Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zadanie druga klasa szkoły podstawowej pomoże ktos

Polecane posty

Gość gość

Iga kaja Marcel maja razem 34 lata wiadomo że 4lata emulacja była 2 najstarsza od Igora oraz Marcel ma obecnie 8 lat ile lat ma teraz kaja? Wytłumaczcie mi to jak zrobić ,to jest żądanie dla 2 klasy szkoły podstawowej dla mnie szok!

Gość gość
weź pierw napisz zadanie poprawnie bo nie wiadomo o co chodzi co to ta emulacja?

Gość gość
Napisz jeszcze raz bez błędów, dokładnie tak jak w książce to może pomogę.

Gość gość
Nie emulacja tylko tam powinno być temu

Gość gość
Przepraszam ale pisze na komorce

Gość gość
" 4lata emulacja była 2 najstarsza od Igora" x ale co durna pało 2 lata czy 2 razy starsza?

Gość gość
Ja takie zadania miałam w 2 gimnazjum.

Gość gość
Guzik prawda! Mam córkę w drugiej klasie szkoły podstawowej i to z całą pewnością nie jest zadanie z drugiej klasy.

Gość gość
dobra piszę jeszcze raz z kompa tym razem Igor Kaja i Marcel maja razem 34 lata.Wiadomo ze cztery lata temu Kaja była 2 razy starsza od Igora oraz ze Marcel ma obecnie 8 lat .Ile lat ma teraz Kaja?

Gość gość
własnie takie corcia przyniosla zadnie ze szkoły 2 klasa podstawowa

Gość gość
i + k + m =34 2i-4= k m=8 i + 2i-4 + 8 =34 i + 2i-4 = 34 -8 i + 2i-4= 26 3i - 4 =26 3i = 26+4 3i=30 i=10 igor ma 10 marcel 8 kaja = 10 +k + 8 =34 18 +k =34 k= 34-18 k = 16

Gość gość
Kaja ma obecnie 16 lat. Igor 10. A Marcel - 8. Dziękuję za uwagę.

Gość gość
4 lata temu Kaja miała 12 lat, więc teraz ma 16.

Gość gość
Zadanie banalne. Nie rozumiem, jak może drugoklasista mieć z nim problem. A jeszcze bardziej nie rozumiem, jak mama drugoklaisty go nie potrafiła rozwiązać...

Gość gość
" jak mama drugoklaisty go nie potrafiła rozwiązać" x zaraz wytłumaczę mama nie umie bo jak ona chodziła do drugiej klasy to rodzice za nią rozwiązywali zadania tak jak ona tera robi swojemu dziecku więc idąc dalej jak dziecko nie rozwiązuje zadań to nie umie dopiero się na uczy jak jego własne dziecko zacznie chodzić do 2 klasy

Gość gość
"zaraz wytłumaczę mama nie umie bo jak ona chodziła do drugiej klasy to rodzice za nią rozwiązywali zadania tak jak ona tera robi swojemu dziecku więc idąc dalej jak dziecko nie rozwiązuje zadań to nie umie dopiero się na uczy jak jego własne dziecko zacznie chodzić do 2 klasy" x No w tym co napisałaś jest sens... O tempa, o mores....

Gość gość
Oczywiście miało być: O tempora, o mores....

Gość gość
Ja się powstrzymałam od pisania równań, bo dzieciaki w podstawówce ich nie piszą :) Teraz mają 34 lata, a Marcel ma 8, więc pozbywamy się tych ośmiu, czyli 34-8=26 lat Potem odejmujemy okres czterech lat dla dwóch osób: 26-(2*4)= 18 Teraz szukamy jaki wiek może mieć Kaja aby być dwa razy starsza od Igora, tak aby suma ich wieku wyszła 18. Można metodą prób i błędów, zabawa: Igor ma 4 lata, to Kaja by miała 8, ale 8+4, to nie jest 18, tylko 12, więc dalej: Igor ma 5 lat, więc Kaja by miała 10, ale suma ich wieku, to 15, więc za mało. następna próba: Igor ma 6 lat, więc Kaja miałaby 12 lat. 12+6 = 18, czyli pasuje :P Teraz przypominamy sobie, że to było cztery lata temu, więc Kaja obecnie ma 12 lat + 4 = 16. Zna ktoś prostszy sposób? Bo moim zdaniem to trudne do wytłumaczenia dziecku mającemu 7 czy 8 lat.

Gość gość
ta i to wymowne 7 w 16 zadaniu :D

Gość gość
corcia ma 7 lat poszła jako 6 latek . Bardzo dziękuje za wytlumaczenie .

Gość gość
"ta i to wymowne 7 w 16 zadaniu smiech.gif" x Też to zauważyłam :D

Gość gość
i+k+m=34 k=2i m=8 3i+8=34 i=8,6 k=17,2 chyba nie znam się na matmie, ale skoro kaja cztery lata temu była dwa razy starsza od igora to dziś też jest dwa razy starsza ?!

Gość gość
"corcia ma 7 lat poszła jako 6 latek . Bardzo dziękuje za wytlumaczenie ." x Ale to nie tłumaczy tego, że Ty nie umiesz rozwiązać prostego zadania.... Ty chyba masz więcej niż 7 lat i chyba jako 6-latek nie poszłaś do szkoły....

Gość gość
tak wiem tam ma błąd w tym zadniu

Gość gość
Ten obrazek na oknie z zadania 17 powinien być widoczny odwrotnie ;) Ale nie dziwię się dziecku, że się pomyliło, to zadanie jest napisane jakoś tak dziwnie, no bo wiecie: siedzi dziewczynka w domu i maluje dom, może się pokręcić ;) powinni dać inny obrazek niż wizerunek domu, to byłoby jaśniej.

Gość gość
"chyba nie znam się na matmie, ale skoro kaja cztery lata temu była dwa razy starsza od igora to dziś też jest dwa razy starsza ?!" x No raczej się nie znasz. "cztery lata temu Kaja była 2 razy starsza " Wtedy była starsza 2 razy.

Gość gość
chyba nie znam się na matmie, ale skoro kaja cztery lata temu była dwa razy starsza od igora to dziś też jest dwa razy starsza ?! X Oj nie znasz się grubo, chyba że to troll żart :D Można być starszym 2 razy tylko raz w życiu, potem to już zwykłe odejmowanie ;) Np. trzylatek jest dwa razy młodszy od sześciolatka, ale za 10 lat będą mieli po 13 i 16 lat, więc nie da się mówić o byciu starszym dwa razy.