Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak reagowac na przyniesioną taką uwage?

Polecane posty

Gość gość

Dziecię z tych zadziornych , strzelających riposty raz za razem co świętego potraf do załamki doprowadzić. Dzisiaj na języku polskim dostala uwagę . Pani wpisala jej do zeszytu ,ze zrobiła 2 bledy ort dot. slowek z " ch i h " w wypracowaniu pisząc na lekcji i jako obowiązek w domu ma poćwiczyć ortografie, dziecko odpisało pod spodem adnotacji : teSZ tak Ówarzam. Wpis świadomie i celowo z bykami az wykrzywia . Dziecko dostalo uwagę za nabijanie się i kpienie z nauczyciela. Dyktando dzisiaj ją nie ominie w domu, ale jej drożenie się, przekomarzanie z sarkazmem już powoli coraz częściej przeradza się skargi o to. Błędy były w wyrazie chusteczka ( napisala przez samo H) i nie była pewna jak pisze się Chorwacja to napisala Croatia( ma prawie 12 lat ,wiec zna już mapę swiatową jak się pisze inaczej niektóre Państwa) )Pani nie wyrazila zgody na taką pisownie ,kazala napisac po polsku Chorwacja , to napisała z bledem prze samo "h" ,stąd te 2 błędy i zaczęła sie pyskówka dziecka z nauczycielką, ze po co się uparła na zmianę z Croati , mogła tak zostawić jak było, za co tez dostala uwagę za pyskówki o to . Jakbyście zareagowały ? jak sprawiedliwie się zachować w działaniu wychowawczym ?

Gość gość
ale głupia dziewczyna, taki pajac przemądry w swoich oczach, g****o w życiu z takimpodejściem osiagnie, obojętnie czy ją skarcisz czy też nie.Ja bym spokojnie powiedziała,że co co robie to żenada na poziomie 3 latka, skoro chce byc taki mułomem niech sobie będzie i olałbym gówniarę.

Gość gość
Wytłumacz dziecku, że skoro popełniła błąd to powinna umieć go przyjąć na klatę a nie się stawiać. Zasady dyktanda są jasne. Jest po polsku. Inną sprawą jest wdawanie się w pyskówki z nauczycielem zwłaszcza jeśli nie ma racji. Mądrzejsza przez to nie będzie a i w oczach innych niczego pozytywnego nie zyska. Będzie postrzegana jako pyskata smarkula co to "wyżej sra niż dupę ma".

Gość gość
Strasznie pyskate to twoje dziecko. Ale takim cwaniakom jak ona jest w życiu łatwiej, więc nie musisz się o nią martwić.

Gość Jak reagowac na przyniesioną
Ale a się z wami zgadzam . Ona zawsze myśli ,ze jest najmądrzejsza na świecie, jakby wszystkie rozumy pozjadała, wszyscy glupi, ona jedyna mundra, patrzy na każdego z góry z wyzszoscią. Fakt, jest dzieckiem ponadprzeciętnie inteligetnym, lecz bez przesady, bo sama mnie potrafi wkurzac, gdy cos jej mowie, tlumacze ,ale ona jak zwykle wie lepiej a nie robi lepiej . Najbardziej wpienia jej sarkazm, ironia , przekorność . Jeszcze nie raz do ojca się hamuje ze swoją kpiną bo ją szybko sprowadza do parteru , do reszty to sobie zbyt bardzo pozwala

Gość gość
powinni wam odebrać prawa rodzicielskie a te nauczycielke powiesić za cycki

Gość gość
Podejrzewam ze co jej nie powiesz to ona i tak będzie mądrzejsza wiec.... Albo niech tata działa ze swoim autorytetem albo jej poprostu powiedz ze ty nie będziesz jej bronila przed nauczycielami i ze jak na koniec szkoły nie dostanie dobrej oceny z zachowania to o dobrym gimnazjum może zapomnieć bo załatwiać jej nie będziesz

Gość gość
Dokładnie. Nic w życiu nie załatwi z taką postawą. W życiu potrzeba taktu i umiejętności dyplomatycznych. Najwięcej zyskują ci, którzy potrafią być neutralni, elastyczni i dostosować się do sytuacji tak by osiągnąć zamierzony cel. Z taką zadziornością to może skończyć byle gdzie, bo mało kto będzie sobie chciał dupę zawracać jej charakterem i często nie będzie miała szansy wykazać swoich zdolności bo ludzie już na wstępie będą ją szufladkować. Musisz pracować nad jej charakterem. Widocznie potrzebuje dorosłych rozmów z rodziną. Za mało jej poświęcacie czasu. Takie zachowania kształtują się u dzieci chowanych głównie z rówieśnikami, gdzie jest walka o dominację i popularność. Ewidentnie wychodzi brak wpływu rodziców na kształtowanie jej charakteru.

Gość gość
Ponad przeciętnie inteligentna nie jest, bo nawet Chorwacja napisać nie umie.

Gość gość
Jakbym czytała o swojej siostrze. Tyle ze ona ma 26 lat. Nikt z nią w jednym pomieszczeniu wytrzymać nie może bo rozmowa z nią to jej kadrowanie i nikt nie ma racji ona wie ona studiowała ona coś tam miała - dosłownie na żądny temat polityka zdrowie życie (w szczegolnosci innych) kogo ona nie zna jakie ma wtyki a siedzi rodzicom na głowie no jednym słowem masakra. Matkę to psychicznie styrala ze jej ni słowa nie powie bo wie jak sie to skończy a odzywa sie do mamy jak do gowniary. Ja z nią wytrzymuje dosłownie 10min bo samym swoim nastawieniem doprowadza mnie do szewskiej pasji i to świadomie. Taka sie stała w wieku dojrzewania a im starsza tym bardziej jej sie to rzuca na mózg. Reszta świata to idioci kretyni pustaki a ona sama filozof życia. Nigdy nie uważałam jej za głupiej wręcz przeciwnie ale przechodzi sama siebie. Ona oczekuje wielce szacunku a sama gnoi wszystkich. Nie zapracowała na szacunek od nikogo takim zachowaniem. Powiem szczerze ze jeśli twojej córce sie to utrzyma i będzie taka to skończy jak moja siostra która nikogo sobie poszukać nie może i przy tym wtrąca sie w życie innych - moich rodziców moje czy tez brata - skutecznie siejąc ferment.

Gość gość
Takim ludziom jest w życiu łatwiej, ale chyba przy taśmie, albo na magazynie wśród podobnych karków, bo raczej nie mają co liczyć na piastowanie jakiegoś poważniejszego stanowiska, gdzie kultura osobista i ogłada musi być na wysokim poziomie, bo na ciętych ripostach jednego pracownika w stosunku do klienta wizerunek traci cała instytucja - nikt normalny się na to nie godzi.

Gość gość
Żałuję, że nie byłam taka w jej wieku :-) Zuch dziewczyna.

Gość gość
Jezeli byla by ponad przecietnie madra nie robila by bledow w tak prostych słowach. Wyobraźcie sobie wasze czasy kiedy każdy bal by sie pyskować nauczycielowi. Kiedys to bylo nie do pomyślenia. Wiadomo bylo ze nauczyciela trzeba bylo się sluchac. Nauczyciel ma prawo postawić zła ocenę jesli dziecko czegos nie umie. Po cos chyba jest, po to zeby uczuć. Córka popełniła 2 bledy i to jest fakt. Nie bron jej ze zna nazwy w innych językach, dyktando bylo po polsku. Szczerze teraz to współczuję nauczycielom anie dzieciom. Ja na Twoim miejscu kazałabym pójść przeprosić Panią. Moja matka by mnie odrazu gonila z bombonierka aby przeprosić nauczycielkę za takie swoje zachowanie. Moze Ty tez powinnaś i Twoja wiecznie madra córeczka by spokorniala bo zrozumiała by ze takie zachowanie jest nie na miejscu. I radze tak zrób. Pokażesz jej ze Ty tez masz cos do powiedzenia. Zachowuj się jak matka i pokaz ze do innych ludzi trzeba miec szacunek.

Gość asdsas
Konkretna lekcja pokory się należy. Moja córka też lubi ironizować, ale nie pozwala sobie na to w stosunku do nauczycieli, bo jest ambitna i wie, że uczy się dla siebie, nie dla mamy , czy taty, a takie zachowanie się jej po prostu nie opłaca. Czasem rozmawiamy na temat innych uczniów, którzy podobnie, jak Twoja córka nie wiedzą, co im wolno, a czego nie i córka sama przyznaje, że jakby była nauczycielem, to nie pozwoliłaby sobie na, by jakiś smark pozwalał sobie na wiele. Wytłumacz jej, że takie odzywki, przytyki świadczą o tym, że jest nieokrzesana i sprawiają Tobie przykrość, bo chciałaś ją wychować na kulturalną, ułożoną córkę, a nie szczekającą mądralińską. Zdecydowanie oprócz długiej i poważnej rozmowy, w której możesz też wytłumaczyć córce, że tylko się jej wydaje, że jest taka cool, musisz/cie zastosować surową karę. Ja bym swojej kazała przeprosić panią i to nie po cichutku, na odwal, oprócz tego zabrałabym na weekend lub dłużej telefon oraz dostęp do internetu. Kupiłabym jej książkę savior vivre, by ją dobrze przeczytała i pilnować/ganić za ten sarkazm. Powiedz jej też, że ironię też trzeba umieć użyć, jej nadużywanie, bądź niewłaściwe prowadzi do ośmieszenia. Czy córka ma jakieś szczególne kompleksy?

Gość gość
Jakbym czytała o mojej kuzynce. Eh, dziś marnie skończyła, lata na mopie gdzieś w Niemczech. Powiedz córce, że z wielką mordą nigdzie nie wejdzie.

gość dziś kompletnie nie jest tak, ze potrzebuje więcej rozmow z dorosłymi i to efekt chowania lownie z rownesnikami. Przeciwnie, wlasnie ze jest całkiem na odwrot Dziecko raczej nigdy nie miało dobrego kontaktu z rówieśnikami, ale od wczesnych lat dzieciństwa obraca się w górnie dorosłych i jest traktowana w rozmwoach jak dorosły,a nie dziecko. Ona nawet na treningach zakwalifikowala się do druzyny starszych,a nie w sowim wieku. Ona umie porozumiewać się z dorosłymi, niepotrafi mowic dziecięcym jezykiem i znizac się do poziomu rowiesnikow. Co do popełnionego błędu ort. to niekoniecznie idzie w parze z inteligencją, bo jest dzieckiem ponadprzeciętnie inteligetnym, ale nie geniuszem perfekcyjnym z wszystkiego. Zdarza się jej byka walnąć, lecz sporadycznie , jej konikiem są nauki przyrodnicze i astronomiczne

Gość asdsas
Żałuję, że nie byłam taka w jej wieku usmiech.gif Zuch dziewczyna. xxx Jakby była inteligentna, to by wiedziała, na co moze sobie pozwolić. Żałujesz, że umiałaś trzymać jezyk za zębami i okazywałaś takt i ogładę? Co to za filozofia innym nawsadzać? Najlepsza kłótnia/zwada, to ta na inteligentne argumenty, a nie na inwektywy, a dziecko powinno znać swoje miejsce w szeregu.

asdsas dziś nie wiem czy ona ma jakieś kompleksy, ona nie wykazuje u siebie żadnych słabości i nigdy nie zwierza się z problemów , tzn bardzo ciężko od niej cos wyciagnać jelsi cos jest nie tak . Sama z siebie nigdy nie powie gdy cos ja trapi, smuci , gryzie, taki typ zamknięty w sobie gdy jakiś problem,czy cos się przykrego stało, nie powie nikomu

Ja nigdzie nie bronie dziecka. Mój obszerny wpis po to był ,aby rozjasnic wam sytuacje, ale nie w charakterze obrony dziecka, bo już zaczyna was ponosić wybiorcze czytanie. A nie widzicie tego jak pisze w swoim postach ,ze i mnie nerwy ponoszą i cholera mnie nieraz bierze na takie przytyki, dogryzki, przekomarzania się, to waszym zdaniem jest obrona dziecka, pomimo, ze i mnie się udziela? Pomyslcie zanim taki osąd napiszecie. Jestem daleka od bronienia, przeciwnie

Gość gość
Za bardzo swoja córkę wywyższasz. Fajnie ze jest inteligentna ale to nie podstawa do tego aby tak sie zachowywać. Moja mama uczy polskiego i ma wielu takich uczniów. Szczerze często jest jej przykro ze dzieci się tak zachowują. A i mamusie uważają ze każde jest inteligentne a to ze się zle zachowują to ADHD albo wymyślone problemy. Kazda matka broni swoje dziecko ale ja znam to z drugiej strony. Nauczyciel teraz boi sie krzyknąć bo rodzice odrazu lecą do kuratorium czy gdzies ale uczeń moze nauczyciela zbluzgać

A za skarkazmy, przytyki, ironizowanie, przekomarzanie się, grymasy na twarzy wobec mnie ma otrzymywany perswazyjny łomot na opamiętanie do kogo sobie za dużo pozwala , bo nie jestem jej zadną kolezanką z placu zabaw , zresztą nawet jakich nie ma

gość 15:50 weź ty może jako jedne z wszystkich poczytaj solidnie moje wpisy i mój przekaz jaki w nich jest zawarty, bo mnie już załamujesz swoją opinia ,ze w moich wpisach bronie dziecka i usprawieldiwam jej pyskówki. Nie widzisz jak sama pisze co mi się dzieje , gdy ja spotykam się z takim zachowaniem? i gdzie tu masz charakter bronienia dziecka, mimo ze uskarzam się i wnerwiam się i ja za to. Nie bronie dzieciaka i nie tlumacze jej zachowania niczym, czytac co pisze i jaki mam stosunek do jej sakazmow

Gość asdsas
Autorko, to musicie z mężem popracować nad tym, by zaczęła się przed Wami otwierać, zwierzać. Niedobrze, gdy dziecko jest zamknięte w sobie, bo tłumi złość, frustracje, a to może niefajnie zaowocować w przyszłości. Może córka ma jakieś poważniejsze kompleksy ( bo jako tako każdy je posiada) i swoim zachowaniem próbuje je leczyć? Musicie na nią wpłynąć, bo napyka sobie biedy i nie będzie umiała jednać ze sobą ludzi. Przykład parę linijek wyżej o siostrze może kiedyś tyczyć się również i Twojej córki. Jeżeli przed tatą czuje większy respekt, to niech on zadziała. Kara i koniecznie konsekwencja powinna utemperować córkę. Sama mam 13 latkę i zabranie telefonu (internet plus muzyka) świetnie działa. Jak była mniejsza, to karny jeżyk zdziałał cuda, nie krzyczałam, nie biłam, byłam konsekwentna. Oczywiście zabroniłabym córce gdziekolwiek wychodzić poza szkołą, małymi kroczkami, a ją postawisz do pionu, jak nie teraz, to nigdy. Jest charakterna i tego nie zmienisz, ale ułożysz.

Gość asdsas
A za skarkazmy, przytyki, ironizowanie, przekomarzanie się, grymasy na twarzy wobec mnie ma otrzymywany perswazyjny łomot na opamiętanie do kogo sobie za dużo pozwala , bo nie jestem jej zadną kolezanką z placu zabaw , zresztą nawet jakich nie ma xxx Czyli dostaje lanie?

Gość gość
oddaj ją do okna życia

Nie dostaje lania:) napisałam PERSFAZYJNY łomot, czyli o słowny ochrzan :) Lania nigdy nie dostala, wiem, blad, bląd, ale no coż... tak już jest

Gość asdsas
Tak, nie doczytałam. Żaden błąd. Znacznie lepiej działają kary psychiczne, na dłużej zapadają w pamięć i są skuteczniejsze. Fizycznymi tylko wzbudziłabyś w niej agresję, a jeszcze Wam tylko tego trzeba. Może niech mąż zacznie rozmowę z córką tymi słowami -"ok panno, żarty się skończyły, zapewne chcesz, byśmy z mamą traktowali cię, jak doroślejszą, to i ty musisz się wykazać, bo póki co zachowujesz się, jak przedszkolak..'' Spróbuj zrobić tak, jak napisałam, a jeśli to nie pomoże, to moze jakiś dobry psycholog?

Gość gość
Tasmanska czemu piszesz z ukrycia?

Gość gość
Najlepsze jest to, że dzieci w tym wieku uważają, że są takie sprytne... Przecież jej próba zmiany nazwy Chorwacja na Croatia, aby uniknąć błędu to żenada. Każdy głupi wie, że na lekcji języka polskiego uczy się ortografii tego właśnie języka. Twoja mała nie jest inteligentna. To dzieciak z zespołem Aspergera, który marnie skończy, jeśli nie zostanie utemperowany. Zaburzony biedny, mały dzieciak, który stanie się biednym, zagubionym doroslym. Nikt w prawdziwym życiu nie będzie się z nią cackał. Tego typu ,, riposty" wzbudzać będą najwyżej uśmiech politowania. Czy dziewczynka jest zdiagnozowana?

Gość asdsas
Tasmanska czemu piszesz z ukrycia? xxx Troszkę odmienny styl wypowiedzi, ale pauzy podobnie robi. Autorko, jesteś Tasmańską?