Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miloosny

czy samobójstwo jest grzechem ciężkim?

Polecane posty

Gość miloosny

czy odebranie sobie życia jest równoznaczne z wiecznym potępieniem?

Gość gość
jest. a nie masz innego wyjścia. powiadają, że zawsze jest jakieś inne wyjście.

Gość gość
Ponoć po popełnieniu samobojstwa jeszcze gorzej się cierpi niż za życia . Dwóch rzeczy nie mozna w życiu zrobić zabić człowieka lub zabić siebie .

Gość miloosny
ale gdy jest choroba i samotność,gdy nie można normalnie funkcjonować,pustka,nic się nie chce,znudzenie życiem,schizofrenia,co wtedy,może człowiek pójdzie do czyśca???

Gość gość
ty chcesz układać się z Bogiem, ale tak to nie funkcjonuje. schizofrenię można zaleczyć i funkcjonować w miarę poprawnie. nie warto robić poza tym czegoś, co i tak będzie kiedyś. pozwól sobie więc na życie. zapełnij je czymś ciekawym i nie myśl o śmierci. pozdrawiam.

Gość gość
Czlowiek nigdzie nie pojdzie, po prost puff, pstryk i koniec filmu, tak jakbys sie nigdy nie narodzil. Fakt ze sie zyje to juz cud, bo jak sie umrze nie ma niczego

Gość gość
Po co pytasz skoro jako katolik dobrze wiesz ..... jeszcze niedawno pisałeś że samoboj wykluczony a teraz???

Gość miloosny
18:46 to sie tyczy ludzi zdrowych,ja jestem chory mam prawo do spokoju wiecznego,czego mam byc potepiony skoro choroba mnie męczy,do dupry z takim zyciem

Gość miloosny
18:46 moim zdaniem pojde do czyścca,albo prosto do nieba,moje zycie to męczeństwo

Gość gośćprzyjazn
miłosny chcesz się ze mną zaprzyjaźnić? jestem po 30 ,mam ciepłą wrażliwą osobowość i znam odpowiedzi na wiele zagadek,nie szukam miłości,tutaj niespecjalnie lubię się rozpisywać

Gość miloosny
18:50 nie zalezy mi na znajomosciach,w d***e je mam

Gość miloosny
k***a zycie jest ciezkie,czlowiek uposledzony psychicznie

Gość miloosny
jest tu jakis ksiadz?

Gość miloosny
księza kłamią zegnam wszystkich

Gość gość
. Dar życia Piąte przykazanie przypomina nam, że życie jest darem otrzymanym od Boga, którego nie wolno niszczyć na żadnym jego etapie. Nie wolno więc zabijać żadnego niewinnego człowieka: ani dziecka w łonie matki, ani umierającego starca.

Gość gość
Narażanie bez powodu na niebezpieczeństwo Nie tylko zabójstwo jest grzechem. Także celowe działania, które mogą pośrednio doprowadzić do śmierci są niemoralne. Nie wolno narażać bez powodu na niebezpieczeństwo ani bliźnich, ani siebie. „Prawo moralne zakazuje narażania kogoś bez ważnego powodu na śmiertelne ryzyko oraz odmówienia pomocy osobie będącej w niebezpieczeństwie.” (KKK 2269)

Gość gość
"gdy jest choroba i samotność,gdy nie można normalnie funkcjonować,pustka,nic się nie chce,znudzenie życiem,schizofrenia" i co to jest wobec PRAWDZIWEGO CIERPIENIA do nieskończoności, jakie będzie czekać Twoją duszę.. zostanie tylko marzenie o powrocie Wszystko jest, ale i tak dzisiaj wszyscy mają to w d.. takie czasy ;-(

Gość gośćszarik
Samobojcy sa elita wsrod umarlych...Pan Bog to hujowo skontruowal...!

Gość gość
Juz dawno przyjęto, ze człowiek w chwili popełnienia samobójstwa nie myśli trzeźwo, nie jest sobą, dlatego nie skazuje go ten ******* wieczne potępienie. Kiedys samobójców nie chowano na cmentarzu (w poświęconej ziemi), nie było też na pogrzebie księdza. Dzis jest inaczej.

Gość gość
Samobójstwo Grzechem przeciwko piątemu przykazaniu jest również samobójstwo. „Każdy jest odpowiedzialny przed Bogiem za swoje życie, które od Niego otrzymał. Bóg pozostaje najwyższym Panem życia. Jesteśmy obowiązani przyjąć je z wdzięcznością i chronić je ze względu na Jego cześć i dla zbawienia naszych dusz. Jesteśmy zarządcami, a nie właścicielami życia, które Bóg nam powierzył. Nie rozporządzamy nim.” (KKK 2280)

Gość gość
gdyby po samoboju wszyscy szli do nieba, to jaki sens mialo by zycie? pozabijajmy sie i chodzmy od razu do nieba (ale to chyba tak nie dziala)

Gość gość
moze w jakimś Islamie.. Simma przypomniała, że wszyscy ludzie mają sumienie, które pozwala im odróżnić dobro od zła i przez to uniknąć wiecznego potępienia. Chociaż sama Maria nigdy nie rozmawiała z duszą samobójcy, to jednak od innych dusz dowiedziała się, że często osoby takie targnęły się na swoje życie dlatego, że inni ich doprowadzili do takiego stanu przez oszczerstwa lub lekceważenie. A ZYCIE JEST TAKIE PIEKNE, WYSTARCZY SIE ZAKOCHAC..

Gość gość
i nie tylko własnie tak.. qph.is.quoracdn.net/main-qimg-5aade67ff1adb0e67d2c741c95ec5f36?convert_to_webp=true

Gość gość
jeszcze raz link ostatni: 3psbyseeker.files.wordpress.com/2013/11/z-happiness-is.gif

Gość gość sisi
Miłosny jak Ci na imię?

Gość gość
Do samobójstwa Kościół ustosunkowuje się korzystając z badań psychologicznych i psychiatrycznych, stąd też w ubiegłym wieku nastąpiła zmiana w ocenie czynu samobójstwa. Samobójstwo jest dokonane w stanie zaburzenia psychicznego, bez możliwości obiektywnej oceny sytuacji, skutków podejmowanego działania i dokonania wolnej decyzji.

Gość gość
hej "samobójcy" backspace PRZED "f" i będzie działać ....is.gi f <----- ;-) ps. fajnie być na prawdę szczęśliwym ;-) a jeszcze lepiej jak są dwa szczęścia razem;-)

Gość gość
Spokojnie, nie pójdziesz ani do piekła, ani do czyśćca. Pójdziesz do piachu.

Gość gość
on nie, ale jego biedna dusza nie będzie miała łatwo Logika zamiana krótkiego cierpienia na te w nieskończoności

Gość gość
A skąd taka pewność?