Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogie wydzedziczyc syna z Testametu ?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie to wazne jesli ktos wie prosze o odpowiedzi .

Gość gość
oczywiscie.

Gość gość
Tak ele będzie mu przysługiwał zachowek

Gość gość
Co to jest zachowek albo ile to ??

Gość gość
Jeśli nie masz autorze mocnego konkretnego powodu to w sądzie syn może odzyskać po Tobie spadek podobnie jak syn wiolety willas

Gość gość
no nie, jezeli go wydziedziczy to nie nalezy mu sie zachowek.

Gość gość
Jak mam wydzedziczyc wiec mojego syna tak zeby nic nie dostal po mojej smierci ?

Gość gość
musisz udowodnic, ze: -wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego (np. żyje z działalności przestępczej, jest alkoholikiem, prostytuuje się); -dopuściła się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób rażącej obrazy czci albo umyślnego przestępstwa przeciwko życiu lub zdrowiu (np. publicznie mu ubliżała, pobiła go, groziła mu); -uporczywie nie dopełnia obowiązków rodzinnych względem spadkodawcy (np. nie pomaga w czasie choroby, przez długie lata nie utrzymuje kontaktów z rodziną, nie odbiera telefonów). Osobę, która została skutecznie wydziedziczona, traktuje się tak, jakby nie dożyła otwarcia spadku. Nie uczestniczy ona w podziale majątku.

Gość gość
Czyli mam podac do sadu ze np nie odbiera telefonow ? .Niechce zemna kontaktu ?? mam to zalatwic przez sad ?? jeszcze za zycia ??

Gość gość
zapytaj sie notariusza, bez tego i tak sie nie obedzie w przypadku testamentu ;) moja znajoma z pracy ma 3 dzieci, i corke wydziedziczyla, ale dlugo z nia rozmawiala (corka to pijaczka, dzieciorob, na wlasne zyczenie czysta patologia), pomaga jej finansowo caly czas, ale boi sie, ze jezlei umrze to corka wejdzie na mieszkanie i je kompletnie zniszczy, zatem corka sama podpisala wlasne wydziedziczenie u notariusza ;)

Gość gość
autorze tempa dzido idź do notariusza i tam załatw sprawę .

Gość gość
Ok a jesli np spisze testament na kogos innego to automatycznie syn nic nie dostanie prawda ?

Gość gość
Dzizas poczytaj sobie o czymś takim jak zachowek.

Gość gość
Prawda.

Gość gość
Z tego co się orientuje to można, ale po bardziej szczegółowe informacje na ten temat najlepiej zgłosić się do notariusza. Ze swojej strony mogę polecic ci kancelarie http://www.notariusz-zabrze.com/, gwarantuje ze otrzymasz tam fachowa pomoc

Gość gość
Możesz, ale jeśli decydujesz się na taki krok, to lepiej wcześniej zasięgnąć opinii notariusza. Niedawno załatwiałam sprawy związane z intercyzą u http://www.jeziorscy.com.pl/ , to naprawdę znakomita kancelaria.

Gość gość
jedni mówia tak inni tak :? nie lepiej pójść na konsultacje do dobrego notariusza? chociażby http://www.notariusz-prawobrzeze.pl/ - u nas w rodzinie była też zawikłana sprawa na tle spadkowym i bez problemu udało się uzyskać rzetelną pomoc :)

Gość gość
no właśnie najlepiej zapytaj notariusza. Moja ciocia spisywała ostatnio testament w Kancelarii Pana Bukowskiego w naszym mieście tj. w Rudzie Śląskiej. Byłam tam z nią i Pan notariusz bardzo cierpliwie wszystko cioci wytłumaczył. A miała sporo pytań:)

Gość gość
Wydaje mi się, że zawsze można kogoś wydziedziczyć z testamentu, trzeba sie tylko zgłosić do notariusza (np. http://notariusz-pedracki.pl/) i załatwić to na drodze prawnej. Wtedy będziesz mieć wszystko załatwione tak jak trzeba. Ale czy to wydziedziczenie jest konieczne? Nie da się jakoś dojść do porozumienia?