Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co tam hipokrytki ateistki? choineczki już ubieracie aby poczuć "magię świąt"?

Polecane posty

Gość gość
To jest poganskie swieto zmarlych ( u nas zaduszki, ktore odprawiane sa 1. listopada). Zaduszki to tez poganska tradycja. Celtowie wieszali ozdoby i jedzenie na drzewach w lesie, aby ulagodzic zmarlych i prosic by zmarli nie przychodzili do ich domow. Duzo pozniej Niemcy zaczeli scinac sosny i dekorowac je w domu. Wedlug tradycji na choince ma zawsze wisiec cos jadalnego. Co innego sw. Mikolaj: " Mikołaj z Miry, święty Mikołaj ( łac. Sanctus Nicolaus), znany również jako Mikołaj z Bari – święty katolicki i prawosławny. ...Według średniowiecznej hagiografii żył na przełomie III i IV wieku, był biskupem Miry w Licji, wsławił się cudami oraz pomocą biednym i potrzebującym. Przez wieki był jednym z najbardziej czczonych świętych na Zachodzie i Wschodzie. Największe jego sanktuarium znajduje się we włoskim Bari. Współcześnie baśniowa postać wzorowana na świętym Mikołaju jest wykorzystywana w kulturze masowej przy okazji świąt Bożego Narodzenia.

Gość gość
gość dziś a jaki on świety ? a co choinka i Mikołaj ma wspolnego z Bogiem i Jezusem ? x Nie słyszałaś, tłumoku, o biskupie Miry?

Gość gość
Choinka jest pogańskim zwyczajem, więc stul dziub ciemną maso x a ty roztul słownik ortograficzny analfabetko

Gość gość
No tak prawdziwe, typowe katoliczki. Pełne miłości i zrozumienia niczym Jezus 🖐️

Gość gość
taak, tylko ten Mikołaj, o którym piszesz, ten biskup, na którego cześć "niby świętujemy", którego upamiętniamy, to "przychodzi: 6 grudnia, w Mikołajki, a nie później... i wtedy, żeby upamiętnić tego biskupa, który tak chętnie wspierał ubogich, dajemy innym podarunki (tak mówiła katechetka na religii sześciolatkom- nie powiem, niektóre były bardzo zdziwione, że jak to... rodzice dają prezenty). W święta to już różne postaci przynoszą prezenty.. Gwiazdor, ponoć jakaś Gwiazda czy Aniołek (tak słyszałam).

Gość wróbel pokoju
Tak wiemy, że choinka wywodzi się z pogaństwa ale przyjęła się w chrześcijaństwie tak jak różne rzeczy się zasymilowały w kulturze i raczej jak ją ubieracie (ateistki i katoliczki) to nie dlatego, że obchodzicie jakieś pogańskie święto. Ja nie uznaję kościoła, a czy wierzę w Boga? to trudno mi powiedzieć, wiem, że jest jakaś siła nad nami. Wierzę natomiast, że kilka tysięcy lat temu na świat przyszło wyjątkowe dziecko głoszące swymi czynami i mową pokój między ludźmi. Człowiek, który bez użycia przemocy, miecza czy choćby złego słowa był w stanie tak poruszać tłumy, że ówcześni okupanci świata Rzymianie, zamożni Żydzi i żydowski król tak bardzo się go przestraszyli, że aż musieli go zabić. Zabić tego biedaka w łachmanach. My tak samo dziś potrafimy zabijać drugiego człowieka, potrafimy mieszać człowieka z błotem tylko dlatego, że jest inny, a przecież to JA mam rację JA, JA, JA!!!!! Dlatego te święta są dla mnie bardzo ważne żeby nie zapomnieć i pielęgnować to co chciał nam wszystkim powiedzieć ten szary człowiek. Ja obchodzę właśnie jego narodziny w sposób jaki wyniosłam z domu czyli wigilia, choinka i czas na bliskość z rodziną oraz z tymi, którzy tego potrzebują. Wam też polecam więcej pokoju w sercach i luzu w majtach :)

Gość gość
mieszkalam w Azji wsrod buddystów i ateistów, choinki w kazdym sklepie i na ulicy i nikomu to nie pzreszkadzalo. Dodam,ze Mikolaj w Polsce to z wygladu na ogol zaden biskup tylko dziadek z Coca Coli. I tez sie tym nikt nie przejmuje. Jest ustawowo wolne, mozna kupic swiateczne jedzenie, choinki i ozdoby - i co, nie wolno? Niewierzacy nie musi isc do kosciola, dzielic sie oplatkiem, Mikolaja tez nie wszyscy obchodza( np u nas w rodzinie prezenty tylko pod choinką. Zreszta na swiecie skladaja w wiekszosci Season Greetings.

Gość gość
Co druga odpowiedź to odp. na zasadzie Uderz w stół a nożyce sie odezwą. Ja stawiam na to że autorka nie obchodzi świąt i tyle. Chodzi o hipokryzję

Gość gość
takie wielkie pobożne chrześcijański, a sex przed ślubem uprawiają a co niektóre to nawet żyją w konkubinacie.....

Gość gość
katolickiego mikolaja? wez lepiej ksiazke i sie poucz skad ta tradycja jest .... -.^ po 2. jestem wierzaca niepraktykujaca. chrzest mam itd wiec moge sobie stawiac tysiac choinek i ciebie powinno gowno obchodzic :)

Gość getheth
Ja obchodzę świata tak: choinka, kolędy bo ładne, wigilia u rodziny, prezenty bo to dla córki największa frajda, odpowiedzi neutralne światopoglądowo jeśli dziecko zapyta o jakieś religijne elementy. To są święta ateistyczne i niepraktykujących, bo takie mam prawo do tego specyficznego folkloru jak każdy a moje przekonania to sprawa osobista, ani sąsiadki, ani księdza. Użyję porównania gdyby ktoś nie zrozumiał. Andrzejki też są fajne. W domu więc lejemy wosk, ewentualnie wyszukujemy inne wróżby. Ale do głowy nam nie przyszło żeby w to faktycznie wierzyć. :D

Gość gość
wróbel pokoju dziś wygrałaś konkurs na debila roku no takich idiotyzmów nie czytałam jak żyję weź se jeszcze kurczaczka i zajączka na wigilijnym stole postaw i śpiewaj o pokoju na świecie następna debilka co to kościół nie ale wigilia tak :o