Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1265

Jak Wam sie zyje w Polsce? Finanse itp.

Polecane posty

Gość gość1265

J/w. Chetnie poczytam o tym jak Wam sie zyje w Polsce. Stac Was na jakies wakacje? Jestescie po dwoch kierunkach a pracujecie w Biedronce? Ja jestem w rozterce. Urodzilam sie w Niemczech, przeprowadzilam do Polski jako dziecko, tu ukonczylam studia i co dalej? Moje serce nalezy do Polski ale jak zyc samej w mieszkanku za np 1000zl zarabiajac niewiele wiecej? Mam mozliwosc wyjechac do Berlina, choc urodzilam sie w innej czesci Niemiec, jednak Berlin blizej Polski. Czy gdybyscie mieli mozliwosc zylibyscie dalej w Polsce czy uciekali? Musicie sie zastanawiac czy kupic dziecku buty czy kurtke na zime? Czy dzinsy lub zaplacic rachunek za tel? Chetnie poczytam.

Gość gość
Wiesz co, jakbym mógł wynająć najtańsze mieszkanie ale nie na peryferiach i je opłacić i ogrzać, mieć na zwykłe ubrania i jedzenie czasami w domu a czasami chociaż w fast-foodzie i bardze mlecznym, a oprócz tego pójść na piwo i raz na czas do kina, wliczając w to jakieś wyjście z dziewczyną - zostałbym tu. I można tu żyć ale nie samotnie tylko dzięki rodzicom, na stancji i w związku. Samotnie myślę że trudno wyżyć, chyba że ułożyło już się sobie życie. A gdzie indziej jednak można. Byłaś w Niemczech, znasz Niemiecki, wyjeżdżaj do Berlina. Chyba że ze znajomymi czy narzeczonym możesz ułożyć tu sobie życie albo będziesz zarabiała najniższą ale nie brutto tylko netto. Tę kulturę wyzysku tu trzeba zmienić, że płacą 1200 a później dorzucą 200 zł i zapieprzaj 8-16. Za 1200, wliczając w to dojazd, nie opłacisz czynszu :)

Gość gość
Ja dopiero będę po 2 kierunkach i będę pracować na wyższej uczelni.

Gość gość
Ja juz prace na wyzszej uczelni przerobilam. Tez wyzysk, pensja kiepska i zadnych mozliwosci rozwoju. Dziekuje, nie. To jest udawanie, ze sie cos ma. Wyjezdzaj do Niemiec.

Gość gość
12000 na renke, ogulnie nie narzekam

Gość gość1265
Dziekuje za odpowiedzi. Chyba mi zostaje Berlin a rodzice nie pomoga bo sami wrocili do Niemiec a poza tym trzeba liczyc na siebie. W zwiazku juz tez nie jestem wiec w Polsce niebardzo :/

Gość gość 01 20
Do 02:27 - Na jakiej uczelni pracowałaś i dlaczego miałabym wyjeżdżać do Niemiec? Nigdy nie miałam takich planów, a kraju nie lubię, chyba, żeby zrobić sobie wypad czysto turystyczny.

Gość gość
Ja bym wyjezdzal