Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lęk przed nauką

Polecane posty

Gość gość

Jestem teraz na studiach i jestem przerażona perspektywą uczenia się. Wiem, że brzmi to strasznie głupio.. acz takie mam odczucia. Materiału nie jest na razie aż tyle (choć musimy czytać książki po kilkadziesiąt-100 stron), ale już w piątek będę mieć pierwszą wejściówkę z logiki i jestem przerażona. Pomimo, że rozumiem materiał, to cały czas sobie myślę 'będę się stresować i czegoś zapomnę, będą jakieś trudniejsze przykłady, mózg mi się wyłączy, nie zrobię ich i nie zdam, ale wstyd' etc. Nie mogę nad tym zapanować. Cały weekend zamiast się trochę pouczyć, powtórzyć, siedziałam i przeczytałam tylko jedną książkę na jeden przedmiot (i notabene też nie wierzę że moje intepretacje są prawidłowe). "Dopiero" dzisiaj mam zamiar wziąć się za zadanie domowe i się pouczyć. Innych przedmiotów też się boję, ale jednak ciut mniej, bo tylko na logice pan wybiera ludzi do tablicy (bardzo lubi do niej brać), i jest dodatkowy stres. Pomimo, że za każdym razem, kiedy byłam przy tablicy, wiedziałam o co chodzi, mój strach narasta. Co do lęku przed nauką, to mam go od 2 liceum i przez to zaczęłam osiągać gorsze wyniki w nauce. wyobraźcie sobie, jak bałam się matury - i faktycznie zdałam ją z gorszym wynikiem niż powinnam, żeby nie powiedzieć - o wiele gorszym. Nie mam już w ogóle wiary w swoje możliwości. Mam schizy, że mój mózg nie działa prawidłowo. Staram się nie nakręcać, ale mam już takie doświadczenie i przekonanie z życia, że nie wychodzą mi kartówki, sprawdziany - że... samonapędzające się koło - wiem o tym. chodzę do psychoterapeuty od paru miesięcy, bo leczę się na nerwicę i lekką fobię społeczną - mówiłam mu o swoich problemach - ale mam wrażenie, że jakby to bagatelizuje. A to jest mój największy problem. I mi wstyd, bo znam osoby z nerwicą i nie tylko, które na studiach osiągały wysokie wyniki, mam kolegę, który jest genialny w swojej pracy, a ataki paniki ma wielokrotnie silniejsze ode mnie. Więc nerwica to NIE wykrętka. Tym bardziej czuję się jak g****o, że nie umiem sobie poradzić z tym myśleniem. Teoretycznie ludzie nie mają mnie za głupią, wręcz przeciwnie, ale ja zauważyłam, że przez moje myślenie nawet inaczej się zachowuję, głupio. Boję się nawet patrzeć komuś w oczy jak mi o czymś opowiada, żeby nie zobaczył czegoś głupiego w nich i nie pomyślał, że ja go nie rozumiem. (wiem.. irracjonalne). Nie chcę tak żyć i chcę uwierzyć w swoje możliwości..

Gość gość
Za ewentualne błędy i niechlujną składnię przepraszam.

Gość gość
Mam tak samo. Strasznie boję się uczyć przez to ,że czegoś nie zrozumiem. A u mnie cżesto tak jest. Odkładam naukę nie z powodu lenistwa, tylko obawy ,że znowu czegoś się nie nauczę. Przez naukę , a raczej brak jej efektów popadłam w depresję. Ja choruję na 2 powazne choroby przez co mam utrudnione przyswajanie wiedzy. Wynikami w nauce równiez nie mogłam się pochwalić, czy być zadowoloną. Przez chorobę i odkładanie "na póżniej" prokrastynację (?) zawaliłam jedne studia (dzienne), a z drugich zamierzam zrezygnować w poniedziałek (?) Jest ogrom materiału ,którego nie potrafię pojąć, co ogromnie mnie przybija oraz nie radzę sobie z kontaktami w grupie (sami faceci).Zawsze dziwiłam się dlaczego jestem taka rozkojarzona i nie mogę przyswoić wiedzy- teraz doskonale rozumiem.

Gość gość
Dobrze, że nie boicie się strugać wariata tutaj. Ja najbardziej boję się takich ...jak wy.

Gość gość
Moglby ktos normalnie cos doradzic?

Gość asiutka  1999
mam podobnie i czasem nie mogę się skoncentrować