Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaniepokojonamama

Dziecko 1,5 roku dolne zęby zachodzą na górne, pomocy!

Polecane posty

Gość Zaniepokojonamama

Czy ktoś miał może do czynienia z podobną sytuacją? Córce dosyć późno wychodzą wszystkie ząbki. W tej chwili ma górne jedynki i dwójki, na dole tylko jedynki (prócz tego piątki i coś jeszcze z tyłu się wyrzyna). Problem w tym, że córka zgrzyta ząbkami i zauważyłam że zakłada dolne ząbki ( te dwie dolne jedynki) na zęby górne. Zaniepokoiło mnie to i dziś jak zasnęła postanowiłam sprawdzić jak trzyma ząbki kiedy śpi i ma buzię zamkniętą...i niestety właśnie tak. Zamierzam iść do pediatry i zapytać o skierowanie do ortodonty. Łudzę się jeszcze , że to może taka "faza" póki na dole są tylko dwa zęby...może któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Gość Zaniepokojonamama
Nie mam pojęcia co to jest psi zgryz, chyba nie ma takiej jednostki chorobowej ani żadna wada tak się fachowo nie nazywa. Poza tym trudno mi samej stawiać diagnozę, pytam czy ktoś miał taką sytuacją.

Gość gość
Up

Gość gość
To zgryz przodujacy moj syn tez tsk mial i niestety ma do dzis.Na to sa specjalne cwiczenis a jak nie pomoga to pozostaje aparat:(

Gość FAJNIE JEST
Idz z dzieckiem do stomatologa.Sprawdzi i oceni czy potrzebna pomoc ortodonty.Zdaje się za wcześnie żeby oceniać zgryz u małego dziecka gdy nie wyrżnęły się wszystkie ząbki .Pracowałam w gabinecie stomatologicznym i mam rozeznanie.

Gość gość
To musi śmiesznie wyglądać :classic_cool: Jak podrośnie będzie znana z oryginalnego wyglądu :D

Gość gość
Moj syn ma identycznie. Zgrzyta zębami non stop. Zeby pozno mu zaczely wychodzić. Ale dolne nachodza na gorne. Mocno. Teraz nie wien co robic. Najpierw odwiedze chyba samego dentyste zeby mi powiedzial kiedy wychodzi reszta zebow i co sie robi w takim wypadku. Na mleczaki aparatu sie nie zaklada.

Gość gość
Właśnie szukałam informacji w necie i znalazłam identyczny problem (też w fazie dwóch zębów dolnych zakładanych na cztery górne) i ekspert odpisał że jak tylko 6 zębów jest to jest za wcześnie na diagnostyke. Pójść i tak zamierzam, boję się żeby zęby nie zaczęły się wykrzywiać. Nie mam pojęcia dlaczego tak robi :( sprawdzałam kilka razy w ciągu dnia i cały czas ma dolne przed górnymi :( Nie jestem w stanie tego zmienić, córka jeszcze nie jest w stanie świadomie panowac nad tym.

Gość gość
Walnij je patelnią w pysk to zgryz się wyprostuje . Ale weź rozmach i użyj patelni żeliwnej .

Gość gość
Dolne na górne?? To jest w ogóle możliwe? wtf :D

Gość gość
Możliwe . Pies kumpla też tak miał .

Gość gość
gość dziś - straszne musisz mieć życie, że trolujesz w tak niewyszukany sposób (prymitywny wręcz) licząc na odrobinę atencji... w sumie spełniłam Twoje niewielkie oczekiwania, odpowiedziałam Ci, czy Twoje życie stało się przez to lepsze?

Gość gość
Do mamy, która pisała, że jej syn ma identyczny problem: usiadłam dziś i poszukałam namiarów na dobre kliniki ortodontyczne i gabinety dla dzieci. Mieszkam w dużym mieście więc znalazłam kilka. Podzwoniłam i w każdej mi powiedziano, że takie maluchy przychodzą na konsultacje chociażby po to, żeby ustalić czy faktycznie coś złego się dzieje i jak można dziecko pomóc na jak najwcześniejszym etapie. Jestem w tej szcześliwej sytuacji, że akurat nie musze liczyć na NFZ tylko mogę sobie pozwolić na prywatną wizytę. Okazało się jednak, że w jednej z klinik konsultacje są darmowe i zaproszono nas za 2 tyg :) Jestem więc spokojna bo gdyby faktycznie cos się działo to zaczniemy zapobiegać już teraz.

Gość gość
gość wczoraj i gość wczoraj , sama sie walnij patelnią. Autorko, na tym etapie chyba nie mozna jeszcze mówić o ew wadzie zgryzu, dziecko ma za mało ząbków. Ale dobrze, że idziesz to skontrolowac. Moja córka też zgrzytała zebami, STRASZNIE! Przeszło jej nawet nie wiem kiedy. Do wszystkich troli, którzy tu wtrącili swoje 3 grosze. Nawet jeśli dziecko autorki miałoby wadę zgryzu, to w dobie tak rozwiniętej ortodoncji jak się ma kasę to KAŻDE zęby idzie naprawić i każdą wade skorygować. A waszej głupoty i marnych genów które przekazujecie swoim dzieciom niestety nie naprostuje nikt.

Gość gość
Czy mogę się dowiedzieć jak się skończył ten problem? Czy to tylko taka faza była, czy faktycznie wada? Moja 10 miesięczna córka ma 7 zębów i ten sam problem. Dolne nachodzą na górne. Zastanawiam się, czy iść z tym do ortodonty...