Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madziula25012

Przeraźliwy płacz noworodka

Polecane posty

Witam, mój synek ma 3 tygodnie, od kilku dni non stop płacze, uspokaja się jedynie przy piersi. Płacze od rana do wieczora, nie śpi w dzień,nawet nie można go na chwilę odłożyć a wieczorem sam pada ze zmęczenia i śpi bardzo ładnie w nocy. Jego płacz jest przeraźliwy, jakby go coś bolało. Nie pomaga nic, odkurzacz,suszarka,noszenie na rękach,wożenie wózkiem,kołysanki,ciepła pielucha,nawet podczas kąpieli płacze. Przy piersi mógłby siedzieć cały dzień, ale pediatra nam to odradziła bo jeśli to refluks to będzie jeszcze gorzej. Dostaliśmy tonę leków i jakoś żaden nie pomaga. Nie mam pojęcia co mu może być. Od pediatry usłyszałam,że to może być refluks,kolki albo nietolerancja laktozy...

Gość gość
U takiego maluszka ciężko stwierdzić może być naprawdę wiele przyczyn. A robi kupki?

Gość gość
moj synek ma nietolerancje laktozy i on akurat plakal przy karmieniu - nie był w stanie jesc dluzj niz 5 min. pozniej był spokojny. Mozesz sprobowac podac mu przed karmieniem krople delicol - to enzym trawiacy laktoze - ja widzialam po nim poprawe w ciagu 24 godzin. Kolki raczej pojawiaja sie w okreslonych porach dnia a u ciebie placz trwa prawie caly dzień... Jesli to refluks to powinno pomoc noszenie malenstwa po karmieniu jakies 30 min w pozycji pionowej - po prostu sprobuj i obserwuj czy jest jakakolwiek poprawa. Probowalas owijania? Moj synek lubi byc owijany...zawsze sie wtedy uspokajal. Sprobuj kocykiem a jesli bedzie poprawa to polecam otulacz woombie - my stosujemy. To zle ze dzidzius nie spi w dzien- probujesz go usypiac? Moj lubi zasypiac przy suszarce w otulaczu kiedy ja lekko "podskakuje" na pilce gimnastycznej (odciaza mamine kolana). Wiem ze juz pewnie nie mozesz patrzec na swoje placzace dziecko. Z mojgo doswiadczenia proponowałabym te kropelki, noszenie w pionie i otulanie.

Gość gość
ma silny odruch ssania daj mu smoczka kup kilka napewno mu jakis bedzie pasowal

Gość gość
Mialam identycNie z 2 tyg corka- teraz juz wiem, ze szly jej zeby I to czworki! Cierpiala bardzo!

Robi kupki bez problemu, jedynie zauważyłam,że jest ich mniej. Już od kilku dni daje mu kropelki Delicol i nie widzę poprawy. Próbowałam go otulać a nawet nosić w chuście, ale nawet i to nie pomaga. Suszarka pomaga tylko na chwilkę. A smoczków wypróbowaliśmy kilka i nic...

Gość gość
Mnie to wygląda na kryzys laktacyjny, na to akurat nie ma rady tylko przystawiac do piersi tyle ile się domaga, skoro wtedy jest lepiej to tak rób, dziwny ten pediatra, nie wie czy to refluks czy nie, ale odradza w sumie czemu? Potem w 6 tyg też jest kryzys, tak samo w 3, 6 I 9 msc (ja przerobilam z synem jak narazie do 6), najgorzej wspominam ten z 3 msc, masakra. Ale przeszło, nie ma innej rady jak przetrzymać, ograniczyć bodźce zewnętrzne, dużo bliskości i cierpliwości (o to ciężko czasami :P). Oczywiście przez Internet nikt Ci nie zdiagnozuje dziecka, to są tylko moje domysły.

Gość gość
Dziecko może byc po prostu głodne pomyślałaś o tym?? Dobrze przybiera na wadZe??

Gość gość
u nas było to samo - okazało się,że to GŁÓD, a nie choroba. wcześniej byliśmy u 2 lekarzy. wszystkie leki poszły do śmietnika, a włączyłam dodatkowo mm. u kuzynki było tak samo, widać niektórzy chłopcy muszą dobrze zjeść. skoro chce być przy piersi to jest głodny. matka nie jest tak ważna dla dziecka jak MLEKO. moje dziecko mając 4 tygodnie zjadło na raz 220 mlm mleka modyfikowanego, aż mi było wstyd, że był tak głodny.

Synek dobrze przybiera na wadze. W tydzień potrafi przybrać do 300 gram. Po prostu może spróbuję mu podać trochę mm, bo już mnie serce boli,że on tak płacze.

Gość gość
mój też tak płakał, po mm było gorzej bo bolał go brzuszek. ja przystawiałam do piersi i miałam spokój, trudno takie uroki... przynajmniej nie musiałam słuchac płaczu, a leki bym od razu odstawiła....

Gość gość
a skąd pomysł że mm mu pomoże? tzn możesz spróbować ale jak ma problemy z brzuszkiem, kolki lub refluks to niestety ale będzie gorzej.

Gość gość
skoro przybiera 300 g na tydzień no to nie jest głodny

Gość gość
jakbym moja corke widziala, wypisz wymaluj, wydzierała sie caly czas szczeg ja ją odlozylam gdzies chocby na chwile gdy chcialam isc siku lub zrobic sobie sniadanie(o 12 w poludnie....), na rekach byla cicho...mowili mi ze to kolki, ale kolki nie przechodza wtedy gdy mama na rekach trzyma, minelo po 2 mcach,nie wiem co bylo powodem ale to byl horror, wiec wiem co czujesz i wspolczuje, przeczekaj, minie.

Gość gość
mojemu dziecku delicol tylko pogarszal bol, na wlasna reke kupilam bobotic forte dawalam przed kazdym karmieniem 5 kropli. uspokoil sie juz po pierwszej dawce, braklo kropelek i znowu bol i placz. teraz ma 7 tygodniu i juz ich nie potrzebujemy. Z pierwszym dzieckiem bylo to samo i tez tylko bobotic nam pomogl. Jeszcze mozesz kupic katetery odpowietrzajace i odgazowywac dziecko

Gość gość
mialam podobnie, chodzialm od lekarza do lekarza a kazdy inna terie i inny lek polecal. w koncu odstawilam wsztskie kropelki,d**elki... dzieku cyca nie odmawialam, siedzialo ile chcialo, na rekach trzymalam ile chcialo i spalo na rekach, ja wyluzowalam tz. w domu syf itp ale co tam to nie trwalo wiecznie, z kazdym tygodniem coraz lepeij bylo:) i tak tez tobie radze, odstaw leki bo i tak nie dzialaja, nie truj malucha, trzymaj przy piersi, badz cierpliwa i kladz maluch duzo na brzuchu, tz czesto a krotko.

Gość gość
dziewczyny ci dobrze radzą, możesz spróbowac mm ale wątpie że to cos da, po prostu musisz być silna i to przeczekać, odstaw leki, przystawiaj do piersi i noś - mój się nie przyzwyczaił do noszenia a nosiłam pierwsze 2 miesiące

Gość gość
on ci plocze bo jest poprostu glodny, doj mu dod butelke

Jeśli jest na rękach i nie płacze widocznie potrzebuje dużo czułości i uwagi :) Moja córcia też do 4 msc była " nieznosna ", najlepiej było jej na rękach u mamy, i przy piersi. Przy piersi mogła wisieć prawie cały dzień, nie dało się jej odłożyć do łóżeczka gdy zasneła. Nie dziwmy się tym że takiego maluszka trzeba ciągle tuli dawać mu bezpieczeństwo, przez 9 msc był w swoim zaciszu a tu nagle hyc i na ogromnym świecie pełnym bodźców. Refluks u dzieci pojawia się bardziej przy mm niż przy mleku matki. (nie chce podważac zdania pediatry bo sama nim nie jestem) Wiadome jest ze dziecka piersią nie przekarmisz, mm możesz to robić. Refluks objawia się również bardzo częstym ulewaniem. Leki automatycznie na Twoim miejscu bym odstawila gdyż są to jakieś wspomagacze które tylko szkodzą zoladkowi i działają uspokajająco i otumaniajaco. Fakt dziecko jest spokojniejsze, ale może wystarczy poświęcić jak najwięcej uwagi, zagadywac, tulic. Powinno pomóc :) Z czasem dziecko będzie interesowało wiele innych rzeczy, mama pójdzie na drugi plan :) Także warto cieszyć się bliskoscia, i jak najwięcej dawać jej dziecku. Pozdrawiam