Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olimpia_21

Klementyna czy Kalina a może Blanka?

Polecane posty

Gość Olimpia_21

Witam serdecznie. Spodziewam się juz trzeciego maluszka i stoje po raz kolejny przed największym wyzwaniem jakim jest wybór imienia. Moim zdaniem nadajac imię dziecku nie mozna kierowac się ślepo modą czy ładnym brzmieniem. Imię niesie w sobie pewne okreslone cechy - oczywiscie to zaledwie mały procent tego jakie dziecko będzie zależy od imienia ( najwazniejsze jest wychowanie) ale dla mnie imię jest wazne bo dajemy je na cale życie dziecku i jesli jest nacechowane negatywnie to takiego nie chce Pozatym zwracam też uwagę na patrona....Syn nazywa się Maksymilian jak nadawalam je 9 lat temu to było bardzo rzadkie imię. Córcia miała być Amelia bardzo mi się podobał do czasu az odkryłam ze po łacinie znaczy tyle co nazwa choroby wrodzony brak kończyn.......i nie mogłam i dobrze bo eraz Amelii jest na peczki dałam ostatecznie imię staropolskie Aurelia. I teraz znów córcia ma być.Podoba mi się imię Klementyna, zdrob. Klementynka....nacechowane pozytywnie podobno to osoby szczere ceniące dobro innych ludzi, osiaga cele nikogo przy tym nie krzywdząc.Kobieta z tym imieniem jest odpowiedzialna, odważna, rozsądna i wrażliwa na zjawiska zachodzące w otoczeniu. Jest wierna swym szczytnym ideałom, które realizuje konsekwentnie. Kłopot z tym że obawiam się trochę czy potem dziecko nie bedzie miec przez takie imię kłopotów? Aurelia też dla wielu było "dziwne" a okazało sie ze wiele osob podziwia że piekne imię....sama nie wiem jestem w rozterce . Najgorzej ze nie mam alternatywy. co Wy sadzicie? Ewentualnie Kalina lub Blanka ale tu bede musiala męż a namawiać, a Klementyna podoba się nam wszystkim i serdem jestem przy tym imieniu. Ale wiadomo nie chciałabym zeby coreczka z placzem ze szkoły wracała.

Gość gość
Aurelia to łacińska nazwa konkretnej meduzy - nie miałaś z tym problemu?

Gość gość
Klementyna bardzo ładne.

Gość Olimpia_21
Kalina na dodatek jest pogańskim imieniem więc odpada jednak.

Gość gość
Njabardziej podoba mi się Kalina.

Gość gość
Mi tez sie podoba Kalina, stare, ladne i rzadkie.

Gość gość
moze ktos jeszcze sie wypowie

Gość Olimpia_21
prosze o jak najwiecej opinii

Gość gość
Klementynka to skrzyżowanie mandarynki z pomarańczą :( Z tych 3 najlepsze Blanka.

Gość gość
z tych trzech nr 1 to Blanka, potem Kalina, potem Klementyna. wszystkie ladne na swoj sposob, dosc oryginalne ale Klementyna kojarzy mi sie z ciotka klotka....

Gość gość
a czemu nie Bianka? Bianek mniej i ładniejsza do tego:)

Gość gość
Klementyna kojarzy mi się z owocem i starą, nadęta zakonnicą, poza tym myślę że będzie gorsza reakcja ludzi niz przy Aurelii :p Blanka wg mnie najlepsze

Gość gość
kalina najlepsze, ja bym wolała klara, pasuje do maksymiliana i aurelii a może konstancja, łucja?

Gość klondike
Łucja, Paulina, Kornelia, Irmina - to moje propozycje. Klementyna trochę staroświeckie, może być odbierane jako nieco pretensjonalne, ale jeśli Wam się podoba, to czemu nie? Blanka - lekkie, nowoczesne, ale nie do każdej pani pasuje... ;-) Kalina - podoba mi się.

Gość Olimpia_21
Nazwisko mamy dwusylabowe wiec krótkie;) Ktos pisze ze przy Klementynce reakcje mogą byc gorsze niz przy Aurelii - toć pisałam ze jak dotąd nie spotkałam się z ani jedną negatywna opinią dot imienia córeczki raczej ze Aurelia bardzo piekne imię;) Sama nie wiem a mąż nie pomaga.;(Łucja odpada mam szwagierke Łucję i niestety mam złe skojarzenia.

Gość gość
św klementy,koszmarne klementyna okropne

Gość gość
Blanka ostatecznie, choć jak do niej mówić pani Blanko .....reszta jeszcze gorzej, koszmarna. Wołanie do dziewczynki Klementynko brzmi dziwacznie, długo ...... a potem jak dorośnie: pani Klementyno, niech pani.......

Gość gość
Może ktoś jeszcze pomoże?

Gość H helix
Klementynka kojarzy mi się z owocem cytrusowym, Kalina z drzewem a Blanek się ostatnio chyba dużo narobiło. Ja bym jeszcze pomyślała nad czymś innym. Poza tym przy tak długim imieniu jak Klementyna to dobrze by było, gdyby istniała jakaś jego skrócona forma typu Aleksandra -Ola, bo dzieciaki są teraz leniwe i pewnie i tak jakąś skróconą formę sobie wymyślą. Nie wiadomo tylko, czy córce się ten wymysł spodoba.

Gość H helix
Gdybym już miała wybierać z tych trzech to Kalina.

Gość gość
Jak dla mnie Klementynka jest okej :)

Gość gość
Dla mnie wszystkie okropne. Masz swój mozg ? Tobie się podoba mężowi dzieciom.. No ale jak taka ważna opinia ludzi to poszukaj innego imienia bo to jest brzydkie