Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gabi92

Konflikt serologiczny

Polecane posty

Hej, Jestem w 28 tyg ciąży, w środę miałam pobieraną krew na badania ogólne oraz przeciwciała. W czwartek dostałam telefon ze szpitala, że w mojej krwi wykryto przeciwciała i żebym zgłosiła się do kontroli. Wizytę wyznaczyli na dzisiaj- pobrali znowu krew i powiedzieli abym czekała na telefon. Moja krew to 0RH+ , niewiem co to może oznaczać? Czytałam o konflikcie serologicznym, ale on chyba występuje gdy kobieta ma krew ujemną?

Gość gość
Jeżeli masz ORH+ to o konflikcie serologicznym nie ma mowy.

Gość gość
konflikt występuje jeżeli kobieta ma Rh- a mężczyzna Rh+ i dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu. Przy pierwszej ciąży nie powinno być problemów, dlatego że krew dziecka z krwią matki miesza się dopiero przy porodzie bądź poronieniu, jednak w obydwóch przypadkach zostaje podana imunoglobina, która ma za zadanie chronić następne dziecko. Jesteś pewna że masz Rh+?

Gość gość
Gabi to twoje zdjecie? Ja bym nie chciala swojego zdjecia tu pokazywac i tracic prywatnosc. Ty nie pomyslalas o tym czy nie masz z tym problemu?

na 100% mam rh+ robili mi grupę krwi na samym początku ciąży. czyli co jeszcze może być nie tak

Gość gość
Nie czytalam dokladnie co piszesz i nie znam sie na tym ale co mowia lekarze? Musisz pogadac ze swoim lekarzem prowadzacym bo nie sadze zebys dostala jakas sensowna rade na forum.

Gość H helix
Nie sądzę, żeby chodziło o Rh, bo w Twoim przypadku nie ma mowy o konflikcie serologicznym. Może chodzi o przeciwciała na jakiś patogen (np. jakiś wirus?)?