Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość rowniez mama7

MOJ 6 LETNI SYN

Polecane posty

Gość gość rowniez mama7

dostal dzisiaj 3 ze sprawdzianu z angielskiego. Bylam w szoku kiedy zobaczyłam ta ocene bo syn jest niezły z angielskiego ( sama go ucze bo znam ten jezyk) na dodatek nauczycielka wybrala temat który prawie nie przerabiali na lekcji, nie było go w książce ani w ćwiczeniach. Na dodatek dowiedzialm się o tym dopiero 1 dzień przed sprawdzianem- wieczorem :O i nie było już kiedy syna nauczyć. Jestem zla na anuczycielke bo syn teraz nie chce się uczyc slowek... stracil motywacje do nauki :( Jak jest u Was w 1 klasach?

Gość gość
Watpie, zeby nauczycielka nie podala wcześniej informacji o sprawdzianie. U nas podają conajmniej tydzień na przód. Gdyby uważał na lekcjach to by dostal lepsza ocene. Mój syn dostal ze sprawdzianu ze sluchu z angielskiego bardzo dobry, a praktycznie tylko raz powtorzyl to co bylo na zajeciach.

Gość gość rowniez mama7
tylko raz powtorzyl... to gratuluje :) Z moim walkowalam to setki razy, obudzony o polnocy by recytowal slowka . liczyl itd. a dostal 3 :(

Gość gość
no ok, a problem gdzie jest?

Gość gość rowniez mama7
w tym ze pani daje niskie oceny co demotywuje mi dziecko. Uwazam, ze 6 latek nie powinien pisać sprawdzianow ani tym bardziej dostawac z nich 3 :(

Gość gość
U nas jest podobnie. Bardzo żałuje, że nie odroczylam dziecka. Zadania ma tyle,że siedzimy do 19 nad lekcjami

Gość gość
tez zaluje , ze nie odroczylam syna :( Na dodatek w klasie jest duza przewaga rocznika 2008 :( Mysle nad tym żeby syna zostawić w 1 klasie na drugi rok ale nie wiem jak to zalatwic.

Gość gość
U nas też są normalne oceny i pani od angielskiego jest wymagająca, bo rozrzut ocen pelen, w tym sporo jedynek. Z innych przedmiotów podobnie. Moje dziecko jest akurat zdolne i stopnie ma dobre, ale mimo to uważam, że w tej pierwszej klasie powinno być trochę luźniej. Część dzieci stresuje się i zamiast polubić szkołę to się zrazi.

Gość gość
W pierwszej klasie sa normalne oceny? Myslalam ze jest inny sposob/formy oceniania. Sprawdziany juz? Jezu.

Gość gość
Przecież w polskich szkołach nie ma normalnych ocen w pierwszej klasie, oprócz religii która jest oceniana! A na koniec roku jest tylko ocena opisowa

Gość gość
owszem na koniec roku jest opisowa ale w ciągu roku są normalne stopnie... ale u nas klasa 6 latków głównie 5 i 6 :)

Gość gość
Nieprawda, ja pisałam o 21:12. Może na koniec jest ocena opisowa, ale u nas są normalne oceny cząstkowe od 1 do 6. Nie żadne kwiatki ani buźki. I też uważam, ze to slaby pomysł. Sprawdziany też są - angielski ze słuchu, testy z edukacji wczesnoszkolnej, sprawdzian z obsługi painta, wiersze na pamięć... Mu też to wydaje się chore, ale już przywykliśmy. Za chwilę będziemy mieli znerwicowanych uczniów 1-3....

Gość gość
Sprawdzian u 6 latków?! Jak?! Jak oni dopiero uczą się literek i nie mam pojęcia jak takie dzieci miałyby coś napisać po angielsku, jak one jeszcze po polsku nie potrafią! Mój dopiero uczy się literek, a z angielskiego Pani uczy ich prostych wyrazów, ale wymawiać a nie pisać!! Myślę, że macie nadgorliwą nauczycielkę, żeby nie napisać powaloną.

Gość gość
Sprawdzian jest na zasadzie sluchania z płyty i zaznaczania na rysunku. Z wczesnoszkolnej też mają np. pisanie liter na ocenę albo zaznaczanie litery w modelach głoskowych itp. - zadania takiego typu jak są w ćwiczeniach. Czytanie z elementarza na ocenę... Mój syn czyta, ale inni rodzice uczą dzieci w domu. Tak to wygląda w naszej szkole.

Gość gość
Pisałam wyżej. Nie ma u nas ocen w klasach 1-3! Są tylko buźki i jedynie oceny z religii. W szoku jestem jak piszecie, że u was są oceny od 1-6! Poyebało ich do reszty! Macie rację, że to zniechęci dzieci, i nie dziwie się, że żałujecie, że nie odroczyłyście. Straszne!

Gość gość
No i mój syn nie miał żadnego sprawdzianu jak dotąd.

Gość gość
Sam fakt sprawdzianu w 1 klasie to jakieś nieporozumienie!

Gość gość
Dokladnie, patrząc właśnie u nas w klasie - jest kilkoro dzieci bardzo bystrych i sobie radzą, ale znaczna większość po prostu się gubi, co nie oznacza, ze coś z nimi nie tak, tylko ten system jest niedostosowany do rozwoju tych dzieciaków.

Gość gość
A jak daleko są juz wasze dzieci z literkami ? Mój syn przerabia juz E i cyfrę 3 zdarza się że w szkole nic nie robią w ćwiczeniach a do domu 4 kartki......dla mnie chore

Gość gość
U mnie są na J i na cyfrze 2 jadąc wg ćwiczeń. Do domu zazwyczaj mają stronę w kaligrafii albo pisanie w zeszycie.

Gość gość
Autorko jeśli mial sprawdzian ze sluchu to pewnie z 10 prostych slowek, które nauczycielka puszczala im na lekcjach z plyty. I pewnie informacja była wczesniej, bo nie uwierzę, ze podana była dzień przed sprawdzianem. Sorry ale szkola to nie jest przedszkole i uczyć się trzeba, nie ma zmiluj. Też mam 6 latka, nie jest jakiś wybitnie zdolny ale daje rade, raz lepiej, a raz gorzej. Ale nie jojcze tylko pracuje z dzieckiem i nie mam pretensji, bo taki jest program. Myslalas, ze w szkole dzieci się bawią? Nie, w szkole dzieci się UCZĄ.

Gość gość
Idąc twoim tokiem myślenia nauczycielka ma dawać wysokie oceny, by zmotywowac dziecko do nauki? Nawet jesli nie zasluzylo na ta ocenę? Mysle, ze twoje dziecko nie przejelo sie tak bardzo tą oceną, tylko twoją reakcją na cała sytuacje i dlatego jest zdemotywowane. To ze dziecko nauczy sie w 100% nie gwarantuje dobrej oceny- czy to w podstawowce, czy na maturze czy na studiach kiedy jest juz doroslym

Gość gość
Moi siostrzeńcy maja po 7 lat i dopiero w tym roku poszli do szkoły, gdzie świetnie sobie radzą. Mogli iść w tamtym roku ale po co? Podstawówk zawsze zaczynała się od 7 roku życia. Uważam że 6-latki, mimo że na pewno z dobrym skutkiem mogliby iść do podstawówki, powinni w wieku 6 lat być w przedszkolu.

Gość gość
Literka K i Y. Chore to dla mnie 3 kartki literek do napisania, i dziecko 2h nad tym siedzi i płacze, że nie da rady, że ręką go boli. Zamiast to rozbić po 1 kartce co 2 dzień było by łatwiej dla dzieci. U nas rodzice zwracali na to uwagę nauczycielce, ale jak grochem o ścianę. W czerwcu na zebraniu przed rozpoczęciem szkoły obecywali cuda nie widy. Dywaniki dla dzieci, zabawa, gry, książeczki srete tere. Nie ma nic z tych rzeczy! Od razu 6latki są wrzucone na głęboką wodę, a rodzice się teraz pałują ze wszystkim. Żałuję, że nie odroczyłyście, bo to miało inaczej wyglądać, ale ciul aby tylko z zerówki wyjechać :-o

Gość gość
To ja od literki k i Y. U nas już się uczą czytać.

Gość gość
Moj 3 latek ma tygodniowo 5 stron A4 zadania domowego, a wy placzecie ze dziecko w 1 klasie ma zadanie? W szkole ma taka ksiazke/cwiczenia i codziennie cos robia. Z literkami to chyba wszytkie naraz przerabiaja plus cyferki bo ostatnio w zadaniu doomowym bylo "w" i "1" ;)

Gość migrantka
jak mi mój będzie truł kiedyś o powrocie do kraju to mu pokażę ten temat i powiem, że owszem, ale tylko po podpisanej notarialnie obietnicy, że będzie z dziećmi lekcje robił ;)

Gość gość
i dziecko 2h nad tym siedzi i płacze, że nie da rady, że ręką go boli. X Teraz doczytalam ;) To ja od 3 latka, moj maly z wielka checia pisze te literki, az sama jestem w szoku. Ma do napisania cala strone A4. Sporo tam tych linijek.

Gość gość
3 latek i zadanie domowe? Ta jasne uwierzę [cześć ]

Gość gość
A może, skoro poświęcasz tyle czasu na kłucie słówek i naukę, znajdziesz chwilę żeby przekazać synowi że oceny to nie jest kara ani nagroda? Że to tylko informacja na jakim poziomie coś opanował? Wychowałaś dziecko które jest zadowolone z siebie tylko i wyłącznie kiedy jest najlepsze, robi coś bezłbłędnie? Raczej ma problem z podejściem do tej "trójki"- jakby nauczycielka dała informację "umiesz coś na średnim poziomie, popełniasz błędy ale nie jest najgorzej"- tak samo by dziecko reagowało? I Ty sama?