Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justa255

Sierpniowe mamy 2016

Polecane posty

Gość sierpniowa mamusia
Cześć dziewczyny!:) Mogę się przyłączyć? Dziś zaczęłam 17 tydzień ciąży:) To moje pierwsze dziecko. Nie znam jeszcze płci i ciągle krąży mi po głowie jaki to lokator mieszka w mojej macicy:) Idę we wtorek na wizytę to może już się dowiem:) Prawie całkowicie przeszły mi mdłości i wymioty, a męczyły mnie jakoś do końca 13 tygodnia okrutnie, plus senność niesamowita i ciągłe zmęczenie. Niby II trymestr jest taki super, ale jeśli mam być szczera jakoś na razie tego nie czuję, bo mimo, że mdłości przeszły i w miarę powrócił dawny apetyt to teraz strasznie bolą mnie pachwiny, do tego stopnia, że w nocy się ciągle budzę przy zmienianiu pozycji:( w dzień jeszcze ujdzie bo nogami się rusza, ale noc jak są takie "zastane" to strasznie mi się nawet odwrócić bez przebudzenia:( jak paralityk jakiś:p no i czuję jakby obolały brzuch, podejrzewam, ze tak odczywam rozciągającą się macicę, takie uczucie jakby mnie ktoś skopał po brzuchu kilka dni wcześniej:p choć nie wiem jakie to uczucie to tak je sobie wyobrażam:p albo jakbym robiła dużo brzuszków i takie zakwasy mi zostały. Możliwe, że to też dlatego, że dziecko mi się strasznie rusza, myślałam, że zacznę odczuwać te motylki, bąbelki czy jakkolwiek jest to opisywane jakoś około 18-20 tygodnia, a w walentynki rano, czyli z początkiem 15 tygodnia obudził mnie dziwny ból brzucha, pomasowałam go i....poczułam kulkę, która po chwili zniknęła, normalnie byłam w szoku, to była chyba główka malucha. Potem czułam jakieś ruchy w macicy dość wyraźne, jakby mocno pękał mi jakiś balonik, a o tym "wypychaniu" zapomniałam, jednak w zeszłą sobotę znowu leżąc rano w łóżku poczułam to samo, od tej pory jestem już pewna, że to dziecko. Od tygodnia rusza się strasznie, już w każdej części macicy je czuję, po prawej, po lewej, kilka razu nawet utworzył mi się taki "wałek" długi wszerz brzucha jakby dziecko całe plecami i pupką się wypchało:) Jestem w szoku, że to tak szybko nastąpiło bo ponoć takie ruchy przez brzuch wyczuwalne są około 22-24 tygodnia, a u mnie nastąpiło to jakoś super szybko:) Przynajmniej teraz się nie przejmuję czy wszystko z dzieckiem ok i czy serduszko nie przestało bić czego często się kobiety dowiadują podczas badania usg, a tak już jestem ciut spokojniejsza monitorując ruchy malucha:)

Dziewczyny, na poczatku ciaży brałam tylko kwas foliowy, ale strasznie sie zle czułam (nudnosci) i lekarka przepisała mi prenatal uno (cos tam pomaga na nudnosci). Teraz troche mi przeszło, dalej biorę prenatal uno. Czy wg was powinnam cos jeszcze? Wyniki mam dobre.

Sierpniowa mamusia nie odbierz mnie zle ale to chyba niemożliwe żeby w 15 tv juz glowie wyczuwać. My wczoraj poszliśmy na kolacje a tesciowa umyka mi szafki i pra ieposkladala

Gość fasolka24
ja jeszcze ruchów nie czuje za wcześnie na to zaniedługo ide do lekarza na prenatalne i chyba nie wytrzymam z ciekawości kto u mnie mieszka :) ale coś czuję że 2 córa ważne żeby było zdrowiutkie :) ja teraz kupiłam w aptece mama dha ale dosyć drogie są ja w pierwszej ciązy w 2 trymestrze brałam witaminer dha i płaciłam coś koło 25zł i następnym razem je zakupie.

Gość Mamarta
Sylwka, też mam termin na 12.08. :) Połówkowe robiłam 20-22 tydzień w poprzednich ciążach i teraz też tak zrobię. Teoretycznie zakres jest szeroki 18-24, ale wiadomo, lepiej nie iść za wcześnie, a tym bardziej za późno. ;)

Gość monika900
Sylwia, fasolka ja mam na 11 sierpnia termin :) zazdroszcze Wam tych corek! oczywiscie najwazniejsze zebysmy mialy zdrowe dzieci, ale mi po ciuchu marzy mi się córa. Ale przeczucia mam ze bedzie syn. Co do suplementow to ja tez biorę DHA mama premium. Lekarka kazala wybrac mi do konca i będę przechodzic na cos innego co ma dużą ilość witaminy D.

Gość fasolka24
Nie dało już zrobić badan prenatalnych bo ponoć już za dużo dziecko a no miałam przeczucie i prawdopodobnie druga córa

Gość gość Agnieszka
Hej dziewczyny:) Choróbsko mi przeszło i tylko lekko przytkany nos mi został. I z tego co lekarz powiedział to do końca ciąży może się utrzymywać takie wrażenie przytkanego nosa. Pachwiny mnie bolą. Czasem czuję takie motylki w dole brzucha, jak się dzidzi wierci. Fajnie już czuć ruchy dziecka. Myślałam że to za wcześnie ale położna stwierdziła że możliwe że to ruchy, bo wieloródki wcześniej czują, bo wiedzą jak je odróżnić.

Gość fasolka24
ja w ten kalendarz chiński nie wierzę chociaż jak kiedyś sprawdzałam to przy pierwszym dziecku się sprawdziło ale myślę że to przypadek. Monika900 a to twoja pierwsza ciąża? no mi się marzył synio ale najważniejsze żeby było zdrowiutkie dziecko przecież tyle par teraz nie morze mieć dzieci co 2 koleżanka ma problem by zajść w ciąże także ja się bardzo cieszę :) tyle wkońcu mam sukieneczek i różowych ubranek :) od córy :)

Gość monika900
Tak fasolka pierwsza ciąża więc ja jeszcze taki laik w tym temacie. Masz oczywiście rację że najważniejsze żeby było zdrowe, mam przeczucie ze to chłopak...

Gość Sylwkaaaa
A to mamy praktycznie takie same terminy porodów:):):). Chociaż pierwsza Corcie też miałam na 10 sierpnia A jest z 24 lipca bo miałam małe przygody I skończyło się cesarska. Teraz też Cięcie, aż mnie już ciary przechodzą Ale staram się O tym jeszcze nie myśleć.... witaminy biorę femibion z dha jednak cholernie drogo wychodzą. .. coś muszę pomyśleć :P

Gość alinkaaa1988
ja mam termin na 16 sierpnia i tez już czuję ruchy i to bardzo wyraźnie,nawet czasem brzuch mi śmiesznie skacze, czuję pod ręką przesuwające się coś i raczej to nie urojenia skoro mój mąż też co chwile sprawdza i czuje dokładnie to co ja, wiec dziwi mnie opinia niektórych, że to za wcześnie, to że wy nie czujecie to nie znaczy, że inne kobiety mają tak samo:o strasznie wredne są niektóre kobiety, aż szkoda, że to są przyszłe mamy:O

Gość fasolka 24
Monika a który u ciebie tydzień? No wszystkiego się nauczysz

Fasolka to ty chcialas miec jeszcze zrobione usg genetyczne? Dziewczyny które jyz maja dzieci - nosicie je jeszcze czasami? Podnosicie? Bo ja swojego tak .

Gość monika900
Fasolka u mnie to 17 tydzien, trapi mnie teraz problem twardniejacego brzucha, ktorego nie umiem rozpoznac. Powiedzialam swojej lekarce ze od czasu do czasu czuje takie ciagniecie,uklucie,jalby lekki skorcz na dole brzucha i po bokach. To jest chwilowe i raczej bezbolesne, wzielam to za rozciagajaca sie macice ale ona nie traktuje tego tak normalnie,chciala mnie wyslac na L4 i przepisala lek rozkurczowy, kazala brac tylko jak bedzie twardnial brzuch albo beda silne skorcze bo nie jest to obojetne dla dziecka.i tak sie martwie wlasnie bo w nocy przy obracaniu sie czulam ciagniecie i brzuch byl twardy i teraz tez jakis taki napiety...obawiam sie ze nie bede umiala rozpoznac twardego brzucha

Gość muusia
Alinka ignor:) Kurcze mnie tez brzuch twardnieje w pierwszej ciazy tez tak mialam . Teraz jeszcze dodatkowo odczuwam takie delikatne skurcze brzucha jak ba okres. Jutro ide do innej gin to jej to powiem wszystko

Gość gość
twardnienie brzucha w ciąży jest bardzo niebezpieczne, dlatego od razu idźcie do lekarza żeby wam przepisał coś na to, lekarz takiej informacji o twardnieniu brzucha nie pozostawi bez echa bo to zagraża dziecku.

No to koniecznie powiem jutro. W pierwszej ciąży bralam na to dużo magnezu i nospe ta na recepte

Gość monika900
Ja tez biore nospe ale te rozkurczowe lekarka kazala brac naprawde w kryzysowych sytuacjach a ze to moja pierwsza ciaza to boje sie ze nie umiem rozpoznac niegroznego skurczu czy rozciagania macicy od czegos groznego

Gość monika900
Magnez chcialam napisac a nie nospe. Rozkurczowe mam w szafce w razie czego ale narazie nie biore i nie nospe tylko cos innego, nie pamietam w tej chwili nazwy

Gość monika900
Magnez chcialam napisac magnez a nie nospe. Rozkurczowe mam w szafce w razie czego ale narazie nie biore i nie nospe tylko cos innego, nie pamietam w tej chwili nazwy

Gość sierpniowa mamusia
Cześć dziewczyny! Ostatnio chciałam do Was dołączyć, ale niestety zostałam olana, szkoda, bo miałam nadzieję dzielić z kim troski i radości ciąży:) Bardziej jednak wróciłam tu żeby do jednej z was napisać, która jako jedyna raczyła do mnie napisać:) muusia - jedynym odzewem na mojego posta była Twoja wypowiedź o tym, że nie jest możliwym, że w 15 tygodniu ciąży już czuła ruchy dziecka przez brzuch, nie powiem, lekko mnie to "ubodło", ale cóż...:( W każdym razie weszłam tu by Ci napisać, że w piątek byłam u mojego gina na badaniu akurat jak się położyłam na kozetkę przed badaniem usg wyskoczyła mi znowu ta kulka:) powiedziałam o tym pani dr, ona pomacała i powiedziała, że "o! jak nam się ładnie wypycha dzidziuś" wzięła od razu głowicę usg żeby sprawdzić co to dokładnie i była to faktycznie główka;) potem po badaniu przy którym maluch skakał jak szalony zrobił mi się taki "wałek" o którym tez pisałam, w sumie nie miałam racji, że to dziecko wypchane plecami i pupką bo lekarka szybko przyłożyła głowice usg i okazuje się, że była to klatka piersiowa i brzuszek:) ale jednak dziecko, a nie mój wymysł jak sądziłaś;) Także jak widzisz jest to jednak możliwe, co prawda jestem rzadkością, bo jak to powiedziała lekarka "ma pani możliwość przeżywania tych chwil i czucia swojego dziecka wiele wcześniej niż inne kobiety, nawet niektóre czują to co teraz pani 2 miesiące później" :)

Gość fasolka24
muusia ja tez nosze jeszcze córkę :) no ale się staram nie za długo nosić tzn prenatalne po 20 tyg będę robić jeszcze bo teraz już za duże dziecko jest :) a z tym twardnieniem brzucha musicie uważać dziewczyny zdrówka zycze . U mnie złe wyniki z krwi wyszły i muszę powtozyc

Gość sierpniowa mamusia
Aha i jeszcze chciałam to tym twardnieniu brzucha. To faktycznie może być niebezpieczne, więc jak najszybciej powiedzieć to lekarzowi, przepisze wam odpowiednie leki, może to być też zupełnie normalny objaw. Proponowałabym Wam też skupić się na tym twardnieniu brzucha, szczególnie jak położycie się na plecach bo ja jako takie właśnie twardnienie odczuwałam pierwsze wypychania malucha:) także jak Wam stwardnieje brzuch połóżcie się nie plecach i pomacajcie czy czujecie jakieś wypukłości na brzuchu:)

Gość monika900
Sierpniowe mamusia a możesz napisać coś więcej jakie to uczucie twardzienie brzucha?Cały twardzieje czy tylko boki? Towarzyszy temu jakiś skurcz? U mnie dzisiaj w nocy ciągnęło mnie coś po bokach a potem dół brzucha trochę twardnial. Takie uczucie jakbym np za dużo zjadła...nie wiem czy to jest to...postanowiłam też że będę więcej piła bo pije stosunkowo mało i ponac jak organizm jest odwodniony to mogą nastąpić częstsze skorcze macicy

Gość monika900
Dziewczyny a jak dzidzia jest większa i brzuch jest już większy to on wtedy nie jest twardy? Jakoś sobie nie wyobrażam że taki duży brzuch jest miekki, przynajmniej na taki nie wygląda. Przepraszam jak zadaje głupie pytania ale na wiele pytań najlepiej poznaje się odpowiedź z własnego doświadczenia a ja go w tym temacie jeszcze nie mam

Sierpniowa mamusia widocznie musisz byc bardzo szczupla kobuetka! No i nie zrozum mnie zle zle ale ja pomyslalamze ty sama stwierdzilas po ksztacie jak dotknelas ze to gliwnka i to dla mnie bylo takie najmniej prawdopodobne. Bo takie części ciała to naprawde juz w bardziej zaawansowanej ciąży rozpoznawalam . Ja jutro ide do tej gin i mam stresa. Chciałabym juz czuć takie wyraźne ruchy bo tak to się martwię czy wszystko ok. Fasolka a ile twoja mala wazy? Mój ponad 12 kg

Monika mysle ze gin na badaniu wyczuje jak będziesz miała zbyt napięty. Mi się wydaje ze u mnie jest to związane z aktywnością. Jak dużo sie narobię to mi twardnieje a jak bardziej sie lenie to nie czuje tego napięcia. NP teraz jak nacisnę palcem to jest dość miękki a jak mi się napnie to nie da soe tak lekko go ucisnac