Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćoioi

nielegalny handel

Polecane posty

Gość gośćoioi

Mam pytanie . Czy ktos sie orientuje jaka jest kara za prowadzenie kiosku nielegalnie ? Tzn kiosk z oscypkami ? Mam zawieszona dzialalnosc i jestem winna zusowi 600 zl za skladki , chce odwiesic dzialalnosc ale dopiero w styczniu bo inaczej nie wyrobie i moj dlug sie powiekszy . Czy jesli bede miec kontrol moge powiedziec ze z dniem dzisiejszym odwiesilam dzialalnosc ?

Gość gość
No nikt nic ?

Gość gość
Ok wiec prosciej..... Mam kiosk , umowe moge podpisac w kazdej chwili , narazie jest " na gebe " . Przychodzi kontrala i ja mowie ze z dniem dzisiejszym odwiesilam dzialalnosc , faktury na towar tez moge miec bo kupuje go 2 razy w tygodniu . Wiec gdzie jest chaczyk ?

HACZYK tkwi w tym, że nie odwiesisz działalności w tym samym dniu, bo nie zdążysz potwierdzić tego w Urzędzie. Jest też interpretacja prawna, która mówi, że działalność można prowadzić, dopiero na drugi dzień, po zgłoszeniu odwieszenia. Odwieszasz od 11, ale w Urzędzie musisz to zgłosić najpóźniej 10-tego. Potwierdzenie tego zgłoszenia, powinnaś mieć przy sobie. Nawet jak zgłosisz w tym samym dniu, to w systemie widać, godzinę potwierdzenia zgłoszenia w Urzędzie.

Gość gość
No tak ale ja oddaje dokumenty a kiedy pani pracujaca w urzedzie wprowadzi to w systemie to juz nie moj interes .... Dobrze a jesli sie nie uda to jaka kara moze mnie za to spotkac

Gość gość
Umowe wynajmu moge podpisac z dniem odwieszenia dzialalnosci , a nawet jesli nie zdaze i odwiesze dzien pozniej to jaka moze byc kara ?

O czym ty dziecko piszesz ? x Nikogo nie interesuje, Twoja umowa najmu. x Ty MUSISZ mieć AKTUALNE ZEZWOLENIE na prowadzenie działalności. Zawieszenie działalności działa tak samo jak likwidacja. x Jak Cię dorwą, to będziesz miała odpowiedzialność za prowadzenie NIELEGALNEJ DZIAŁALNOŚCI. x Dlatego musisz zgłosić odwieszenie DZIEŃ WCZEŚNIEJ, by nie było problemu, o której godzinie, urzędniczka wprowadziła Twoje dane do systemu. Możesz zgłosić datę odwieszenia nawet miesiąc wcześniej, ale nie powinnaś tego robić w dniu ponownego prowadzenia działalności.

Gość gość
Dobrze , a jaka kara grzywny moze mnie za to spotkac ?

Nie mam pojęcia. x Nielegalny handel jest PRZESTĘPSTWEM i oprócz odpowiedzialności karno-skarbowej, będziesz odpowiadała przed ZUS, który np. potraktuje Twoje zawieszenie, jako nieważne. x Za samo niewybicie paragonu, możesz dostać od tysiąca do kilkunastu, a Ty mnie pytasz, ile dostaniesz, za coś wielokrotnie bardziej nielegalnego. To wyliczają wg średniej krajowej. Maksymalnie to będzie niecałe 200 tys.

Gość gość
Ja nie mam kasy fiskalnej nie musze miec . No nie wierze ze za taki maly biznes gdzie wartosc towaru nie przekracza 5 tys. , moge dostac 200 tys . Jedyny znany mi przypadek to handel spodniami 25 lat na nielegalu , targ. Kara 30 tys to chyba tak nisko w porownaniu z skladkami zus. Ale nie chodzi mi o oszukiwanie , chcialabym max miesiac , no ale znajac mojego pecha .....chyba nie bede ryzykowac ;)

Te dwie stówy to górna granica, a minimalna to chyba najniższa krajowa. Urząd decyduje jakiej wysokości karę nałoży i decyzję podejmuje "wg uznania". Maksymalnie to chyba była dwudziestokrotność najniższej krajowej.

Gość gość
A czy bedzie problem z odwieszeniem dzialalnosci , kiedy w zusie mam jeszcze nie uregulowane skladki ?