Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Owczarek niemiecki, warunki

Polecane posty

Gość gość

Witam! Zastanawiam sie nad kupnem psa, owczarka niemieckiego. Wiem, ze sa to psy "pracujące", lubią mieć co pilnować, muszą sie wybiegać, uczyć rożnych komend itd. Mieszkam nad morzem, 5 minut spacerkiem od plazy wiec miałby możliwość wybiegania sie, wyszalenia. Jedyny problem to taki, ze obydwoje z mężem mamy nieregularne godziny pracy. Czasami nie ma nas w domu tylko 5 godzin a czasami nie ma nas 12-13 godzin. Czy to jest możliwe, zeby taki owczarek wytrzymał (czasami) tyle sam w domu? Nie chce, zeby pies sie męczył, dlatego sie waham, ale z drugiej strony przecież ludzie pracują i maja psy. Jest możliwe zeby to pogodzić? Interesuje mnie opinia ludzi, którzy sa w podobnej sytuacji i mogliby sie rzetelnie wypowiedzieć.

Gość gość
tylko ze po plazy to chyba pies nie zawsze moze biegac? A macie dom z ogrodem, jesli tak, to ok, bo do mieszkania sie owczarek mało nadaje, chyba zeby z nim duzo wychodzicm ala jak ktos pracuje 12 godzin to nie sadze, zeby miła siłę

Gość gość
To nie Polska płaza, wszyscy tu chodzą z psami, nawet latem, w sezonie :-) mamy ogród, właściwie bardziej taki taras, ale chodzi ci o to, zeby mieszkał na tym ogrodzie? Np. W budzie? Jakieś przeciwskazania do tego by mieszkał w domu?

Gość gość
Plaża oczywiście, nie płaza ;-)

Gość gość
dla młodego psa 12 godzin to dużo jeśli chodzi o załatwianie się ale do wytrzymania dla starszego 8 lat i więcej to bardzo dużo i męczyłby się i może .... chyba że macie ogródek i ocieplaną budę na zimę tam młody się wyszaleje a starszy nie będzie się musiał wstydzić lub jeśli ktoś mógłby na chwilę wyprowadzić psa

Gość gość
przeciwwskazań nie ma by mieszkał w domu chodzi o załatwienie się przy dłuższej nieobecności

Gość gość
mamy ogród, właściwie bardziej taki taras, ale chodzi ci o to, zeby mieszkał na tym ogrodzie? Np. W budzie? Jakieś przeciwskazania do tego by mieszkał w domu? x x albo ogród, albo taras... pisałam pod tym kontem, ze pies trzymany 12 godzin w mieszkaniu sie zanudzi, na wiekszym terenie znajdzie sobie zajecia, ja z moim owczarkiem malo wychodze, ale jak jest w domu to sie zwykle nudzi, a na ogrodzie, np. kopie jamy, goni motylki, obszczekuje inne psy co przechodza, tarza sie na trawie, wybiega....

Gość gość
No jeśli w ogóle kupno tego psa dojdzie do skutku to będzie to szczeniak, a za 8 lat, mam nadzieje będę juz pracować w innym miejscu he he :-) budę w ogrodzie dałoby sie urządzić, w sumie o tym nie myślałam, jednak wolałabym zeby pies mieszkał z nami w domu, nie miałabym serca trzymać go ciagle na dworze. No i co do tych 12 godzin pracy, to tak jak mówiłam nie jest codziennie, czasami jest tak a czasami inaczej, ponadto, oprócz niedzieli, mam często wolne dni w środku tygodnia.

Gość gość
a, i dla owczarka pilnowanie to nie jest zajecie... one lubia b aktywne zajecia, to sa b wymagajace psy. Zalezy tez od egzemplarza. Mój jest b trudny, i w ogóle nie wytrzymuje byc sam w domu, zawsze ktos musiał z nim zostawac, inaczej wył w niebogłosy, albo szczekał bez przerwy.. Juz bym na drugi raz nie kupiła owczarka... Do tego potwornie brudza, i maja wiele problemów zdrowotnych

Gość gość
Może pomyślcie nad jakąś usługą wyprowadzania albo np. nastoletnie dziecko sąsiadów za drobną opłatą mogłoby tak dorabiać w te tygodnie, kiedy wypada 12 godzin? Bo psy potrafią tyle czasu "trzymać", ale byłoby to dla nich męczące, a do tego w domu byłoby im nudno.

Gość gość
Dorosły pies załatwia swoje potrzeby fizjologiczne co ok 8-9h czyli trzeba wychodzić 3 razy dziennie mieszkając w bloku, w domku ma się tą dogodność, że może załatwić się na podwórku i wystarczy jeden dłuższy spacer dziennie by go wybiegać :) Szczeniak, który ma 3msc (po szczepieniach) załatwia się co ok 3-4h i należy z nim wychodzić ucząć go czystości. Nie ważne dzień czy noc. Niestety :)

Gość gość
o budzie napisałam myśląc o waszej dłuższej nieobecności w zimie aby miał gdzie się schronić

Gość gość
Bo psy potrafią tyle czasu "trzymać" x x ludzie, czy wy myslicie, ze główny problem w tym wszystkim lezy w tym, czy pies sie nie posika? Jak tak, to nigdy nie kupujcie psów. Ja bym raczej wzieła dwa psy jakiejs rasy małej, co by sobie przez te 12 godzin pryznajmniej dotrzymywały towarzystwa

Gość gość
to że pies się posika jest dla niego stresem jak dla ciebie gdyby chodziło tylko o porządek w domu to o tym byśmy nie wspominali

Gość gość
Wlasnie, chodzi o stres. Gdyby dorosły pies, nauczony posilał mi sie w domu, bo nie było mnie 12 godzin to nawet nie byłabym zła, ale pies pewnie myślałby ze dostanie karę, nie chodzi o porządek w domu. Mała rasa nie wchodzi w grę, potrzebuje psa z którym nie będę bała sie spacerować po mieście nocą, na przykład :) tak czy siak, dzięki za opinie, widzę, ze sprawę trzeba jeszcze raz, dokładnie przemyśleć ...:-)

Gość gość
Nie mozesz sie kierowac tylko swoimi zachciankami. Decydujac sie na psa musisz myslec przede wszystkim o nim i o tym czy jestes w stanie mu zapewnic dobre warunki do zycia. Pies to takze dbanie o higiene, nie tylko kapanie - obcinanie pazurow, dbanie o siersc, czesanie, dbanie o zeby - na przyklad ja stosuje zel dentystyczny http://pozabiegu.pl, zeby pies nie mial kamienia..., spacery dlugie w takim przypadku. no i zastanow sie nad nieobecnoscia w domu...

Gość gość
bsxAfpCFnds70n5B9Jg4d2Of