Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak pomóc osobie po śmierci bliskiej osoby?

Polecane posty

Gość gość

Czy Wy też czujecie się niezręcznie w towarzystwie osoby, która straciła kogoś bliskiego? Zaczęłam spotkać się z chłopakiem, który na początku naszej znajomości stracił mamę. I kompletnie nie wiem, jak (i czy w ogóle) o tym rozmawiać? Boję się, że go uraze w jakiś sposób, a porozmawiać chyba powinnam. Co robić?

Gość gość
Ja straciłam ojca jak byłam nastolatką. Jeżeli on bd chciał pogadać, to sam zacznie temat. Zachowuj się normalnie i nie gadaj o tym na siłę. To niezręczne, że ktoś cały czas powtarza rzeczy typu dasz radę, wszystko się ułoży, czas goi rany itd. To jest tak, że osoba, która nie przeżyła śmierci nikogo bliskiego choćby niewiadomo jak się starała i tak nie zrozumie tego. Bez urazy nie mówię, że niczego takiego nie przeżyłaś bo nie wiem, ale jak bd chciał o tym porozmawiać, to sam zacznie temat :)

Jak chcesz mu pomóc, to znajdź mu zajęcie, które oderwie go od złych myśli. Możesz np. zagonić go do pomocy przy przemeblowaniu pokoju :). Tylko pod żadnym pozorem nie katuj go wspólnymi zakupami :P.

Gość gość
Nie ma sensu zaczynać tematu. Jemu pewnie nei jest łatwo, zresztą nie znacie się jakoś super, żeby Ci się zwierzal. ...

Gość gość
On w ogóle zachowuje się hmm, dziwnie. Jakby nic się nie stało, co dla mniecosobiscid jest szokiem. stad moja chęć rozmowy. Ja nikogo nie straciłam, wiec nie mogę powiedzieć - wiem, co czujesz. Czy myślicie, że to, że on o tym nie mówi i wydaje się, że się nei przejmuje to normalna reakcja?

Gość gość
Nie ma dobrych i złych zachowań, każdy przechodzi taka tragedię indywidualnie. Uszanuj to, zd być może nei jest gotowy na rozmowę o tak trudnej dla niego sprawie, z (jeszcze chyba) obca dziewczyna. Jeśli będzie chciał - sam powie.

Gość gość
A co, ma ci płakać w rękaw? To duży chłopiec.