Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam około półrocznych maluchów.

Polecane posty

Gość gość

Jak u was z siadaniem, gaworzeniem, ząbkami ? Moja córcia pół roku skończyła 3 dni temu. Usiadła tylko raz w nosidełku u lekarza na poczekalni hehe, no i w leżaczku dzisiaj jakby usiadła ale oparła się o brzeg leżaczka i zaczęła go lizać, moja mała wariatka :) Z gaworzeniem to tylko bababa, a jak się "żali", stęka to słychać mammma. Jeżeli chodzi o ząbki to mamy dwie dolne jedynki. Jedno mnie nie pokoi, że córcia dopiero od kilku dni zaczęła sama przewracać się na brzuszek. Czytałam przed chwilą jakiś temat. 8 msc chłopczyk już bierze się za raczkowanie. Moja krótko ponad 6 i tu pytanie: Czy to jest taki gwałtowny przełom w rozwoju dziecka, że w przeciągu 1,5 -2 msc nagle bierze się za raczkowanie? Czy raczej mam spodziewać się tego w późniejszym okresie ? Bardzo napaliliśmy się z mężem, żeby kupić córc****eska do nauki raczkowania na święta. Nie wiem czy trafimy z prezentem.

Gość gość
Nie wiem dlaczego cenzura. Miało być "kupić córc*****eska do nauki raczkowania. Kur... przestańcie z tą cenzurą na kafe... Bez przesady.

Gość gość
chodzi o pieska do nauki raczkowania z czujnikami ruchów.

Moja skończyła 6 msc 17.11.15 - nie ma zębów - o siadaniu nie ma mowy - o dawna przewraca się na brzuszek i na plecki - pełza po całym mieszkaniu - robi coś w stylu "koci grzbiet", podnosi się na czworaki - słabo gaworzy Każde dziecko jest inne... moja starsza raczkowała mając 7 msc a pierwszy ząb miała 10 msc. Też się zastanawiam nad prezentem na gwiazdkę.

Gość gość
oja 3 dni temu skończyła rok - do siadania jej daleeeeeeeeko -od 2 tygodni przekręca się na brzuch ale tylko przez jedno ramię -nie pełza a tym bardziej nie raczkuje -potrafi leżąc na brzuchu kręcić się na około - gaworzy dosyć dobrze

Gość gość
Ten post wyżej to mój, oczywiście nastąpiła pomyłka. 3 dni temu skończyła pół roku :D

Gość gość
Moja ma.2 lata, ale usiadła mając 9 mc chodziła jak miała 16 mc a właściwie 17 jak w miarę dobrze. Pierwszy krok jak miała 14 mc.a teraz jest zwinna jak cyrkowiec. Raczkowala jak miała 9 mc. Nie było żadnych rehabilitacji, każde dziecko ma.swój czas, nie przyspieszają nic bo zaszkodzsz.

Gość gość z daleka
Mój ma 8 mięs siedzi jak się gho posadzki sam z pozycji leżącej jeszcze nie usiadzie ma dwie dolne jedynki, zńam dzieci w tym wieku vo jeszcze wogole nie maja gawozy tata baba dada powoli zabiera się za raczkowanie, ale nie wszystkich dzieci. Raczkuje corkja kół o miesiąc starszą i nie raczkuje . każde dziecko jest inne i ma swoje tempo rozwoju. Nie poriwnuj swojego z innym bo zaariujesz :)

Gość gość
Mój syn ma 6,5 miesiąca: -zębów nie ma, ale szykują się do wyjścia dolne jedynki. (starszemu 1 wyszły zaraz po ukończeniu 7 miesiąca) -siedzi sam ( tak się bawi, kąpie itp.) -stoi trzymając się oparcia łóżeczka albo moich palców -od 2 dni, jak się go złapie pod paszki to przebiera nogami i idzie do przodu. - nadal nie przekręca się na brzuch.. tzn. jeśli ja go trochę przekręcę na bok, tak energicznie, to bierze się i przekręca na brzuch, sam z siebie nigdy tego nie zrobił -czasem się przekręca z brzucha na plecy, ale jak dla mnie to cały czas jest przypadkowe, nie robi tego celowo -uwielbia bawić się stopami, leżąc na brzuchu ciągle je chwyta i macha nimi -mówi sobie po swojemu, jakieś piski, głoski, sylaby. -często płacze, mam wrażenie, że boi się wielu rzeczy -gdy go karmię (obiad, deser) to próbuje mi się dostać do miseczki (nie mogę jej postwić na blacie krzesełka), strasznie macha rączkami, czasem wytrąci mi łyżeczkę z ręki :-/ -celowo rzuca przedmioty -lubi zaczepiać kota, głaskać go -do brata się uśmiecha, ale chyba nie przepada, gdy jest w pobliżu, bo niestety brat trochę zazdrosny i czasem zabiera mu zabawki, uderzy, krzyknie :(