Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

na czym gotujecie zupy?

Polecane posty

Gość gość

Na czym gotujecie zupy? Na porcji rosolowej, na udkach itp. , czy na kostce? Pytam z ciekawości?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na porcjach rosołowych (korpusach)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nic z powyższych/ja gotuje na maśle i włoszczyźnie nie dodaje do zupy kostek rosołowych ani vegety czy bulionetki. Jak juz musze ugotować jakas zupe z mięsna wkładka to bez kości a samo mięso wycinam. Czasem tez robie na wędzonych żeberkach-ale sporadycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na szyi z indyka na tzw mostach ewentualnie na zeberkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja na kuchence gazowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To super ze Masz kuchenke?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Większość na włoszczyźnie drobno pokrojonej i podsmażonej na maśle klarowanym albo oliwie. Niektóre (żurek, barszcz biały, gulaszową, kapuśniak, czasem barszcz czerwony czy ukraiński...) na wywarze mięsno-warzywnym (co jakiś czas robię większą ilość esencjonalnego bulionu z perliczki, kaczki i wołowiny, miksuję z częścią mięsa i warzyw, wlewam do woreczków na kostki lodu i mrożę), czasem dorzucając kawałek wędzonki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Większość na włoszczyźnie drobno pokrojonej i podsmażonej na maśle klarowanym albo oliwie. Niektóre (żurek, barszcz biały, gulaszową, kapuśniak, czasem barszcz czerwony czy ukraiński...) na wywarze mięsno-warzywnym (co jakiś czas robię większą ilość esencjonalnego bulionu z perliczki, kaczki i wołowiny, miksuję z częścią mięsa i warzyw, wlewam do woreczków na kostki lodu i mrożę), czasem dorzucając kawałek wędzonki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pytam, ponieważ ja najczęściej gotuje na porcji lub skrzydełkach i dodaje vegete a sama Już nie wiem co jest zdrowe. To znaczy wiem ze wywar warzywny ale taki mi nie smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gość 22.37 fajny sposób będę musiała wypróbować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moim zdaniem na porcjach czy skrzydelkach rosół jest bardzo tłusty i bez smaku. Lepsze jest mięso z indyka lub mostki, kosci wieprzowe itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś , bo żeby smakowało trzeba dużo dobrego mięsa (żaden kurczak pędzony na antybiotykach dobrego wywaru nie da) i sporo warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niestety wrzucając całego kuraka wypłynie z pol litra tłuszczu. Mozna oczywiście go ściągnąć ale po co jak inne mięso jest lepsze. Dobry rosół jest też na kurze. Prawdziwej, chodzacej sobie i dziubiącej pszenicę. Jak nie to indyk lub kości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No właśnie o to chodzi ze moje wywary Sa bez smaku i musze dać dużo vegety ale chcę to zmienić bo wiem ze jest niezdrowa a córka głównie zupami się żywi :-) chodz i tak kupuje ta vegete natur ale mam wyrzuty ze tyle jej uzywam. Musze spróbować z mostkami z indyka i dużo warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na indyku lub na prędze wołowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mozna tez mieszać... Mostki, szyjki indycze, skrzydła itp. Jest dużo tego. A kurczakowe części są najgorsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy dobrze rozumiem ze niektore z was gotuja zupe na samych warzywach? Bez miesa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak na samych warzywach. Takie są ponoć najzdrowsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, na samych warzywach, i bez żadnych kostek, weget etc (to uzależnia, kubki smakowe tak się "anihilują" że potem bez glutaminianu nawet herbata nie smakuje ;)). Dosyć szybko się przestawiasz i zaczynasz czuć prawdziwy smak składników (i przypraw :) ).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To ze bez zadnych kostek to rozumiem, ale jakos tak na samych warzywach? :) Czyli nie ma wywaru?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie ma wywaru z mięsa, jest wywar z warzyw (i ziół). Bierzesz pietruszkę, marchewkę, cebulę, pora etc. (do niektórych zup dobrze też podsmażyć czosnek czy imbir), kroisz w zapałkę, wrzucasz na rozgrzany tłuszcz, smażysz aż zaczną pachnieć (można lekko zrumienić, uwaga, żeby nie spalić - zwłaszcza czosnku). Zalewasz wrzątkiem, dodajesz przyprawy, zioła (lubczyk!), gotujesz chwilę, a potem dajesz resztę składników. Aha, jak chcesz wywar mięsny, to żeby i z tego mięsa wydobyć więcej smaku, warto mięso dobrze obsmażyć i zrumienić i dopiero potem gotować (tak nasze babcie robiły tzw. rosół rumiany). Poczytaj sobie też jak się robi "demi glace" - baza do sosów BAJECZNA! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki :) Nigdy tak nie gotowalam, ale warto sprobowac czegos nowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też bez mięsa, bo jadam jarsko ponad 15 lat. Wcześniej na włoszczyźnie i ewentualnie dorzucałam kostkę winiary. W czasie ciąży odrzuciło mnie od kostek bulionowych i już mi nie idą zupy na nich. Gotuję bulion warzywny w szybkowarze (włoszczyzna + olej+ przyprawy + czasami suszony pomidor albo platki drożdżowe dla głębszego smaku, oraz patent mojego męża - cukinia), i mrożę w woreczkach na lód. I takie kostki potem wrzucam. Patent ze smażoną wloszczyzną fajny - dzięki, wypróbuję!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Blanka6
Podsmażam włoszczyznę i zalewam wodą. Do tego obowiązkowo świeży lubczyk. Nie jadam wegety ani kostek. Ja jestem wegetarianką ale reszta rodziny mięsożerna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość grazia jej
Na kurczakach , gesiach , kaczkach , perliczkach :) Mam to wszytsko u siebie w zagrodzie. Wspolczuje wszystkim którzy musza gotowac na miesie z masarnii lub supermarketow :( Kiedys przez pare dni bylam zmuszona takie "specjaly" jesc i caly czas bolał mnie brzuch . Podziwiam ludzi którzy daja takie mieso malym dzieciom :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kostek nie uzywalam nigdy, zupy tylko na wywarze miesnym, sama hodowalam w lecie brojlery- i teraz mam w zamrazarce poporcjowane, wiec np na skrzydlach, udku itp-- najlepsze zupy wychodza na wczorajszym rosole, wiec ja kazdy wywar tak robie ( ale nie tlusto jak rosol) tylko wrzucam mieso ( np kosci od schaby, zeberko, z kurczaka cos ) i warzywa robie wywar, i na tym zupa,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dobry rosół to tłusty rosół, te co gotują go na chudym mięsie to nie mają po prostu zmysłu kulinarnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nigdy rosolu nie gotuje na chudym meisnie, u mnie rosol jest z wolowina, indyk, kura - i jest pyszny ! ale jesli chodzi o wywar -to juz np jeden z tych skladnikow wystarczy aby byla dobra zupka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zdecydowanie na miesie, nie na samych warzywach!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zdecydowanie na samych warzywach, nie lubie wywarów mięsnych, dużo warzyw i przypraw, masło bądź oliwa i zupa pyszna. No ale to trzeba umieć przyrządzić, nie tylko zalać marchewkę woda i gotować bo to faktycznie niedobre wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×