Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KiedysBedeSzczesliwa

Samotna Matka. Jak się nią stać prawnie?

Polecane posty

Jestem w związku partnerskim. Mam dwójkę dzieci. Synka rok i 9msc i Córeczkę 1msc. Tak się stało, że nie chce już wiązać przyszlosci z moim partnerem. Mieszkamy razem w wynajetym mieszkaniu. Przeprowadzam sie do moich Rodzicow, bo z roznych przyczyn nie chce byc z tyn czlowiekiem, dlatego tutaj pytanie: Dzieci prawnie maja oboje rodzicow, ja od tego czlowieka nic nie chce i chcialabym "zarejestrowac" sie jako samotna matka, co mam zrobic, gdzie pojsc i to zglosic?

Gość gość
Ty sobie mozesz nie chciec nic od niego ale skoro to jegi dzieci niech placi na nie. Dlaczego panstwo ma cie utrzymywac. ??? Jako samotna matka pewnie i tak wiele bedzie cinprzyslugiwac z pieniedzy podatnikow ale nie wkurzaj innych tekstami "ja od nigo nic nir chce" bo przeciez to jego obowiazek utrzymac dzieci a nie podatnikow prawda?

Gość gość
od niego nic nie chce ale od nas to już chce!

Gość gość
KiedysBedeSzczesliwa xxx a bądź, tylko dlaczego za kasę innych ludzi?

Gość gość
On ci zrobil dzieci ty chyba nie protestowalas bo jedno za drugim. Jeszcze chyba dobrze po pierwszym porodzie nie wydobrzalas a juz sie z nim bzykalas ze drugie jest. Trzeba bylo myslec glowa a nie duupa to bys teraz nie jeczala. Dziecko ma miesiac a ty juz wiesz ze koniec zwiazku? Z ksiecia z bajki w kilka dni stal sie tyranem? Zreszta nie moja sprawa ze ktis na wlasne zyczenie zycie sobie niszczy ale nirch on was urztmuje a nie podatnicy

Gość KiedysBedeSzczesliwa
Rozumiem Waszą złość choć dziwie się że zamiast powiedzieć jak to zrobić, wolicie kogoś obrażać. Jestem zatrudniona, dostaje z tego tytułu macierzyńskie. Od państwa nie chce więcej pieniędzy... Nie widzę w moim wcześniejszym poście pytania ile mogę dostać pieniędzy itp. Chce tylko abym była zarejestrowana jako samotna matka. Nic wcześniej nie pisałam o pieniądzach, więc na mnie nie naskakujcie. Akurat one w tym temacie są najmniej ważne, ponieważ nie mam z nimi problemu. Chodzi np o żłobek czy przedszkole dla moich Dzieci, wtedy z tego co się orientuje to mam pierwszeństwo. A co do partnera z którym mam Dzieci wole się nie wypowiadać. Żyłam, być może nadal żyje chorą miłością i nadzieją. Proszę tylko o poradę. Nie chce żeby ten człowiek podpisywał się pod opieką moich Dzieci, bo to kłamstwo. A jeśli będę potrzebowała pieniędzy na pewno najpierw wystąpie o alimenty, poza tym nawet jeśli chciałabym coś od państwa to pierwszeństwo przymusowe do płacenia ma ojciec. Pozdrawiam

Gość gość
pierwszeństwo przymusowe? wieś!

Gość gość
Ty jesteś samotną matką, nie musisz tego nijak rejestrować. W żłobku czy przedszkolu składasz oświadczenie, aczkolwiek twoje samotne macierzyństwo jest bardziej prawdopodobne jeśli masz zasądzone alimenty.

Gość wifigdańsk
kochana samotna matka to pojecie bardzo szerokie i kazdy urzad rozumie je inaczej,zalezy do czego chcesz konkretnie to pojęcie zdobyć bo jesli do swiadczen rodzinnych ( zasiłek i dodatki do zasiłku rodzinnego np dodatek z tytułu samotnej matki wynoszacy obecnie az 170 zł ;) ) itp... to nie masz szans poniewaz dzieci mają ojca maja go wpisanego a dla mopsu samotna matka to taka ktorej partner (ojciec dzieci) zmarł,albo nie moze swiadczyc alimentow np bo dostaje rentę lub siedzi w wiezieniu albo ojciec jest nieznany/ nieujawniony i w akcie urodzenia dziecka dziecko ma wpisane nazwisko matki a jelsi nie spełniasz tych warunkow to nie ejstes samotną matką,niewiem jak z przedszkolem ale jelsi nie masz wyroku o alimenmty to dla wiekszosci urzedow i instytucji jestescie nadal pełną rodziną tyle ze bez slubu ale rodziną i jakiekolwiek działania dot dzieci musisz konsultowac z ojcem dzieci.