Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kamakama1609

Rumień po kleszczu

Polecane posty

Witam. Ponad dwa miesiace temu znalazlam na sobie kleszcza. Wyciągnęłam go najprawdopodobniej dopiero po 3 dniach. Po ponad tygodniu pojawiła się niewielka plama. Poszłam z tym do lekarza i powiedział że to odczyn alergiczny i po kilku dniach zniknie. Jednak plama nie zniknela do tej pory i caly czas sie powieksza. Dzis ma 15 cm i jest podłuzna, lekko zaokraglona, a pod plama jest lekko zaczerwieniona skora. Nie wyglada to jak typowy rumien o ksztalcie okregu. Czy to moze byc oznak boreliozy?

Gość gość
masz boreliozę, pędem do lekarza po antybiotyki bo rozwali ci stawy i serce

Byłam w poniedziałek u lekarza dał mi jakiś antybiotyk, stwierdził że nie wie co to jest, ale nie wygląda to jak rumien bo to powinno być okrągłe

Mój znajomy miał taki sam problem jak Ty, dopiero na wizycie u trzeciego lekarza dostał odpowiednie antybiotyki ( a teraz walczy z boreliozą). Warto jednak wybrać się do innego specjalisty, żeby potwierdzić diagnozę. Z kleszczami nie ma żartów.

Gość gość
To na pewno bolerioza. Możesz zrobić testy. Ja mialam kleszcze to za każdym razem była mała kropka jak po ugryzieniu komara, siedzi trochę ale w końcu znika

Gość kamakama1609
Dziekuje za pomoc. Napewno jeszcze w tym tygodniu wybiore sie do innego lekarza. A czy borelioze dlugo sie leczy? I w jaki sposob?

Gość gość
Moja mamabdwa razy miała boreliozę. Jest pod stałą opieką lekarza chorób zakaźnych i odzwierzęcych. Co pół roku ma robione badania krwi. Antybiotyki brała chyba z 6 tygodni.

Gość gość
I sorry, ale ci lekarze to idioci. Znajdź innego, bo to nadana borelioza. W laboratorium możesz też zrobić badanie odpłatne w kierunku boreliozy IgG i IgM.

A kiedy miałaś kleszcza? Bo na stronie boreliozaonline.pl piszą, że: Badania serologiczne można wykonać najszybciej ok. 4 tygodni po ukąszeniu przez kleszcza. Wykonując badanie wcześniej, ryzykujemy uzyskaniem wyniku fałszywie negatywnego, ponieważ organizm nie zdążył jeszcze wyprodukować przeciwciał. Wiec jeśli zdecydujesz się robić sama testy, to odczekaj może te 4 tygodnie?

Gość Baaśkaa
Ja miałam wykonywanie badanie metodą CLIA w Luxmedzie - koszt 95zł. Na szczęście wykluczono boleriozę, ale jak były podejrzenia takie jak rumień to warto sprawdzać zawsze, bo nieleczona jest bardzo niebezpieczna!

Gość gość
rumień po kleszczu to zawsze znaczy borelioza , ugryzienie bez rumienia niekoniecznie musi powodować zachorowanie . Każde ukąszenie z rumieniem należy koniecznie leczyć !!! Ja 20 lat temu miałam 2 razy rumień ale wtedy nie słyszano jeszcze w takim stopniu jak teraz o boreliozie więc nikt nie dał mi na to antybiotyków. W 2007 roku ukąsił mnie kolejny kleszcz , nie było rumienia a po pół roku rozwinęła się silna neuroborelioza i zaatakował również stawy. Leczyłam się prawie 2 lata , czy sie wyleczyłam? Trudno powiedzieć , na razie jest ok.