Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny idźcie na L4 od razu i bądźcie mądrzejsze ode mnie.

Polecane posty

Gość gość
Ciekawe ile ty w sumie wpłacisz na tą swoją emeryturę przez okres pracy? xx będę pracować ponad 40lat więc pewnie więcej niż obecni emeryci xxxxxxxxxxxx Tak się czepiłaś emerytów a oni tak samo pracowali - myślę, że kobiety nawet więcej - wszak nie było zwolnień na ciążę. xx nie pracowali tak samo, bo za komuny wiele kobiet siedziało w domu jako żony przy mężach więc nie potrzebowały zwolnień. Podam przykład-moja babcia (obecnie po 80) pracowała zawodowo, ale jej sąsiadki rówieśniczki nie, one jeszcze żyją i biorą emerytury po mężach od dobrych 30 lat, babcia emeryturę pobrała 4 lata i zmarła. Babcia męża też po 80 i od 30 lat bierze emeryturę z krusu wyższą niż minimalna pensja krajowa, a podatków i składek nigdy nie płaciła żadnych, bo żyła z wlasnego małego gospodarstwa.

Gość gość
Można być suką cały czas tylko dobrze sie maskować :)

Gość gość
będę pracować ponad 40lat więc pewnie więcej niż obecni emeryci x O tu zwolnienie ciążowe, tu macierzński, być moze wychowawczy i pare latek zleci. ps. Jecząco pierdząca wyłudzaczka przyczepiła sie do emerytów. To zacznij do nich strzelać jak cie boli ich emerytura. Tyle, że faktu nie zmienisz. Wyłudzacz i krętacz wyłudzaczem zostanie na cale życie.

Gość gość
Najlepiej to jak laska dowiaduje się o ciąży , zakłada działalność, zapłaci największe składki do zusu i wtedy uderza na zwolnienie, potem ma macierzyński a jak macierzyński się kończy to trzaska sobie drugię dziecię....Kilka lat dostaje po 6000 i to z moich, naszych składek!!! Ja od 7 lat pracuję w jednym miejscu i przez ten czas nie miałam prawa być chora!!! xxx Zazdrościsz, to czemu sama tak nie zrobisz? Ktoś cię zmusza do męczenia się w tej robocie, w której "nie masz prawa" być chora? Gadasz jak te wszystkie kwoki, które zazdroszczą szafiarkom, jak to one "nic nie robiom, a trzepiom kase".

Gość gość
Apropos wyłudzania. Pamiętacie ciężarne mamy zakładające DG aby dostać wysoki zasiłek? Tam też większość chórem krzyczała, że zus i tak nas yebie i okrada to i one mogą go okraść. No to się urwało wszystkim i naciągaczkom i tym uczciwym.

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu dziś oj przestań. Nagle z kulturalnej, fajnej szefowej zrobiła się suką? yyy a widzisz moze tak byc, sama mialam identyczna sytuacje. gdy w ciazy bylam szef wrecz prosil zebym szybko worcil a jak wrocilam to nagle powiedzial ze nie moze mnie przyjac...niby normalny a okazal sie cwokiem, pracowalam u niego 4 lata, dziecko 3 lata po slubie, nie wpadka i podobnie jak autorka nie pojawilo sie na swiecie bez problemow z poczeciem, cale 7mcy dzien w dzien w pracy,bez dnia L4 czy choroby...a tu zonk..dlatego twierdze ze nie warto... dziecko wazniejsze. i odpoczynek o ktorym po urodzeniu mozesz zapomniec.

Gość gość
Autorko, pewności nie mam, ale mam takie same podejrzenia jak Ty. Pracowałam do końca 7 miesiąca, sama jestem spokojna i poukladana, ale prace mam bardzo stresująca i zabiegana. I co? Dziecko maruda i nerwus. 5 min nie polezy spokojnie, opieka nad nia to nieustanne tyranie. Do tego ma problemy ze snem, wiec czesto nie mam nawet godzinki oddechu w ciagu dnia. Moja lekarka uprzedzala mnie, że jak nie zwolnie to tak bedzie, ale ja musialam pracować, bo bylam na zleconych. Teraz tak bardzo żałuję.

Gość gość
Mam dla was zagadkę: dlaczego kobiety zarabiają mniej od mężczyzn na tym samym stanowisku? Ponieważ pracodawcy nie opłaca się płacić normalnie pracownikowi, który w każdej chwili może zajść. A potem pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet, ale oczywiście nikt wam nie powie wprost, że to przez posiadanie przez was macicy, bo to byłaby dyskryminacja, ale taka jest prawda.

Gość gość
pracodawcy nie opłaca się płacić normalnie pracownikowi, który w każdej chwili może zajść. xxxxxxxx mozesz rozwinac temat?przeciez na l4 i macierzynski płaci zus!!!

Gość gość
Mam dla was zagadkę: dlaczego kobiety zarabiają mniej od mężczyzn na tym samym stanowisku? Ponieważ pracodawcy nie opłaca się płacić normalnie pracownikowi, który w każdej chwili może zajść. A potem pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet, ale oczywiście nikt wam nie powie wprost, że to przez posiadanie przez was macicy, bo to byłaby dyskryminacja, ale taka jest prawda. xxx Dlatego kobiety powinny przestać rodzić i tym samym przestać się godzić na gorsze traktowanie, niższą pozycję społeczną. Tylko jakie to będzie miało skutki? hmmm... Gospodarka opiera się na wyzysku kobiet. Tu potrzebna jest zmiana systemowa, zaoranie tego co jest i stworzenie systemu, którzy przestanie premiować osobników biologicznie niezdolnych do rozrodu :)))

Gość gość
A ja poszlam w 12 tygodniu na L4. Mozecie sobie pouzywac :):):) w d***e mam was krzykaczki. Chcialam to poszlam :) to byla praca fizyczna gdzie czesto trzebabylo dzwigac i to nie malo, bo 10l i to srednio co godz. Ukladac, przestawiac ciezkie rzeczy. A szefowa nie miala mnie jak przeniesc na inne stanowisko, ani jak zmniejszyc godzin w pracy (12godz nocki) wiec tez wolala zebym szla na L4.

Gość gość
12;03, zastanów sie o co sie miotasz i dlaczego akurat mnie obrazasz, nazwałaś ciężarne złodziejkami i krętaczkami i wyludzaczkami świadczeń, a ja po prostu zapytałam, dlaczego nie nazwiesz tak emerytów i podałam szereg przykładów, a ty ani jednego...

Gość gość
12:27 Mówię o zarobkach, według badań, kobiety zarabiają od mężczyzn o tyle mniej, że porównując to, kobieta przy normalnych zarobkach (takich samych, jak facet) nie dostałaby wynagrodzenia od listopada, do końca roku, tak mniej więcej wygląda ta różnica, między zarobkami mężczyzn i kobiet.

Gość gość
jak płaci zus? przez 30 dni płaci pracodawca, potem cały urlop do wypłaty 28 dni, musi znaleźć zastępstwo czyli kolejna pensja w plecy. To tak od najniższej krajowej za l4 jest ok 5000tyś zł. Uważasz że to tak pierdnąć w kij?to zapłąć każdej rozpłodowej maciorze po 5 tyś za każdym razem i pogadamy

dla mnie ściemniacie z ta nagła zmianę szefostwa. Większość moich koleżanek pracuje w prywatnych firmach i jakoś wszystkie po macierzyńskim do pracy wróciły. Jeśli jesteś dobrym pracownikiem to po kiego mieliby Cie zwalniać? Mnie tak szczerze mało obchodzi, czy któraś jest na lewym czy prawym L4 ciążowym. Ja już mam swój status w firmie i mój pracodawca moją ciazę "przeżył" :) Ale takie zachowanie niestety powoduje, ze pracodawcy niechętnie przyjmują młode babki do pracy. Tu na kafe co chwilę czytam hasła w stylu "jeszcze sie napracuję", "ostatnia chwila, zeby odpoczać" i inne powody leżenia do góry brzuchem. Powiem więcej, też kiedys miałam taką koleżankę w pracy. Jak tylko dostała umowę na czas nieokreślony sruu w ciąży. po tygodniu L4 przyniosła. Nie przekazała swoich projektów, etapów, ustaleń- NIC. Zniknęła. Wszyscy byliśmy na nią wściekli i wcale nie płakaliśmy jak ja szef zwolnił. Laska normalnie po galeriach łaziła, a kumplowi, który ją spotkał powiedziała, że w pracy sie stresuje ;):)

Gość gość
a ja pozwalniałam wszystkie które były na macierzyńskim:D przyszły z urlopu i wypowiedzenia bach do rączki, jedna nie zdążyła zlozyć podania o wychowawczy, ale miała minę:D Jak szukam pracownika to biorę tylko facetów i kobiety po 40:) Ostatnio miałam chętne prawie same matki, ale żadnej nie zatrudniłam, bo te po ciężarnych to następne krętaczki:O Tylko takie z dorosłymi dziećmi albo faceci. Mam die działalności gospodarcze, mąż jedną, ale większą dużo od dwóch moich i nasze firmy są zamknięte dla młodych kobietek i matek z dziecmi.

Gość gość
ja sie przez cala ciażę zupełnie nie stresowałam a mój synek przeplakal pierwszy rok życia

Gość gość
zwolenniczka mozesz wierzyc lub nie, g..no nas to obchodzi, mowie ci prawde a ty dalej swoje, nie kazda firma jest fair wobec pracownika nawet jesli on jest fair wobec niej....nie potrafisz tego zrozumiec ćwoku?widzisz tylko czubek swojego nosa?

Gość gość
niestety kobiety same sobie zgotowały taki los.U nas raz jeden jedyny mąz zatrudnił kobietę-nigdy więcej.Nawet lamenty kuzynek, sąsiadek koleżanek go nie wzruszają bo każda ma dziecko i każda przebujała ciąże na zwolnieniu

Gość gość
dziwne wg każdej ciężarnej firma jest nie fair:D:D:D taka przypadłość:D a potem żal i zgrzytanie zębami bo nie każdy facet chce utrzymywać nieroba który do pracy nie ma po co wracać. I zostaje taka potem jako samotna matka- bez niczego oprócz dzieciaka

hmmm...rozumiem, ze jak brak argumentów to zaczyna się wyzywanie od ćwoków? :) Jeśli ktoś prowadzi działalność gospodarczą liczy sie dla niego głównie dochód. Cieżko więc uwierzyc, że ktoś jest dobrym pracownikiem, przynosi firmie dochód, wraca po macierzyńskim i..zostaje zwolniony:) No kurcze, ciężko:) Ale ok, niech będzie, ze takiego szefa miałaś z fantazją :):) Bardzo więc współczuję.

Gość gość
jak płaci zus? przez 30 dni płaci pracodawca, potem cały urlop do wypłaty 28 dni, musi znaleźć zastępstwo czyli kolejna pensja w plecy. To tak od najniższej krajowej za l4 jest ok 5000tyś zł. Uważasz że to tak pierdnąć w kij?to zapłąć każdej rozpłodowej maciorze po 5 tyś za każdym razem i pogadamy xxxx takie same koszty jak zatrudnisz babkę po 40 lub faceta, którzy zachoruja na kręgosłup (lub raka) i będą się bujać nie 2 lata jak ciężarna a 5 lat, bo dojdą zwolnienia rehabilitacyjne półroczne, sanatoria etc. a nawet większe, bo facetom płaci się więcej, a oni lubią też brać zwolnienia z powodu byle przeziębienia, bo wtedy leżą i są wielce umierający

Gość gość
a ja pozwalniałam wszystkie które były na macierzyńskimsmiech.gif przyszły z urlopu i wypowiedzenia bach do rączki, jedna nie zdążyła zlozyć podania o wychowawczy, ale miała minę xxx coś kręcisz, bo nie mozesz zwolnić po macierzyńskim, zgodnie z kodeksem nie masz prawa odmówić udzielenia wypoczynkowego a zaraz po nim wychowawczego, a ty piszesz że jedna nie zdążyła złożyć wniosku o wychowawczy, a zwolniłaś wszystkie

Gość gość
jakie jest prawdopodobieństwo że 40 latka zachoruje trwale na kręgosłup siedząc za biurkiem a jakie że dwudziestoparolatka zachoruje na "ciążę"?

Gość gość
ale babka po 40 czy facet nie zachowują na raka świadomie:O a ty zajdziesz w ciąże z pełną świadomością i z premedytacją pójdziesz na L4 mimo, ze nie musisz, a potem macierzyński, wracasz i ups chorujesz na raka:O Nie oplacasz się jako młoda matka, nawet ci z rakiem przy matce z dzieckiem czy ciezarnej lepiej wypadają na rynku pracy.

Gość gość
po galeriach łaziła, a kumplowi, który ją spotkał powiedziała, że w pracy sie stresuje oczko.gifusmiech.gif xx no w galeriach nie ma się czym stresować, jeśli nie miała nakazu leżenia mogła robić co chciała wielu facetów zwłaszcza takich przed emerytura w okresie ochronnym bierze lewe zwolnienia na kręgosłup zwłaszcza wiosną i siedzą sobie pracujac na działce albo na budowach albo wręcz na saksy wyjeżdzają i jakoś nikt tego nie widzi i nikt się nie czepia jak tych biednych ciężarnych

Gość gość
40 latka i starsza nie musi zachorować na kręgosłup, może "zachorować" na kręgosłup bo np ma dość pracy i chce odpocząć, a wie, że nowej nie znajdzie więc się nie zwalnia, na kręgosłup multum ludzi symuluje do woli nawet kiedyś czytałam artykuł, że podliczając przez całe zycie zawodowe faceci biorą więcej chorobowego niż kobiety, bo właśnie kłaniają się kacowe i przeziębienia

Gość gość
No tak. Zlodziej zawsze bedzie sie tlumaczyl tam tez kradna.

e no pewnie, ze mogła robić, co chciała :-) Szef też mógł zrobić, co chciał, prawda? A ona pewnie też wszystkim wokół opowiadała jakim była świetnym pracownikiem i ją bidulkę tak źle potraktowano.

Gość gość
Ech te wyludzaczki. Boli was ze ktos prawde mowi? Nikt wam nie broni siedziec na zwolnieniu, ale spojrzcie prawdzie w oczy. Wyludzanie to wyludzanie. A pomacierzynskim mozna zwolnic. Wystarczy cos takiego jak redukcja etatow - bardzo popularne w tej chwili.