Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czym karmicie koty?

Polecane posty

Gość gość

Jaką marka? Co sądzicie o rossmanowym winstonie?

Gość gość
Karmy z marketów trują koty i psują im nerki,lepsze są karmy ze sklepów specjalistycznych,internetowe są tańsze.Ja karmię suchą karmą Hills i mięsem.

Gość gośćEweelka
W takich karmach podstawą składu nie jest na pewno mięsko, tylko sztuczne dodatki itp. Ja swoim dwóm kotom kupuję puszki naturea , które maja w skaldzie mięsko, ryby i są dla nich odpowiednie. Ładnie pachną, smakowicie :) To jest dobry wybór!

Gość gość
ja swojego nie karmię tylko rano mleko dostaje, idzie do stodoły sąsiada i myszy łapie a wypasiony byczur jest, na żarcie trzeba zarobić... a te wasze koty to w większości domowe tłuste kaleki...

Gość gość
Ja ialam kota ktory w wieku 5 lat zdechl na nerki, teraz nowemu kotu zamawiam jedzeni w Zooplus, jest przystepnie i duzy wybor, , kupuje Bozite, animonde itp; Pamietaj ze kot musi jesc wiecej mokrej karmy Wode tez powinien miec, tyle ze kot duzo nie pije ale powinien pic

Gość gośćmatyldziak
Tez tam często kupuję, ale ostatnio przypadła nam do gustu karma Naturea a niestety tam jej nie ma;(

Gość jay88
Ja karmię kotkę po sterylizacji Whiskas Sterile. To jedna z nielicznych karm na jaką ochotę ma moja kotka. Ponadto dzięki stosowaniu tej karmy skończyły się problemy z nerkami, które ujawniały się w postaci kamieni w moczu. Poza tym kot codziennie dostaje karmę z puszki lub saszetki, za którymi przepada. Jednym z jej ulubionych smakołyków jest Whiskas Anti - hairball. Moja kocica po kilkukrotnym wylizywaniu futerka zawsze wymiotowała. Ale kiedy odkryłam Whiskas Anti-Hairball i dałam je Klusi problemy się skończyły. Teraz gdy wracam z pracy mój kot nie może się doczekać kiedy wezmę małe magiczne fioletowe pudełko i dam jej kilka chrupków. Klusia je uwielbia! =

Gość meganem
Ja swoje kotki karmię najczęściej Whiskasem. bo najbardziej go lubią. Cena niewygórowana, a zwierzaki zdrowe. Konsultowałam z wetem i mówił, że jest zbilansowana i jeśli im nic nie dolega, to nie ma potrzeby stosować jakiejś bardziej specjalistycznej.

Gość gość
ja mu łapie myszy a on zre i lezy:-(

Mój kotek zajada się karmą Whiskas, zarówno saszetki jak i sucha karma. Polecam bo kotek jest zdrowy, nie ma problemów żołądkowych. Ponadto szczególnie polecam odkłaczacz Whiskas.

Gość gość
"Czego dobra karma dla kota nie powinna zawierać: • produktów ubocznych z uboju i utylizacji zwierząt oraz niewiadomego pochodzenia (także roślinnych), nie nazwanych konkretnie, • zbóż i ich pochodnych (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, ryżu, kukurydzy), zawierających duże ilości białek roślinnych (glutenów) i skrobii, • innych produktów roślinnych zawierającyh duże ilości skrobii oraz białka - przede wszystkim rośliny strączkowe i bobowate (w tym soja), ziemniaki, • owoców (zawierają szkodliwą dla kotów fruktozę), • mleka i produktów mlecznych, • olejów roślinnych (wyjątek: minimalne ilości oleju z kiełków pszenicy jako źródło wit. E), • nadmiaru błonnika (celulozy roślinnej) ponad to, co zawierają warzywa (nie powinno być izolowanej celulozy z czegokolwiek, pulpy, wysłodków itp.), może być mielone siemię lniane, • konserwantów chemicznych, • przeciwutleniaczy chemicznych, • barwników, • aromatów (naturalnych i sztucznych), • cukru, karmelu i wszelkich substancji słodzących, • stabilizatorów, • udziwnionych dodatków „marketingowych” typu: modne aktualnie wyciągi z egzotycznych roślin, których kot nie miałby możliwości w naturze spożywać. Parametry, jakie powinna mieć dobra karma: • źródło białka wyłącznie zwierzęce (śladowe ilości białka z warzyw można pominąć), • tłuszcz wyłącznie pochodzenia zwierzęcego, • zbilansowane wartości wapnia i fosforu (stosunek Cajezyk.gif w okolicach 1,1:1 - 1,2:1), • zawartość węglowodanów max. 5% w suchej masie, • zawartość białka w granicach 45-55% w suchej masie • zawartość tłuszczu w granicach 22-35% w suchej masie, • proporcje kwasów omega-6 do omega-3 jak najbliżej 1:1, dolna granica to 4:1 (przy czym dodatkowe kwasy omega-3 nie mogą pochodzić z roślin, tylko wyłącznie ze zwierząt - najlepiej z olejów rybnych), • jeśli jest możliwość wyliczenia, to bilans potasu do sodu powinien zawierać się w przedziale 1,2:1 - 2:1, • poszczególne składniki oraz cała karma powinny być jak najmniej przetworzone i nie poddawane obróbce termicznej w ekstremalnie wysokich temperaturach (preferowane metody obróbki to: suszenie powietrzem - najlepiej, krótkie gotowanie na parze, dłuższe gotowanie w jak najniższych temperaturach, odradzane: wszelkie metody ekstrakcji składników pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, proszkowanie, rafinacja, smażenie, grillowanie, sterylizacja, w tym autoklawowanie)." Czyli Jak widać z powyższego Whiskas się nawet do wypełniania kuwety nie nadaje, a co mówić jako jedzenie... :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Gość Annkanna
Zdecydowanie! Bardzo dobrze napisane! Ja swojemu maluchowi kupuje karmę Kingsmoor. Są to karmy bardzo dobre nie zawierają glutenu i ziaren zbóż lub ryżu – czyli składników odpowiadających za większość alergii. Nie produkuje się jej na masową skalę, stąd gwarancja wysokiej jakości. I ja mam pewność, że dbam o mojego Miluszka najlepiej!