Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co to za wysypka u mojej 2latki? zdjęcie

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc. Pediatra dal cutivate zyrtec i wapno ale nie powiedzial od czego. Nigdy nie byla na nic uczulona . Nie jadla nic nowego piorę w tym samym. Dalam kilka razy plynu do płukania ale od razu jak wyskoczylo wypralam wszystkie ubrania z plukaniem dwa razy i w płatkach mydlanych. Ma to na brzuchu udach i rękach od nadgarstków do lokci. http://images69.fotosik.pl/1220/712156125d5d55f1med.jpg

Gość gość
Tu autorka. Myślałam ze to może jakiś liszaj? Albo cos wirusowego? Moze jakies Dziecko mialo podobna wysypke? Dodam ze Te czerwone miejsca sa takie jakby cieplejsze od reszty ciala. Mama sie nie drapie wiec nie swedzi. Grudkowate zmiany wucziwalne pod palcami. Na tym czerwonym jest taka kaszka.

Gość gość
to jest to samo zdjecie

Gość gość
Może zjadła cos, cokolwiek i ja uczuliły. Mojej siostry corka tak ma, zje np. cukierka i zaraz ja wysypie

Gość gość
Alergologa mamy dopiero na 6 października. Może jakas mama miała podobna wysypkę u swojego dziecka?

Gość gość
Mam wrażenie ze to może byc od ubrań. Dodałam pare razy plynu do płukania silan żółty. Kiedys nie dodawałam. Wiec wszystko upralam jeszcze raz w płatkach i podwójne plukanie. Ale to nie s ch odzi od 2tygodni tylko jest gorzej. Od wczoraj smaruje ja ta maścią cutivate . Zyrtec dostaje od tygodnia.

Gość gość
Hej, mój syn jest alergikiem i wg mnie jest to typowa wysypka alergiczna. Cutivate to steryd ale działający objawowo, nim nie wyleczysz przyczyny. Idź do dobrego alergologa, zrób dziecku testy. Alergeny potrafią wywalać na skórę po dłuższym czasie. No i tutaj nie ma znaczenia, czy wprowadzałaś coś nowego czy zmieniłaś proszek itd. - alergeny mogą powodować ekspozycję nawet po dłuższym czasie, np. mój syn jest b. mocno uczulony na jabłko, jadł je do 4 roku życia i nie pomyślałabym, że właśnie ono jest powodem problemów skórnych. Poza tym dochodzą też kwestie wziewne, jeśli Twoje dziecko jest uczulone np. na pyłki brzozy, to zachodzi reakcja krzyżowa i np. zjedzenie owocu pestkowego w pewnym okresie spowoduje objawy - także to trzeba sprawdzić.

Gość gość
A jak zrobić testy 2latce? Ona konczy w sumie dwa dopiero w sobotę. Slyszalam ze testy robi sie u trzylatkow. Może cos z krwi?

Gość gość
I ty od dwóch tygodni nie byłaś jeszcze u lekarza???? Lecz się kobieto.

Gość gość
No i dla objawów skórnych alergicznych typowe jest to, że nie schodzą szybko. Trzeba się z nimi trochę namęczyć tym bardziej, jeśli cały czas występuje podaż alergenu. Cutivate to nie jest maść do smarowania ciągłego i na całym ciele, nie przestrasz się, jeśli skóra dziecka zrobi się biała jak pergamin (może to wyglądać jak bielactwo) - to zejdzie ale mimo wszystko Cutivate to jednak mocny steryd. Ja w tych mocnych okresach smarowałam synka maścią Protopic, wg mnie o wiele lepsza. To, co teraz ma Twoja córka, później zmieni się w takie suche placki i to trzeba smarować. Jeśli chodzi o smarowanie całego ciała, poproś pediatrę o przepisanie maści do zrobienia z 5% mocznikiem. Powiem Ci, że męczyłam się z alergiami syna prawie 6 lat. Jestem mamą bliźniaków, jeden jest alergikiem drugi nie, ale obydwoje biorą leki p/histaminowe, obydwoje mają silną astmę. U nas z ekspozycji skórnej przeszło na drogi oddechowe, b. częste zapalenia krtani itd. Także alergia to nie tylko pokrzywka czy wysypka, niestety. Nieleczona lub źle prowadzona daje poważne skutki,nie można jej lekceważyć. Miałam problem z tymi zmianami, ciągle wychodziły nowe, co rusz zmienialiśmy emolienty, wywaliłam kupę kasy na maście (Protopic malutka tubeczka prawie 60 zł) i dopiero w lipcu tego roku w szpitalu na oddziale alergologii i chorób płuc lekarze zastosowali u syna alergika maść z mocznikiem. Po 2 dniach skóra po prostu wyzdrowiała, byłam w totalnym szoku. Tylko fakt faktem, dzisiaj po 6 latach walki wiem, na co syn jest uczulony, czego unikać i jak kontrolować alergię. Jak masz jakieś pytania, pisz.

Gość gość
Autorka była u lekarza, czytaj uważnie! Autorko, mój syn miał niecałe 2 lata, jak dostał obrzęku po zjedzeniu jajka. Na sygnale trafił na IP, dostał Dexaven i dopiero zaczęło schodzić. Było bardzo niebezpiecznie, bo pod szpitalem już miał silny obrzęk tchawicy i zaczynał się dusić. Od urodzenia (moje dzieci są wcześniakami) miał problemy skórne i tak je właśnie leczyliśmy, Cutivatem i Zyrtekiem i nic więcej. Po tym incydencie dopiero wysłali nas do alergologa, zrobiliśmy mu diagnostykę z krwi. Dopiero później miał robione testy skórne ale dzięki testom z krwi (pokarmowe i wziewne) wiedzieliśmy już, co jest grane. Teraz raz w roku na powtarzane, od ostatniego testu do tych wakacji doszły mu 3 nowe alergeny.

Gość gość
Tu autorka. Bylam u lekarza pediatry 2 razy w ciagu ostatnich 2 tygodni. I u różnych 2 pediatrów. Zapisalam sie tydzień temu do alergologa ale nawet prywatnie to czekaniajest 2 tygodnie. Wizyta jest 6 tego października. Czyli testy z krwi można zrobić? Moja córka nigdy nie chorowala. No katar miała 3 razy od urodzenia. I rotawirusa wiosna. Nigdy nie miała żadnej wysypki. A jadla w wakacje loda czasem czy Monte czy Kinder niespodzianke. I nic. Dopiero teraz wyskoczylo. I pokrylo to się ze zwykłym przeziębieniem. Tzn przeziebila sie (juz jest zdrowa) a to dalej ma. Myślałam ze to plyn do płukania. Bo wysypka jest tu gdzie ubranie dotyka skory. Na twarzy dłoniach i pod pieluszka nie ma wysypki. Krem z mocznikiem jest na receptę? I jak zrobić testy z krwi? Może poczekam na wizytę u aergologa i on powie dokladnie jakie badania? To w sumie tylko pare dni.

Gość gość
Aha. I dodam ze od 2 tygodni nie je mleka soków czekolady i innych przetworów alergizujacych. Je sinlack zamiast kaszek. I nic nie znika. Pediatra powiedziała ze mleko to na pewno nie jest bo wyszloby wczesniej. I zabym zaczela dawać spowrotem. Ale nie wiem czy nie zaczekać do wizyty u alergologa z wprowadzaniem jej tego co jadla.

Gość gość
No tak, ale owoce też uczulają i mogą być niektóre warzywa, np. seler czy por dodawane do słoiczków.

Gość gość
Zadzwoniłam do laboratorium u nas . Robis testy z krwi za 190 zl . Panel z 20 różnymi alergenami. Będę musiała z nią iść. Tylko czeka sie na wynik 10dni i trzeba odstawić zyrtec. Nie zapytałam sie na ile. Chyba pojde najpierw do alergologa. Teraz odstawie zyrtec na kilka dni i zrobię testy. Wystarczy jak zyrtecu od dzisiaj nie dostanie a w sobotę zrobię badanie? Czy trzeba dluzsza przerwę zrobić?

Gość gość
Zadzwoniłam jeszcze raz. Trzeba tydzień nie dawać zyrtecu. To od dzis juz nie daje. Czekam na wizytę do 6stego u alergologa i potem ide na testy. Akurat 7dni minie.

Gość gość
Dłuższą, ja zawsze przed testami odstawiam wszelkie sterydy i leki p/histaminowe minimum 10 dni. Pogadaj z lekarzem, Zyrtec nie jest dobrym lekiem do podawania ciągłego. Może Aerius w syropie lub Xyzal będą lepsze.

Gość gość
Za 2 panele pokarmowe i wziewne płaciłam 4 lata temu 360 zł.

Gość gość
Ok dzieki zapisze te nazwy. Zobaczę co alergolog da. Zyrtec dostawala 6dni dopiero. Na początku nie chciałam jej faszerwoac i dawalam samo wapno.

Gość gość
Znów kafeteryjne lekarki w natarciu. No chooy Wy jej mówicie jakie ma leki podawać? Kto Was upowaznil do tego aby namawiać autorkę do podawania leków na własną rękę? Wy macie coś z głową? A ty autorko chcesz leczyć dziecko przez Internet? Brawo.

Gość gość
Tu autorka. Wiesz na razie o dolegliwościach mojego dziecka dowiedziałam siw więcej od innych mama niz od zakichanego pediatry. Wiec skończ tu pisac bo widac nic nowego i pomocnego do dyskusji nie wniosłas i jak wodac nie lecze córki przez Internet tylko dowiedziałam sie ze można jej zrobić testy z krwi a wczesniej nie wiedziałam bo nigdy nie bylo mi to pptrzebnne. A nazwy leków właśnie zapisze. A nuż będą to tańsze zamienniki tyć być które pewnie alergolog zapiszą? Lepie nich wiedzieć niż nie wiedzieć a nie daje jej przeciez nic. Czytać trzeba umieć.

Gość gość
Przepraszam za literówki. Pisze z telefonu.

Gość gość
Mi to na pokrzywkę wygląda. Podaj małej wapno w syropie.

Gość gość
a czy dziecko boli brzuszek lub gardło, ma temperaturę, bo to może być objaw szkarlatyny

Gość gość
Pierwszorazowa pokrzywka alergiczna nie wymaga diagnostyki dlatego nie byłaś kierowana do alegrologa. Złotym standardem są testy skórne, nie panel z krwi, na to dziecko jest jeszcze za małe. Panel może coś wykazać- alegeny pokarmowe lub wziewne ale nie musi, co nie znaczy że uczulenia nie ma. Taka diagnostyka nie jest prosta, najczęściej nie udaje się wykryć czynnika, chyba że sytuacja się kiedyś powtórzy to nabierzesz podejrzeń co to mogło być. Często uczulają kosmetyki, środki piorące, wszelkie preparaty ziołowe i barwione sztucznie. Jeśli uczulenie będzie się długo utrzymywać lekarz powinien zalecić pojedynczą dawkę sterydu w zastrzyku.

Gość gość
to pewnie jakieś uczulenie... po zyrteku minie.. mój synek tak wygądał (uda, brzuch, ręce, policzki).. jak ... za dużo leków na przeziębienie (no coś tam mu było) dostał... brał syrop rutinacea, jakieś saszetki z witaminami do rozpuszczania w wodzie, do tego acc mini i coś tam jeszcze... chyba wszystkiego było za dużo, bo wysypało go koszmarnie... ale tak, jak błyskawicznie się pojawiło, tak szybko zniknęło... a dodam, że u nas w najbliższej rodzinie nie ma alergików, jemu też nigdy nic nie było.. a tutaj niespodzianka.. wyglądał okropnie, ale to była jednorazowa sprawa...

Gość gość
Miała podwyzszana temperaturę na 37.8-38,1 jednego woeczoru dalam nurofen na noc i przeszlo. Ale byla wtedy przeziębiona. To bylo 2tygodnie temu. I zaczęła sie wysypka w tamtym czasie. Pr z eziebiona byla 3dni katar z tdzien a wysypka jest i sie pogorszyla. A juz tydzień mija jak jest zdrowa. Zobaczę co alergolog powie jak ja obejrzy.

Gość gość
jeszcze dodam, że u nas to wyglądało tak, jak gdyby dziecko weszło w pokrzywy... wiecie.. jak pokrzywa poparzy większą powierzchnię ciała, to miejsce robi się czerwone i jest pokryte takimi jak gdyby bąblami.. zgrubieniami.. i tak właśnie wyglądały jego uda...