Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

butla czy pierś

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko, 2mies syn do tej pory nie umiał pić z butelki. Wczorah długo płakał, za cholere nie chciał jeść z piersi i maz zaproponował zeby dać mu mm. Wiedziałam ze nie wypije ale zrobiliśmy i... wypił 70ml i usnal na 3h. Z reguły nie spał wcale, maks 10 minut, w nocy co godz siè budził. Dzisiaj wupił mm i tez spał 3h a ja mam wyrzuty sumienia ze nie walczylam o kp i się poddalam. Jak polaczyc kp i mm zeby dziecko nie bylo glodne a zachowac rytualal ssania piersi i utrzynywania tej bliskosci

Gość gość
Szczerze: nie łudź się, że uda Ci się karmić na zmianę mm i piersią. Niestety karmienie mieszane szybko zastąpisz karmieniem mm, bo Ci się pokarm skończy. Jeśli chcesz karmić piersią to najlepiej karmić tylko piersią (żeby się pokarm produkował i żeby dziecko się nie nastawiało, że łatwo leci - bo z butelki leci mleko szybko i bez wysiłku). Tak więc Twoja decyzja: będziesz próbowała nadal zostać przy piersi, czy przejdziesz na mm.

Gość gość
mozesz go przystawiac do cycka zeby sobie pocmokał, ale długo nie zajedziesz wiem po sobie, ja karmiłam 7 miesiecy od 4 dawałam mm, i piers i coraz mniej piersi, darła sie o butelke.

Gość gość
Może Cię pocieszę, ale da się karmić mieszanie. Pierwszy raz dałam butlę jak mała skończyła jakieś 2 miesiące. Teraz kończy 5 miesięcy, a ja czasami daje butlę, zwłaszcza jak gdzieś wychodzimy. Pokarm mam i cały czas karmię piersią. Rady: najpierw pierś, potem butla. W nocy karm jak najwięcej piersią, nawet na śpiocha. Odciągaj czasami laktatorem, pobudza laktację, nawet jak wydaje się, że nie działa. Nie wiem z jakiego powodu chcesz karmić mieszanie? Bo jeżeli wydaje Ci się, że dziecko sie nie najada to radzę udać się do poradni laktacyjnej. Co innego jak chcesz odpocząć. U mnie mała siedziała na piersi non stop tak do 3 miesiąca, potem jest lżej.

Gość gość
Mm to wysoko przetworzona pasza. Twoje niemowle spi, bo jego organizm musi ta pasze strawic. Mleko ludzkie jest lekkostrawne, zoladek niemowlecia maly wiec kp trzeba przez kilka miesiecy czesto. Okolo 8-12 tyg powinno sie ustabilizowac. Po co chcesz ryzykowac odstawienie od piersi skoro masz mleko? To wiszenie nie bedzie trwac wiecznie. Zrob to dla swojego dziecka. Kp podajac mm w momentach jak juz naprawde nie masz sily. Moze 1 butelka przed snem, zebys miala te 3-4 h snu. Moze odciagaj mleko i niech maz raz w nocy poda? Karmienie mieszane uda ci sie ewentualnie jak bedziesz przez wiekszosc karmien dawala piers a tylko np raz butelke. Ale i tak jest ryzyko, ze dziecko wybierze butelke, bo przy ssaniu nie musi sie meczyc jak przy piersi.

Gość gość
Pasza? Padlam :-D pasze to macie niezłą Wy w głowach ! :-P I zeby nie było, karmilam piersia, ale w życiu bym nie posądziła innej kobiety oo to, ze jest gorsza i beznadziejna bo daje mm :-/ każdy karmi jak chcę, piersia, mm, mieszanie - nie moje dziecko, nie moja rzecz. Ale niektóre kp kobiety muszą się wywyzszac i pouczać cały świat.. :-|

Gość gość
Ściągaj laktatorem i podawaj.

Gość gość
Niestety ale tak to wygląda, sztuczna mieszanka jest ciężkostrawna i wszystkie możliwe procesy wyłączają się a organizm skupia się na trawieniu. Nie jest to zdrowe ale pożądane przez mamy.

Gość gość
Już widzę jak karmiłaś piersią, chyba w porywach do 3 miesięcy. Niektóre piszą co wiedzą a niektóre, to czego nie wiedzą.

Gość gość
Autorko, kp dwoje dzieci. Jest ciezko na poczatku ale warto. Na pewno nie bedziesz zalowala, ze dalas rade i kp. Slyszalas zeby jakas matka tego zalowala? Natomiast wiele mam, ktore szybko przeszly na nm zaluje po czasie. Nawet tu na kafe.

Gość gość
U mnie sytuacja wyglądała tak, że mały spadał na wadze i musiałam zacząć dokarmiać go mm. Najpierw 1 cyc potem 2 cyc i jeszcze butla. Waga zaczęła wracać do normy. Niestety tak jak ktoś już napisał z czasem mały skumał że z butli szybciel leci więc jak był mega głody to przy cycu się darł bo wolno leciało i tak oto cyc poszedł w odstawke z czasem mleka bylo coraz mniej az przeszlam calkowicie na mm. Moze faktycznie sproboj odciągać laktatorem i podawać przez butle. Troche zachodu ale jak ci zalezy na wlasnym mleku to warto powalczyc.

Gość gość
Tu autorka. Sciagam mu swoje mleko i daje. Wypija po 120ml. Piers jakby go parzyla, nie wiem czemu moze sie zakrztusil i wystraszyl.

Gość gość
Wczoraj 13,31 a dlaczego po pierwszym i drugim nie dawałaś znów pierwszego i drugiego? Takie są zalecenia, jeśli dziecko nie zajada się z dwóch to daje się na zmianę jeszcze raz i jeszcze raz.

Gość gość
Do autorki a próbowałaś karmić go pod górkę? Może mleko za bardzo tryska, jest taki etap przejściowy i dziecko nie nadąża z piciem.