Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćika

Ciemiączko zaczęło zarastać w 6 miesącu Co robić?

Polecane posty

Gość gośćika

Synek skończył 6 mis, na wizycie kontrolnej pani doktor zauważyła, że ciemiączko zaczęło zarastać, Dostałam skierowanie do poradni neonatologicznej, lekarka nie powiedział czy dalej mam podawać wit D3 czy nie? Do poradni term mam za 2 tyg, chyba wybiorę się prywatnie, Synek jest duży waży 8 300, gaworzy, śmieje, obraca się z plecków na brzuszek i na odwrót, tylko to nieszczęsne ciemiączko. Czy któraś z was miał taki problem i jak może być przyczyna zbyt szybkiego zarastania ciemiączka?

Gość gość
za dużo wit D3 podajesz

Gość gośćika
Podaje 1 kropelkę dziennie, synek jest karmiony mieszanie, sama nie wiem co robić?

Gość gość
Spokojnie, poczekaj te 2 tyg, wszystkiego się dowiesz.

Gość gośćika
Spokojnie nie potrafię czekać, denerwuję się czy moje dziecko jest zdrowe

Gość gość
Ale co znaczy ze zaczelo zarastac ? Jakie ma teraz wymiary jak pomagasz palcem ? Jego za rok ma nie być wiec normalne ze stopniowo zarasta.

Gość gość
U mojego synka szybko zaroslo. Ale mowili ze ten typ tak ma i nikt nawet nie kierowal do poradni. Urodzil sie duzy z malym ciemiaczkiem a na rok mial juz na pewno zarosniete. W 5 miesiacu mial 0,5×0.5. A twoj ile ma?

Gość gość
Mojemu zaroslo w 8 miesiacu i lekarz mówił ze ok

Gość gość
U mojego dziecka tez szybko ciemiaczko zaczeło zarastac. Lekarka kazała mi zrobic poziom vit D, bo moze za duzo. Okazalo sie ze bylo nieco ponizej normy nawet. Wiec taka uroda. Dziecko zdrowe mam

Gość Blanka6
Moja urodziła się z małym ciemiączkiem 0,5x0,5. Na 3 msc było już tylko na opuszek palca. Lekarka powiedziała, że ważniejsze od ciemiączka są przyrosty obwodu głowy i niezrośnięte szwy międzyczaszkowe.

Gość gośćika
Tak jak sprawdzałam to jest na mój opuszek palca , więc małe, i też mam zrobić poziom wit D3

Gość gość
U mojego dziecka było jak u Blanki6 i wszystko dobrze jest. Syn zdrowy ma już 4 lata.

Gość gośćika
mam nadzieję że synkowi nic nie jest, do tej pory wszystko było ok, lekarka tak mnie nastraszyła wyszłam z gabinetu skołowana, bo nic konkretnego mi nie powiedziała, tylko skier do poradni i na badania

Gość gość
Nie wiem kiedy mojemu synkowi zaroslo, ale też pamietam się martwilam, i trafiłam na artykuł, że w dzisiejszych czasach coraz wcześniej to ciemiaczko zarasta. Nawet nie pamiętam dlaczego. Uspokoilam się i olalam sprawę :)

Gość gość
Spokojnie. Pediatra ma obowiązek wypisania skierowanie jeżeli np. ciemiączko zbyt szybko się zrasta. Ile dziennie karmisz mm? Ja byłam w podobnej sytuacji. Mi pediatra kazała odstawić witaminę d. Chociaż sama mówiła, że pewnie nie ma to aż takiego wpływu. Trzeba byłoby ostro przedawkować. Ja też czekałam mniej więcej 2 tygodni na wizytę. Wtedy nie dawałam witaminy. Potem dawałam co 2-3 dni, ale było uzależnione od ilości mm.

Gość gość
spokojnie u mojej córki było identycznie jak u Banki. Urodziła się z ciemiaczkiem 0,5x0,5 jak miała niecałe 3 miesiące zaroslo. Nie podawałam vit.D i główka stopniowo rosła, mało bo mało ale rosła co było najważniejsze i że szwy czaszkowe nie są zarośnięte. Teraz ma 5 lat i wszystko z nią ok. A czym to nas nie straszyli lekarze, że będzie niepełnosprawna, że może mieć wylew, że oslepnie. Jedynie nasza pediatra spokojnie nam to wytłumaczyła. Zresztą ja też się urodziłam z malutkim ciemiaczkiem i też mam małą, zgrabna główkę. Widać geny.

Gość gośćika
2 razy dziennie karmię synka mm, + kaszka na mm, na razie do wizyty w poradni neatologicznej nie będę podawać tej wit, Synek urodził się z niedużym ciemiączkiem 1*1,5 , miał robione usg główki i niczego niepokojącego nie wykazało, dostał 10 pkt

Gość gość
ni martw się przy mniejszym ciemiączku, jest duże szansa że szybciej zarośnie, ale o tym lekarz powinien cię poinformować