Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko 13 miesiecy nie chodzi

Polecane posty

Gość gość

Lekarze narazie uspokajają ze każde dziecko jest inne. Chodzi przy meblach ale sam nie. Martwię się bo dzieci moich znajomych w tym wieku juz dawno chodzily. Ile miały Wasze dzieci jak zaczely chodzić.

Gość gość
Jak chodzi przy meblach to jest ok. Nic się nie martw. Lekarz dobrze mówi. Z czasem samo zacznie chodzić. Mojej znajomej córka miała 13 miesięcy jak sama pewnego dnia wstała i poszła po zabawkę. Drugiej znajomej syn zaczął chodzić jakmial 14 miesięcy. Moja córka zaczęła chodzić jakmialam 10 miesięcy ale była szczuplutka. Każde dziecko zaczyna w innym miesiącu

Gość gość
Masakra jakas!!!!!Nie mozesz sie pochwalic przed kolezankami,ze juz chodzi???To ty nie wiesz,ze nie porownuje sie dzieci?Ma czas do 18 m,potem mozesz sie martwic.

Gość gość
Ja nie jestem z tych co się chwalą. Poprostu troche sie tym martwię. Chyba normalne, nie?

Gość gość
No sorry ale lekarz cie uspokaja a ty mu nie wierzysz?Myslisz,ze tak sobie ci to powiedzial?Taaaa lepiej pytac na kafe niz lekarzowi wierzyc???No coment.

Gość gość
Widzę ze to forum to w ogóle dupa. Wiem tez że lekarze mówią różne na odwal i w sumie to ich nie obchodzi moje dziecko. Chyba każdy rodzic się zastanawia czy dziecko dobrze się rozwija.

Gość gość
Jak chodzi przy meblach, to nie masz się o co martwić.

Gość gość
Kiedy dziecko zaczyna samodzielnie chodzić? Większość dzieci zaczyna samodzielne chodzenie około 12-15 miesiąca życia. Ale nie jest to sztywna reguła – bywają niemowlaki stawiające swoje pierwsze kroki już po 9 miesiącu życia, inne uznają raczkowanie za jedyny możliwy sposób poruszania się przez ponad 16 miesięcy. Jeśli dziecko chodzi, ale tylko z pomocą mebli albo dużych przedmiotów, których kurczowo się chwyta i nie próbuje samodzielnego chodzenia, możesz je zachęcić. Kucnij dwa kroki od dziecka i pomachaj jego ulubioną zabawką albo smakołykiem. Możesz też „skusić” dziecko, rozkładając ręce, obiecując przytulenie. Po jakimś czasie na pewno dziecko spróbuje chodzić samodzielnie.

Gość gość
Ostatnio tego próbowałam. Kucnelam kawałek dalej z zabawką. Maly na chwile puścił kanapę ale jak się zorientował ze się nie trzyma to usiadł i przyszedł po zabawkę na czworakach.