Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heparynowamama

Ciąża na heparynie wasze doswiadczenia

Polecane posty

Gość heparynowamama

Hej! Pytanie do kobietk które miały prowadzoną ciąże na heparynie (fraxiparine, clexan). Czy mialyscie po zastrzykach jakiekolwiek plamienia/krwawienie z dróg rodnych. Oczywiście w ciąży? Jak się skończyła Wasza historia? Ja biorę jeszcze acard.

Gość gość
Żadna bez tego problemu?

Gość gość
masz zakrzepice? moja siostra miała całą ciąże na heparynie, ale 2 dlatego że po pierwszej ciąży tak ją lekarze zalatwili że wdała się zakrzepica,2 ciąże na początku o włos mało co nie straciła,krwawiła i miała krwiaka,w tej chwili mała będzie miała 2 latka zaraz i zdrowa jak ryba ! musisz uważać i kontrolować INR

Gość gość
Dzięki za pierwszą odpowiedź :-) ja dopiero zaczynam ciąże na heparynie, tylko że po trzech pierwszych zastrzykach puściło mi się trochę krwi z dróg rodnych i zaczynam się martwić o moją ciąże..

Gość gość
Ja miałam na początku bardzo niewielkie plamienie przez tydzień, chwila przerwy i znów kulka dni. Ale nie było to krwawienie i gdybym nie zakładała sobie luteiny dopochwowej może nawet wcale bym nie wiedziała bo było bardzo malutko tego. Raz różowy śluz a raz brązowy ale czasem niteczki pojedyncze krwi. Też brałam wtedy jeszcze acard do 13 tc. A masz clexane czy fraxiparine i jaką dawkę? Ja biorę clexane 20 mg tylko raz na dobę. Niedawno jeszcze dołożył mi zaax.

Gość gość
Moja ciąża była na clexane 0,4, acard i luteinie. Acard i clexane brałam już 2 miesiące przed ciażą aż do porodu, clexane jeszcze w czasie połogu. Żadnych krwawień nie miałam, innych skutkow ubocznuch tych lekow tez nie było

Gość gość
Nie można pdstawiac clexane, ani pomijac zastrzykow, krwawienie na powno nie jest spowodowane ich przyjmowaniem

Gość gość
Rosnący pęcherzyk ciążowy może trafić na naczynie krwionośne i stąd może się pojawić plamienie czy lekkie krwawienie a przy braniu heparyny i acardu krew jest rozrzedzona. Najlepiej iść do lekarza żeby zobaczył na usg czy wszystko jest w porządku bo przyczyn tego może być wiele.

Gość gość
Tak, tak. Lekarza mam za tydzień, bo to bardzo wczesna ciąża i może nie widać jeszcze. Ja mam fraxiparine 0.6

Gość gość
Od 6 tc mam plamienia, obecnie jestem w 11 tc. Acard brałam od 6 tc do 9 tc, ale krwawienie było przyczyna zmiany leku na Fraxiparine, która również powoduje plamienia o roznym nasileniu, w zależności od mojej aktywności w ciągu dnia. Lekarze jednoznacznie twierdzą, ze przyczyna moich 1,5 miesięcznych plamien jest heparyna, która rozrzedza krew. Ten argument nie budzi moich zastrzeżeń. Pozdrawiam przyszłe mamy!