Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszerzanie diety, mam pytania!

Polecane posty

Gość gość

Moja mała skończyła właśnie 6 miesięcy. Mam poradnik z bobovita, żeby najpierw zacząć od warzyw, kilka łyżeczek codziennie, potem coraz więcej, po 2 tygodniach takiego jedzenia włączyć też owoce a potem ( nie podano kiedy właśnie!) kiedy dziecko nauczy się już jeść owoce i warzywa wprowadzić kaszki na śniadanie. Jak nauczy się jeść śniadanie wprowadzić mięsko do obiadu. Wolałabym konkretnie wiedzieć ile co ma trwać. Poza tym byłam dokładnie w dzień jak mała skończyła pół roczku w przychodni na szczepieniu i lekarka mi powiedziała, że już od miesiąca powinnam dawać inne pokarmy, warzywa i gluten, mięso też....zgłupiałam! Jak Wy wprowadzałysćie nowe pokarmy? Pytanie do mam karmiących przez 6 pierwszych miesięcy wyłącznie piersią! Bo ja tak karmię

Gość gość
Jeżeli karmisz piersią to dobrze zrobiłaś,ze przez pierwsze pol roku była to tylko pierś! Ja juz się nauczyłam zeby w kwestii żywienia niemowląt nie słuchać pediatrów, którzy najchętniej polecają mm i rozszerzanie diety od 4 miesiąca. Powiem Ci,ze przy pierwszej Force trzymałam się bardzo schematów żywieniowych. Teraz przy drugiej wyluzowalam i po 6 miesiącu dawałam jej po trochu,do spróbowania wszystkiego to co my jemy. Oczywiście za wyjątkiem rzeczy ewidentnie niezdrowych i niewskazanych dla dzieci. Spokojnie bez pospiechu,bo przecież pierś do pierwszych urodzin zaspokaja wszystkie potrzeby na składniki odżywcze. Nie daje też gotowych kaszek. Robię małej przeróżne kasze na mleku roślinnym.

Gość gość
Chciałam odpowiedzieć, bo właśnie rozsserzam dietę, ale widzę ze temat nie dla mnie, bo ja karmilam wyłącznie piersią jedynie 4 miesiące

Gość gość
Zaczęłam od marchewki. 3 dni, ziemniak 3 dni, szpinak 3 dni, jabłko 3 dni, banan 3 dni, klein 3 dni, kasza nagrana 3 dni. Wprowadzała w sumie co mi się podobało, obserwując maluszka. Po około miesiącu jadł już obiad i kolacje - niewielkie ilości. Teraz ma 7,5 miesiąca i je 3 posiłki bezmleczne.

Gość H helix
Dobrze zrobiłaś dając maluszkowi tylko pierś przez pół roku. Takie są właśnie wytyczne WHO . Wiem, że na gotowych słoiczkach jest napisane, że można je podawać od 4. miesiąca, ale mnie WHO przekonuj***ardziej niż producent, który chce sprzedać jak najwięcej. A pediatrzy też nie zawsze mówią mądre rzeczy. To tylko ludzie.