Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość bede budowac

Koszty budowy domu w stanie surowym zamknietym. NAPISZCIE PROSZE

Polecane posty

Gość gość bede budowac

Jaka macie powierzchnie uzytkowa i ile was wyniosl stan zamkniety surowy czyli z dachem i oknami.

Gość gość
Ja musle o domku 130 m2 z uzytkowym poddaszem

Gość gość
Nikt sie nie buduje? Same golodupstwo?

Gość gość
Ja sie budowalam od roku mieszkam juz w swoim domu ale to nie jest tak prosto napisać ile wyniesie budowa zalezy jakiego materiału użyjesz np solbet czy cos innego zalezy od dachu czy dwu czy więcej spadowy zalezy czy blacha czy dachowka oczywiście nawet w dachowce sa rozbieżne ceny no i rejon Polski w który chcesz sie budować. Sa ogromne rozbieżności w cenach ekip nawet jesli budujesz systemem gospodarczym wiec określić ciężko ktos ci powie ze przy takim metrażu wydal 100 tys a kto inny 200 lub więcej .okna tez sa ceny różne ja mam czarne z zewnątrz jasne w środku wiec doplata za kolor byla zalezy jakie okna tarasowe przesuwne sa droższe zwykle tańsze .jeśli jest dużo wielkich okien tez cena wzrasta itd itp

Gość gość
my mamy 300 m (w tym 2 garaże) i nie wiem ile wyniósł SSZ. Mam na wszystko paragony czy faktury, ale nie chce mi się liczyć. Z tego co pamiętam , to same okna (z montażem) kosztowały ponad 30 tys. Dach wielospadowy plus okna dachowe też ponad 30 tys (dachówka betonowa), do tego robocizna (nie pamiętam ile). 2 bramy garażowe (oczywiście z siłownikiem) plus drzwi zewnętrzne - ok. 10 tys. A budynek (ławy, fundamenty plus cegły) szczerze mówiąc nie pamiętam. Pamiętam za to koszt kostki wokół domu i drogi dojazdowej :O. Sama kostka plus płyty na taras, który ma 50 m.kw. (z robocizną) to 210 tys. (mamy bardzo dużą działkę), a koszt drogi dojazdowej (z asfaltu) to ok. 50 tys (sama ziemia plus tzw. tłuczeń - na to poszła kostka - wliczona wyżej). Ogrodzenie - jakieś 40 tys. (z bramą wjazdową robioną na zamówienie). Te wszystkie kwoty są przybliżone, bo nie chce mi się zaglądać do segregatora z fakturami. Także widzisz, nie ma co porównywać, bo każdy robi tak, jak pozwala mu budżet. No i metraż ma też znaczenie. Lepiej za to pamiętam urządzanie w środku. Za drzwi wewnętrzne też było ok. 35 tys. (pol-skone plus jedne całe szklane z fantazyjnym motywem) , a za blat do kuchni i schody z granitu (brazylijskiego) zapłaciłam 26 tys. A dalej to różnie. Na parterze mamy podłogę z włoskich płytek 183 zł /m.kw. (po rabacie oczywiście), w łazienkach pytki za ok. 100zł/m.kw. W kotłowni tani gres, chyba kosztował z 18zł/m.kw. Na górze (poddaszu) mamy parkiet za ok. 100 zł/m. kw.

Gość gość
To zalezy czym robisz. Ja mam porownanie bo budowalismy sie jednoczesnie z siostra i ceny kolosalnie rozne. Nasz dom ma 160m2 budowany 3 lata temu siostrt ma 110m2. Napisze ci ile nas co wynioslo ale my bralismy raczej z wyzszej polki. Sisotra placila duuuzo mniej ale jakos srednia. U nas mury bez dachu i okien z plytami to koszt 150tys dach 40tys (raczej prosty) okna (w tym jedno na taras duze przesowne. Z drewniana okleina 50tys dzwi wejsciowe 6 tys. Wiec stan surowy z oknami i dachem wyniosl nas jakies 250tys z robocizna. Robila to firma nie "fachowcy z pod sklepu". Siostre ten sam stan wyniosl 130tys. Wiec polowe z tego. To samo wyjonczenie. U nas dzrwi same w domu na zamowienie drewniane to koszt 20tys plus schody 15tys. Kuchnia 15 tys plus blat granitowy 4tus i sprzety lodowkq 6tys i reszta ponad 10wiec kuchnia 30 tys a siostra ma za 12 calisc

Gość KALKULATORY BUDOWLANE
Policz sobie sama na http://kb.pl To proste i darmowe :-)

Gość gość
projekt dom w żarnowcach ver 2 koszt 161 tys. (okna oknoplast dachówka ceramiczna braasa)

Gość gość
Jestem w trakcie budowy domu. Tak jak już ktoś napisał u jednych SSZ to będzie 130 tys a u innych 250 tys. Jest bardzo dużo czynników które trzeba uwzględnić. Rozmawiając z firmami budowlanymi to za samo wybudowanie domu w stanie surowym, najtańszą ofertę jaką dostaliśmy to 15 tys, a najdroższa to 65 tys. U nas dom parterowy (z przystosowanym do dalszej późniejszej adaptacji poddaszem, czyli w sumie tylko ze wzmocnionym stropem) 134 m2 powierzchni użytkowej w tym garaż dwustanowiskowy, dach dwuspadowy z blachodachówki modułowej, budowany z porotermu to według kosztorysu jaki mamy zrobiony ok 160 tys. W chwili obecnej czekamy na zalanie stropu i wydaliśmy (na materiały+robocizna) ok 70 tys. Wycena okien,drzwi zewnętrznych i garażowych to 23 tys. Nie liczyłam jeszcze ile będzie nas kosztował dach.

Gość gość
Warto skonsultować to z jakąś firmą która zrobi ci kosztorys. U mnie budowała firma www.chareza-dach.pl, zrobili to szybko, solidnie i w przystępnej cenie.

Gość gość
dokładnie, albo rozpocząć współpracę ze specjalistą, jakim jest kierownik budowy który poprowadzi takie prace. U nas zajął się tym http://kierownikbudowyjozwik.pl/ nie pozostawiając bez opieki także nadzoru budowlanego.

Gość gość
Ale się ludziom powodzi w tej Polsce! Jest coraz lepiej.

Gość gość
Kosztorys to jest dobra sprawa, szczególnie na etapie planowania. Mniej więcej będziesz wiedzieć jakich kosztów możesz sie spodziewać przez wykorzystanie jakich materiałów budowlanych. Zawsze można coś taniej kupić i zamienić. Warto, zeby taki kosztorys zrobiła ci firma z doświadczeniem (np. http://www.marbud-nadzorbudowlany.pl/).

Gość gość
Moj tesc wybudowal dom. 130 m2 w st.surowym otwartym za 65 tys. Małopolska.

Gość gość
My za mieszkanie w stanie developerskim, jak kupowaliśmy je w ubiegłym roku od marcopolo development (http://www.mpd.net.pl/) zapłaciliśmy mniej niż za budowę domu do stanu surowego. Tak przyjmniej sobie wyliczyliśmy.

Gość gość
wydaje mi się,że dobre biuro architektoniczne ( w naszym wypadku korzystaliśmy z pomocy http://wmw-architekci.pl/) powinni bez problemu pomóc oszacować koszty budowy.