Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do wynajmujących pokój pytanie

Polecane posty

Gość gość

Przyjechała moja nowa lokatorka (w mieszkaniu dwupokojowym wynajmuję pokój) - studentka z Portugalii. Jest czysta, przestrzega zasad, o które ją prosiłam. Wplacila depozyt juz przed przyjazdem. Wylądowała w ndz wieczorem, prosiłam ją żeby zapłaciła mi wczoraj (wt) - zostawiłam też kartkę na stole wczoraj w tej sprawie. Ona musi iść do banku i pobrać kasę, a cche iść do tego, w którym nie ma prowizji. Dałam jej adres oddziału - 15 min pieszo od nas. Nawet nie napisała 'sorry' ani kiedy zapłaci (nie widziałam sie z nią wczoraj, bo wyszłam rano, a ona poszła na imprezę). Zajęcia ma popołudniami, rano mogłaby to załatwić. Przesadzam, czy może mam święte prawo otrzymywać kasę od razu na początku miesiąca, za który płaci.

Gość gość
nikogo nie ma?

Gość gość
tak masz prawo, dlaczego nie ustaliłaś tego pisemnie?

Gość gość
Może uznala, że to co już wplacila to czynsz a następna wplata za miesiąc

Gość gość
nie, rozmawiałyśmy o tym - depozyt jest na ost miesiąc jej pobytu albo jej zwrocę. na razie ma placić i mówila, ze pójdzie do banku, ale chyba zwyczajnie jej się nie chcialo. Dlaczego nie ustaliłam tego pisemnie - przyjechała tylko na 5 miesięcy, wpłaciła depozyt, nie potrzeba specjalnej umowy, przynajmniej do tej pory tak myślałam i takie mam doswiadczenia.

Gość gość
Nie chcę jej nękać o kasę codziennie, ale waham się czy nie napisać jej na fb (w domu się mijamy), że chcę żeby mi płaciła punktualnie każdego 20go miesiąca (jest od 20x do 20x) i ...i co? pogrozić?:/

Gość gość
No chwila, ona zamieszkała od 22-go, więc zapłacić powinna do 20 października, przecież zapłaciła depozyt ?

Gość gość
DEPOZYT - wpłaca na wypadek zniszczenia - zwraca się na końcu pobytu lub po prostu zaliczę jej za ostatni miesiac pobytu. Umówiłyśmy się na to drugie. Zamieszkała od 20 września, więc za okres 20.09-20.10 placi czynsz. Co jest niejasne?

Gość gość
czynsz za wynajem płaci się zawsze na początek miesiąca. to nie jest twoja koleżanka żeby chodzić za nią i się prosić, wyślij jej raz oficjalną wiadomość w której ustalał do kiedy ma płacić, jeśli nie chce pożegnać się z lokum 🖐️