Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa zlecenie a ubezpieczenie zdrowotne

Polecane posty

Gość gość

Jestem zarejestrowana w UP niestety, ale mam możliwość pracy na umowę zlecenie. Praca w weekendy w szkole dla dorosłych. Wiem, że trzeba to zgłosić do UP i wyrejestrują mnie, to co w takim razie z ubezpieczeniem zdrowotnym? Czy na takiej umowie pracodawca płaci ubezpieczenie?

Nie pracodawca, tylko Ty płacisz, swoje ubezpieczenie zdrowotne, odliczane od Twojego wynagrodzenia.

Gość gość
Z tego co mi wiadomo, to płaci. Ubezpieczenia nie ma tylko w przypadku umowy o dzieło. :)

Gość gość
Płaci jeśli jest to twój jedyny tytuł do ubezpieczenia (tzn. jeśli nie masz innej pracy, nie uczysz się, nie jesteś emerytką). W takim wypadku ważne jest, żebyś zawarła umowę obejmującą cały okres pracy tj. także dni od pn do pt, żeby obowiązywało Cię ubezpieczenie, mimo że wynagrodzenie pozostanie oczywiście takie samo tj. tylko za wykonanie zlecenia.

Gość gość
Placi, pracuje na zleceniu od maja a wczesniej bylam zarejestrowana i musialam zglosic w u.p.

Ubezpieczenia pracownicze - http://www.stbu.pl/oferta/ubezpieczenia-pracownicze.php STBU posiada propozycję korzystnych ubezpieczeń pracowniczych będących odpowiedzią na potrzeby zarówno pracowników, jak i pracodawców. Dedykowane ubezpieczenia pracownicze charakteryzujące się identyfikacją potrzeb i oczekiwań, optymalnymi wariantami ochrony oraz konkurencyjnymi poziomami składek.