Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezoriętowana mama

Problem z drzemkami u 19nasto miiesięcznej dziewczynki, proszę o opinie.

Polecane posty

Gość zdezoriętowana mama

Witam. Córka skończyła 19 miesięcy. Na krótko przed pierwszymi urodzinami przerzuciła się na jedną drzemkę dziennie. Trwało to i trwało. Dzięki temu zaczęła pięknie spać w nocy. Śpi od ok 20.30 do ok 7.00 rano. No i do tego dochodziły drzemki. Ok. dwóch tygodni temu zaczęła zasypiać w ciągu dnia dość późno, a po trzech dniach zasypiania ok. 15.00 przestała w ogóle zasypiać w ciągu dnia. Musieliśmy ją wtedy kłaść już o 19.00. Z początku myślałam sobie: "ok, jak nie chce spać to nie, nic na siłę." Ale po południu córka była w naprawdę fatalnym stanie. Nie tyle marudna i zmęczona, ciągle tarła oczka, mrużyła, w kółko się przewracała, ciężej jej się było skupić. Żal mi tego dziecka było, bo ewidentnie było widać, że nie jest jeszcze gotowa na rezygnację z drzemek. Nie śpimy z córką. Ma swoje łóżeczko i zawsze tam miała drzemki i przesypiała noce. W ciężkich chwilach siedzieliśmy przy niej ale nigdy nie zabieraliśmy jaj do swojego łóżka. Mimo to zaryzykowałam i próbowałam się teraz kłaść razem z nią, ale to też nic nie dawało. /ale się rozpisałam, a to jeszcze nie koniec/. Tydzień temu musiałam zrobić z nią kurs trochę dalej niż zwykle. Mimo iż specjalnie tego dnia nie szalał to gdy wracałyśmy ok 12.00 zasnęła mi w wózku (a już daaawno tego nie praktykowaliśmy). Zostawiłam ją i spała ponad dwie godziny. Dzień później powtórzyłam to. Również zasnęła, spała prawie trzy godziny. A co najważniejsze, nie rzutowało to na jej sen w nocy, ale nie długo. Ostanie noce wyglądają tak że, zaczyna się budzić ok 4.00 i płacze i tak co 10, 15 min. Nie wiem co robić. Nie chcę by spała w wózku. Wczoraj jak wróciłyśmy ze spaceru to przysypiała mi podczas mycia rączęk, taka była wykończona. A gdy ją włożyłam ro łóżeczka to zaczęła się bawić kocykiem, gadać śpiewać wiercić się ale nie zasnęła. A wieczorem to już kompletnie nic nie jarzyła. Teraz leży w łóżeczku od 40 min. Jest spokojna, nie płacze. czasem się pokłada ale zaraz potem wstaje. Co o tym sądzicie? Jak mam postępować?

Gość gość
U mnie było tak. Mały ma 26 miesięcy. Ok. 20 miesiąca był czas ze nie chciał spać w dzień, wytrzymał 5 dni. Po tych 5 dniach bez drzemki był w dzień tak marudny, ze wzięłam go do auta, przejechałem sie, zasnął. Potem te drzemki wróciły. Zasypiał sam w łóżeczku w swoim pokoju. Po jakimś czasie znów mu sie dowiedziało i zaczął w łóżeczku wariować jak miał iść spać w dzień, rzucał wszystkim, śmiał sie itp. I znów tydzień bez drzemki. Potem sobie chodzi spać co drugi dzień na drzemkę tak ok dwóch tygodni. Teraz za to śpi codziennie, ale biorę go do wózka, w wózku mi zasypia i przekladAm go do łóżeczka. Tak wyglada to w dzień. Bo na wieczór zasypia sam we własnym łóżeczku bez problemu.

Gość gość
Jak nie spi w dzień, to w nocy sie co chwile budzi.

Gość gość
I co? Zasnęła w końcu?

Gość gość
Spróbuj ja kłaść na drzemie co drugi dzień, bo widać, że jej potrzebuje

Gość gość
zdezoriĘtowana, jak to pięknie brzmi...

Gość sorki    zdezorientowana mama
Zasnęła po godzinie leżenia i wiercenia się w łóżeczku. Może potrzebuje więcej czasu na wyciszenie się po spacerze, zobaczymy. A jak nie to spróbuję z tą drzemką co drugi dzień. Dzięki.