami dentystycznymi w zakresie przygotowywania aparatów ortodontycznych; rozpoznawanie i różnicowanie chorób jamy ustnej z chorobami nowotworowymi, kierowanie pacjentów do poradni onkologicznych w celu postawienia diagnozy w sytuacjach podejrzenia o nowotwory jamy ustnej; uczestniczenie w działaniach publicznych, mających na celu utrzymanie lub poprawę stanu zdrowia jamy ustnej i opieki stomatologicznej w społeczeństwie, zapobieganie chorobom zębów i wadom zgryzu; określanie przyczyn zmian błony śluzowej jamy ustnej w powiązaniu z substancjami chemicznymi działającymi w różnych gałęziach przemysłu oraz patologicznym działaniem niektórych leków; leczenie protetyczne ubytków w uzębieniu; dentysta nie tylko łata

Gość gość
Rozumiem cie doskonale! Ja tez mam krzywe zęby a mianowicie dwie jedynki cofnięte do tylu a dwie dwójki wysunięte do przodu... Masakra jakaś..odkladam pieniadze na aparat ale to jeszcze tak długo będzie trwalo :( ja nie dość ze w ogóle się nie uśmiecham to nawet rozmawiać mi się nie chce z ludźmi... Dbam o zeby ale co z tego.... A wyobraź sobie autorko jak ja z tymi zębami ślub brałam... Na każdym zdjęciu zamknięte usta, chciało mi się uśmiechać ale wiedziałam ze nie mogę, straszne to bylo.

Gość gość
Oczywiście, że noszenie aparatu dużo daje. :) Każdą wadę da się wyprostować zwłaszcza, jeśli założysz aparat w dobrym gabinecie. Sama miałam krzywe zęby i wstydziłam się ich, więc zdecydowałam się na założenie aparatu w http://dentarama.pl/ . Teraz mój zgryz wygląda fajnie. :) Także nie ma co rozpaczać, po prostu trzeba szybko rozpocząć leczenie i wszystko będzie ok.

Gość gość
no właśnie, mi tak aparat wyprostował zęby, że w zyciu byście nie powiedzieli, że cokolwiek było z nimi nie tak. ale to wymaga najpierw konsultacji, dobry gabinet stomatologiczny jak np http://www.gabinety-wawelska.pl/stomatologia pokieruje działaniami i wyleczy przed założeniem aparatu te zęby, które tego wymagają. Trzeba się przełamać!

Gość gość
Nie ma co się załamywać z powodu uzębienia. Ja też rozpaczałam i to długo, jednak udało mi się trafić w końcu do dr Iwony Gnach-Olejniczak i załatwić sprawę raz a dobrze. Dziś mam ładne, proste i zdrowe zęby :)

Gość gość
Ja znalazłam gabinet ortodontyczny blisko siebie. Dobry speciajlist który zajął się moim zgryzem to doktor Rojek http://clearaligner.olsztyn.pl/ . Bardzo dobry specjalist.

Gość gość
Ja w przeciwieństwie do poprzedników nie będę tutaj reklamować żadnego gabinetu, choć przygodę ortodontyczną też mam za sobą :p Miałam dokładnie taki sam problem - ogromne kompleksy z powodu zębów. W dzieciństwie biegałam do ortodonty, ale to były nieco inne czasy, inna technologia i guzik to pomogło. Dopiero mając lat 27 odważyłam się, założyłam stały aparat (najzwyklejszy metalowy, najtańszy) i to był strzał w 10! Trochę to trwało, ale zdecydowanie podjęłabym tę decyzję jeszcze raz gdybym miała wybierać. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania i kompleksy zniknęły. Poszukaj dobrego ortodonty w swojej okolicy, może ktoś ze znajomych leczył się i może kogoś polecić (ja tak zrobiłam) i działaj! Możesz też zajrzeć na wizaż - tam jest już kilka wątków "aparatki" - sama byłam tam stałym bywalcem, bo to skarbnica wiedzy no i wszystkie się tam mocno wspierałyśmy i motywowałyśmy - szczególnie fotkami "przed i po" :)