Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RokssankaP

pogrzeb

Polecane posty

Gość RokssankaP

Czy Wasze babcie też chca ogarnąć sprawy związane z pogrzebem za życia? Moja babcia kazała mi znaleźć zakład pogrzebowy w Tychach bo chce już dać pieniądze. Z księdzem gada o miejscu i wykupie. U was tak samo?

Moja ma postawiony grobowiec, zrobiony pomnik, wybraną sukienkę i buty do trumny.

Gość gość
Moja babcia już kilkanaście lat przed śmiercią miała wykupione miejsce na cmentarzu, odłożone pieniądze a nawet przyszykowanie ubranie i buty w szafie!!! Od stóp do głów ,nawet rajstopy i bielizna, też wydaje mi się, że to jest chore ale cóż , starsi ludzie już tak mają.

Gość lucija
Moja babcia również parę lat przed śmiercią miała dokładny scenariusz jak ma jej pogrzeb wyglądać. Jaka trumna, w co chce byc ubrana.. RokssankaP pytałaś o zakład pogrzebowy- zobacz tutaj http://www.arka-dabrowa.pl/ Z tego co wiem mają domy pogrzebowe w kilku miastach Śląska. I co ważne- bardzo taktownie i z szacunkiem podchodzą do osób załatwiających pogrzeb bliskich.

Gość gość
u mnie to samo- chyba ludzie starsi już tak mają

Gość gość
taka jest kolej rzeczy. starsi juz czekają na śmierc. nie to co my. chcą wiec być przygotowani. Moi dziadkowie znalezli juz zaklad pogrzebowy http://www.zakladpogrzebowy24.pl/ i są z nimi umówieni ze jak coś mają zajać sie organizacją pogrzebu. no maskara jakas ale co zrobisz.

Gość gość
straszne to jest ale może w starszym wieku inaczej się na to patrzy. Moja babcia też już wybrała zakład pogrzebowy www.pogrzeby-vektor.pl, ten sam który zajął się pogrzebem dziadka. Mam nadzieję jednak, że ta chwila jest jeszcze bardzo odległa.

Gość gość
Firma która może zajac się takimi sprawami jest www.kubicki.waw.pl. Moja babcia miala takie samo podejście i kupiła sobie u nich pomnik jeszcze za zycia.

Gość gość
Spamy zakladow pogrzeb. :-) :-)

Gość gość
tak znam ten problem. Moi dziadkowie tez juz odkładaja na pogrzeb. Tez byli w tym zakladzie u witwickich z wrocłwia i sie dogadują zeby im pogrzeb wyprawili. niezla jazda.

Gość gość
Tak, wielu starszych ludzi chce zadbać o godny pochówek już za życia. Moi dziadkowie zdecydowali się na zamówienie wspólnego nagrobka w http://www.granitlux.pl/ , bo nikt nie zna dnia ani godziny.

Gość gość
Jesteśmy z Białej Podlaskiej i moi dziadkowie z kolei chcą żeby to zakład Hades zajął się ich pochówkiem jak odejdą, nie rozumiem takiego toku myślenia, ale muszę uszanować ich wolę.

tak jest, starsi ludzie poprostu wiedza, ze to juz niedlugo... Moja babcia mowila, ze sama sobie zalatwia zeby mamie i ciotkom nie robic problemu pozniej... zeby sie nie musialy martwic

Gość gość
Dla mnie to jest chore żeby za zycia sobie wybierac nagrobek itd :P Prawdę mówiąc mnie nawet srednio obchodzi gdzie będę leżała po śmierci bo... nie będę już żyła więc co będzie mnie to wtedy obchodzilo ? Dlatego to chore tak generalnie, potrafie zrozumiec to tylko w takich przypadkach kiedy ktos pochodzi z bardzo biednej rodziny i wie, ze np. jego dzieci nie bedzie stac na nagrobek nawet skromny, albo ze bedzie to dla nich bardzo obciazajace finansowo. Natomiast wiekszosc rodzic stac na postawienie nagrobka, wiec wybieranie go sobie za zycia jest jakies dziwne

Piszesz tak, bo Twój punkt widzenia na dany temat jest uzależniony min od Twojego wieku. Będziesz mieć swoje lata, możesz go zmienić. Kto nie chciał być dorosłym mając np 7 lat :)