Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mężczyzna_Sam

dlaczego Boga nie widać ?

Polecane posty

Gość Mężczyzna_Sam

Gdyby Bóg był widoczny zamiast wiary byłaby wiedza wyniesiona z doświadczenia empirycznego. Wiara wymaga wysiłku. Nie widzę, nie słyszę, nie czuję, nie wiem, ale wierzę. Odpowiedź jest zdawkowa, bo piszę w autobusie miejskim w drodze do pracy. Proszę o pomoc w kontynuowaniu tego wątku.

Gość gość
Kto myśli logicznie ten wie dlaczego go nie widać :-)

Gość gość
Boga nie widac,dlatego,ze go nie ma.:-)

Gość gość
Ale dobrze ,że kafe widać! Barany!

Gość gość
gdyby był widoczny to narzekałbys ze moze lepiej go nie widziec - typowe dla człowieka ciągle niezadowolony :) prądu tez nie widzisz a wtyczke wkładasz by sprzet działal . Boga nie widzisz a gdy wierzysz niezachwianie to tez działa . nawet czesto nie masz pojecia jak gdzie i kiedy :) ale trudno człowiekowi be wiary to zrozumiec :(

"Poprzez przyrodę (naturę). Po dziele rozpoznaje się Mistrza." x A szczególnie przez tsunami i inne kataklizmy które zabijają tysiące, a także przez choroby i epidemie które biorą się znikąd. Bóg to nie tylko piękny strumyk to też zło wcielone które kocha zabijać ludzi i okłamywać, że to nie on - że to szatan. Jak dziecko zwala winę, i okłamuje was i ma z tego frajdę. Bóg to szatan.

Gość gość
Gdyby go było widać, nie byłoby wiary

Po ci wiara? Bo takim jesteś robotem? Że jest wt obie chęć wiary? Wiara jako egzotyczna rozrywka? Żydowska, arabska? Może hinduska? Wznieca to w tobie niepoznane dotąd obszary? Tak zostałeś zaprogramowany/a. Jesteś robotem. TO -JA - RO -BOT. Made in Ch- Chi-Chi -na. Bóg - jest do-bry. Sza-tan zły. Kro-pka. Za-sil ba-te-rie.

Gość gość
calkiem nowa --zupełnie nie rozumiesz a zajmujesz temat , Nie masz pojecia kim jest Bóg i kim jest szatan

Gość gość
cóz na to poradze ze całkiem nowa jest robotem i to na baterie heh

Gość gość
a skąd to wiesz ? doswiadczyłas to na sobie ?

Skąd szatan wziął zło? Skoro nie istniał wcześniej i zła nie było? Oczywiste że wziął je od stwórcy - stąd rozszczepienie.

Gość gość
he he kupy sie te twoje pierdoły nie trzymaja . dlaczego jedni ludzie sa zli inni dobrzy ? tez udają ? a moze sa rozszczepieni bu ha ha

Gość gość
czyli twoim zródłem wiedzy sa zbrodniarze ?

Gość gość
a gdzie jest piekło ?

Prawo przyczyny i skutku czy jest zle? nie, tylko uświadamia nam konieczność wyboru dobrej drogi. Tak w tym sensie zlo pochodzi od Boga. Celem uczynienia większego dobra dla samorealizujących sie dusz, choć juz nam sie dawno to udalo, bo schodzimy do świata złudzeń i znów się wznosimy do doskonalej formy istnienia. Bóg nam nie nakazuje byc caly czas sczesliwym

Gość Mężczyzna_Sam
Więcej dowiemy się na pewno po śmierci. Na ziemi poruszamy się niemal po omacku. Myślę, że nawet istoty duchowe takie, jak aniołowie, choć maja dar poznania Woli Boga, i tak nie pojmują Go w pełni. Nikt nie jest wstanie pojąć Boga. Bóg jest niezrozumiały, i przedstawiany na wiele różnych sposobów - stąd taka różnorodność wierzeń. Wiara istnieje dzięki ludzkiej wyobraźni. To ona napędza wiarę i daje niemal nieograniczone możliwości w jej kształtowaniu. Mówiąc prosto - człowiek może uwierzyć we wszystko co podpowie mu jego wyobraźnia. Prosty przykład z dzieciństwa. Jako dziecko ktoś mi powiedział, że mam anioła stróża. Natychmiast w to uwierzyłem wyobrażając sobie świetlistą postać ze skrzydłami. I żyję z tym wyobrażeniem do dzisiaj.

Gość gość
akikme zapal cos jeszcze i wypij na to dwa piwka bedziesz miał lepsze jazdy , obecne są słabe :(

całkiem nowa dziś i racja zly ktory wie, ze jest zly ma juz w ręku przepustkę do tego jednego miejsca ;) 😡

Gość gość
Boga nie widac , milosci tez nie widac, madrosci tez nie widac, widac to wszystko tylko poprzez dzialanie ale jako takiego nie widac, powietrza tez nie widac, ale oddychamy, dlaczego mamy widziec Byt Doskonaly niedoskonalymi zmyslami, zmysly by tylko uproscily, przeinaczyly, Boga mozna odczuc tak jak milosc.