Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odstąpienie od umowy?????

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja babcia ma 85lat i zadzwoniono do niej z pewnej firmy telefonicznej i przedstawiono ofertę na usluge telefonu komórkowego sama karta na abonament na darmowe minuty. Babcia mówi ze niby jej powiedziano ze to oferta ze dlugo juz u nich jest i ze przyślą jej kartę sim i jak łatwo sie domyśleć babcia sie zgodziła, karta przyszla bez jakichkolwiek o abonamencie oplatach itp. Ja wczoraj zadzwoniłam zapytac o co chodzi tutaj powiedziano mi ze babcia zawarla umowę przez telefon i umowa jest aktywna od 15 października i ze nie można juz zrezygnować bo jest na to 14dni kalendarzowych. Zapytałam a gdzie pisemna umowa to uzyskalam odpowiedź ze niebawem przyjdzie ale umowa jest zawarta ustnie. To nie jest wielu kwota bo 15zl ale babcia ma juz nr komórkowy za który oplaca abonament. Czy ktos cos poradzi co zrobić w takiej sytuacji? Babcia na pewno nie byla swiadoma tego ze to będzie platne a wiadomo w Call Center namawiają i troche czasami oszukują. Czy mam prawo ubiegac sie o odsluchanie tej rozmowy? Gdzie mogę sie zwrócić z tym?

Gość gość
zglos to do rzecznika praw konsumenta jako probe wyludzenia. ale najpierw poinformuj ich o tym.

Gość gość
Wydaje mi się ze musi przyjść umowa.

Gość gość
jak nie było podpisu to mogą cie cmoknac w dzyndzla

Gość gość
Pani twierdzi w tej firmie ze wszystko zgodne z prawem bo umowa została zawarta przez telefon i nie można z niej zrezygnować po upływie 14dni. Chciałabym posłuchać tej rozmowy podczas której niby babcia sie zgodziła czy mam prawo tego wymagać?

Gość gość
Dodam ze umowa jest na 12miesciecy a babci to nie jest potrzebne.

Gość gość
nie ma podpisu nie ma umowy. telefon odebrała papuga, kot albo babcia lunatykowała. tak sie nie zawiera umów

Gość gość
nie wiadomo kto dzwonił, nie potwierdził tożsamości. nie daj sobie wmówić że babcie obowiązuje umow, której nie zawarła. przez telefon to sie można umówić na randke i to też bez gwarancji

Gość gość
No właśnie! Po pierwsze nagranie - zażądaj go. Po drugie nie ma podpisu nie ma umowy. Bron boze nie placcie nic

Gość gość
to musi być na piśmie. nawet jak sie uprą to poproś o nagranie rozmowy. jeżeli pani zawierająca umowe nie przeczytała jej w całości punkt po punkcie to niech sie umówi z psychiatrą albo funkcjonariuszem wydziału oszustw. chociaż przez telefon nie mogą cie wezwać nawet na policje do sądu czy gdziekolwiek. od kiedy można przez telefon zawierć umowy?

Gość gość
powiedz, że babcia sie zmartwiła i dostała zapaści teraz w szpitalu walczy o zycie. może sie otpietolą

Gość gość
No właśnie! Po pierwsze nagranie - zażądaj go. Po drugie nie ma podpisu nie ma umowy. Bron boze nie placcie nic

Gość walczoswoje
Niestety najczęściej na takie rzeczy są nabierane osoby starsze, rozmowy są nagrywane i niby to jest podstawą do zawarcia umowy. Stąd też częste naleganie osoby dzwoniącej żeby się zgodzić... wystosuj do nich pismo o udostępnienie nagrania na rzecz tego że chcesz się poradzić prawnika i zgłosić sprawę do rzecznika praw konsumenta. Na przyszłość polecam żebyś zakończyła umowę abonamentową babci, odłączyła stacjonarny i kupiła nierejestrowany numer na kartę. Jej numer wtedy nie trafi do bazy danych teleankieterów i na pewno zaoszczędzi. Bezpieczne też będzie wybranie oferty od operatora niszowego w stylu mobile vikings, bo są nowi i na pewno nie mają bazy danych klientów.