Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rajstopy 32

Dziecko po cc ma zmniejszone napięcie miesniowe problemy z mowa i jest nadr****i

Polecane posty

Gość Rajstopy 32

Zgadzacie sie? Ostatnio mi tak powiedziała sprcjalistka logopeda. Moj syn mowi duzo i z dnia na dzień lapie nowe slowa buduje zdania ale duzo mowi nie wyraznie wiec poszlam do logopedy. A ona mi mowi ze jest nadr****iwy i ma niedoczucie bo lubi sie przyyulac... Co wy o tym myslicie? Od razu mowie ze syn urodzil sie cc bo nie bylo postepu w porodzoe a nie ze na zyczenie. Poradzcie cos...

Gość Rajstopy 32
Syn ma 3 lata. A te problemy z napieciem miesniowym byly jak mial 4 miesiace.

Gość gość
To jest tylko teoria jakich wiele.

Gość gość
A ja rodzilam naturalnie i wypada mi pochwai macica na zewnatrz, super co? Niech ta p******a logopeda powie mi teraz jak mam opiekowac sie swioim dzieckiem jak w wyniku porodu naturalnego zostalam kaleka?...

Gość gość
Moja córka jest z cc. 1. Nie ma i nie miała problemów z napięciem mięśniowym. 2. Jej rozwój ruchowy jest prawidłowy. 3. W wieku dwóch lat mówiła pełnymi zdaniami. 4. Nadr****iwa nie jest, żywa - owszem, ale to raczej jak każde dziecko. P.S. Wydaję mi się, że każde dziecko lubi się przytulać.

Gość Rajstopy 32
No wlasnie kazde dziecko chyba lubi sie kulac po miekkiej poscieli albo przytulac do matki. No mowila ze duzo dzieci ma po cc takie problemy i wymagana jest praca z dzieckiem. Ta logopeda jest mloda i nie wiem czy robi to dla kasy czy jest jakas naduczona. Sama nie wiem czy powinnam osc do jakiegos innego logopedy specjalisty?

Gość gość
słyszałam kiedyś te hipoteze od mojej ciotki psychologa, mówiła że jej córka jest taka nadwrażliwa i delikatna, misia tulisie bo była "niedociśnieta" w kanale rodnym. Wymyślała jej jakieś cuda, typu ciężka kołdra do spania.. Dla mnie to głupoty jakich teraz nie mało ale wiesz, trzeba z czegoś żyć.

Gość gość
Mój syn urodzony cc. Teraz ma 5 lat. Od samego początku lubił się sam bawić. Przytulanie od czasu do czasu. Jest bardzo poważny. Te teorie są w dużym stopniu wyssane z palca. O wiele ważniejsze jest samopoczucie i przebieg ciąży niż sam poród. Nie zamartwiaj się opinią bo sama będziesz się wszędzie doszukiwała objawów. Charakter dziecka ma mało wspólnego z samym porodem. Niestety psychologowie potrafią połączyć fakty i za wszystko winne jest dzieciństwo. Nie można dać się zwariować. Poszłabym jeszcze do innego logopedy. Nie mówiła nic o tej diagnozie. A w razie jak zapyta o rodzaj porodu odpowiedz, że naturalny, zobaczysz co powie:).

Gość gość
Dwie cesarki z powodów zdrowotnych. Gimnazjalista, sportowiec dobrze uczący się i licealista w mat-fizie info z poszerzonym angielskim. Zmień specjalistę i tyle.

Gość Rajstopy 32
Dziękuję. Fakt moj syn jest wesolym lubiacym wyglupy chlopcem, usmiecha sie i jest kontajtowy. Lgnie do dzieci lubi zabawe. Ma owszem te problemy z mowa i ciagle go ucze nocnikowania. Jedno dziecko jest zuwiolowe a inne wycofane. Czy tym logopedom psychologom sie wydaje ze wszystkie dzieci musza być takie same? No to chodzilo jej o to dociscniecie w kanale rodnym... Ale kazde dziecko chyba lubi sid przytulac. To rodzaj poczucia bezpieczeństwa. Jak nie lubilo by to bym się martwila. A na placu zabaw Wasze smyki, czy w jakimś klubie zabaw sluchaja waszych polecen tak na 100%? Jak dziecko Zajete zabawa to nie chce sluchac polecen. To tez mowila ze powinno sie skupiac na jednej rzeczy. A on widzac nowe zabawki chcial wszystkie obejrzec i stwierdziła nadr****iwosc.

Gość gość
tak zgadzam sie w ta teoria moja córka syn mojego kolegi syn koleżanki wszystkie dzieci urodzone przez cc (brak postępu w porodzie) kazde ma problemy z mowa i jest mega delikatne .

Gość gość
Moj syn jest taki sam jak twoj i tez po cc. Ale nie wiazalam tego z rodzajem porodu a raczej z indywidualnoscia. Kazdy jest inny.

Gość gość
Ale bylyscie u specjalistów?

Gość gość
Moja urodzona przez cc ma prawie 4 lata. I nic z tej teorii która przedstawilas nie pasuje. Jedynie to, że lubi się przytulać, ale to chyba jest normalne.

Gość gość
Pracuję w szkole specjalnej. Wiele już widziałam, wielu przypadków doświadczyłam. Rodzice mnie lubią, nie ukrywają problemów swoich dzieci. Ja uważam, że powinnaś zmienić specjalistę. Poza tym też rodziłam przez cc. Moje dziecko nie ma takich problemów. I zgadzam się, że obecnie wielu rodziców wymyśla na siłę problemy. Niestety najczęściej ci, którzy prawdziwych problemów nie mają.

Gość gość
Miałam tu w tamtym tygodniu temat na kafe odnośnie cc. Jestem na finiszu ciąży i zdecydowałam się na cc. Jakiś czas temu moja koleżanka, której córka odstaje na tle swojej klasy, usłyszała od lekarza, że powodem tych problemów jest właśnie fakt, że przyszła na świat przez cc. Nie wiem ile w tym prawdy, na moją decyzję to już nie wpłynie, ale trochę się tym zaniepokoiłam.

Gość gość
No mozna isc na terapie Moze sa tu matki które chodza na terapie z zaburzeniami si (Sensorycznej integracji) ?

Gość gość
Nie bylam u specjalisty. U nas moze nie bylo obnizonego napiecia,przynajmniej ja sie nie doszukiwalam niczego na sile. Synek nie mowil w wieku 18 m i troche sie niepokoilismy,bo moglby proste wyrazy. Ale wtedy logopeda kazala nam czekac i obserwowac. I syn zrobil wielkie postepy. Ma 2,5 roku i powie wszystko ale nie mowi zdaniami, ew jakies proste dwuwyrazowe.ale i tak woli buczec dopoki porozumie sie bez slow. Powtorzy kazde slowo. Ale ma problem z wymowa. Duzo znieksztalca. Np mis pamba (panda)a jak chce sie poprawic to wyjdzie mu dampa. Tata to papa. Czasami zeby go zrozumiec musze jego slowo powtorzyc i wpasc co mi to przypomina. Za to bardzo wczesnie mowil r. Wlasciwie od okolo 18m a nawet wczesniej chodzil i tylko te rrrrr wymawial. Ale w wyrazach go nie uzywa. Chyba ze zrobi przerwe,tzn brawo powie:"b-rrrrr-ało). A przytulanie? Dla mnie to normalne. A ze go wszedzie pelno. To uważam ze to taki typ.

Gość RAJSTOPY 32
a ja chyba podjade do przychodni psycholog-pedagog i umowie sie na diagnoze bo tam robia wlasnie w kierunku SI

Gość RAJSTOPY 32
Boje sie troche....

Gość gość
Dziewczyny większość dzieci po ccm ma zaburzenia integracji sensorycznej! !!!!!! Większość nie wszystkie! !! Ciocia z ciężką kołdrą miała rację ,widać że nie douczone kobiety tłumacząc dziwne zachowania swoich dzieci. Nadmiere przytulania jest nie prawidłowe,dziecko powinno słuchać.mam dziecko z zaburzeniami cc jestem wykształcona w dziedzinie medycyny i uwierzcie to jest prawda.poczytaj o objawach si

Gość gość
moja sie urodziła w 7mc przez cc i gdyby nie cc, to obie byłybyśmy martwe. napięcie mięśniowe miała, gdy miała 2-5 mieś, ale była wcześniakiem. teraz ma 2 lata,******iwa, buzia jej sie nie zamyka, śpiewa, liczy, tańczy. przytula się - co w tym dziwnego? pierwszy raz na ręce mogłam ją wziąć tydzień po porodzie. jak słyszę takie bzdury jak powyżej, to mnie trzepie.

Gość gość
dodam, ze do 2r.z. moja panna mówiła pojedyncze słowa, mama, tata, tiku tiku- też się martwiliśmy. po urodzinach jakby ją ktoś zaczarował, z dnia na dzień zaczęła mówić 2, 3 wyrazy łącznie, teraz ma dokładnie 2l i 2 mieś i mówi zdania w stylu "mama zbadaj mi uszko, bo mnie boli" albo "ciocia ma zimne ręce, mama też ma zimne ręce." nazywa kolory, zwierzęta, wszystkie części ciała, śpiewa piosenki i rymowanki nawet alfabet a,b,c po angielsku. przeszła gigantyczny skok rozwojowy jeśli chodzi o mowę. dużo z nią czytamy i śpiewamy. aa - też przekręca niektóre wyrazy.

Gość gość
A co to znaczy nadmierne przytulanie? Nie uważam ze moj roni to nadmiernie szczegolnienze robi to od niedawna. Ciezka koldra? Moj sie cienka nie da przykryc;) bo mu wiecznie goraca. Od swieta po poprosi by to zrobic jak zasypia.

Gość gość
lubią się przytulać - niedociśnięte, nie lubią - za mocno ściśnięte, to jak mają dzieci postępować, żeby nie targać ich po wszystkich specjalistach? mój jest po cc, problemów z mową nie było, poza wypowiadaniem j zamiast l, samojot, nie samolot, ale to wina karmienia butelką albo smoczka, a nie cc przytula się jak każdy, raz chce, raz nie chce, zależy co mu do głowy strzeli, ma prawie 6 lat i jest złotoustny, pierwsze zdanie w wieku 22 miesięcy, w wieku 2 lat nazywał kolory, marki samochodów i gadał jak najęty natomiast koleżanki syn, narodzony siłami natury, albo nie siłami, bo ledwo się udało, ma ponad 3 lata i mówi, owszem, ale po chińsku, niewyraźnie, cos bełkocze, długo nie chciał powiedzieć nic, leje dzieci gdziekolwiek by się znalazł i takie tam weźcie się ogarnijcie

Gość gość
Podsumowując, teraz każdy zakompleksiony i niedouczony quasi-specjalista może wymyślać dowolne teorie, ba, nawet je upubliczniać. Na szczęście można je łatwo obalić i "o kant d**y potłuc". Też mam córkę po cesarce która obala te teorie.

Gość gość
Tylko jak dziecko jest nadr****iwe i nie chce sie skupiac na jakiejs czynnosci lub ma problem z mowa powinno sie isc do specjalisty.. Wpiszcie sobie w Google,, cc a zaburzenia integracji sensorycznej..,, To nie wymysl..

Gość gość
Autorka pisze w skrócie: 3 latek mało mówi, nosi pieluchy, przytula się często=dociska się, nie jest posłuszny, nadr****iwy, rodziła przez cc...dla specjalisty jest sygnał że może być zaburzenie Si. Raczej nie chce zarobić, tylko pomoc dziecku, bo pewnie jest tylko logopedą i nie ma pracowni Si. ... Jasne 30 lat temu nie było czegoś takiego jak pojęcie zaburzenia Si, wtedy mówiło się dziecko jest upośledzone głupie itp.... Ja zamiast radzić się innych mam poszłambym zrobić mu diagnozę Si...tam są konkretne testy które sprawdzają czy dziecko ma zanurzenia czy nie.... Mój syn urodził się maturalne a zaburzenia Si miał...przytyłal się notorycznie po potrzebował docisniecia, też słabo mówił.... Ja też pracuję e Przedszkolu integracyjnym nie na jakiej pipidowie... Lepiej iść na terapię Si w wieku 3 lat a nie 6 bo efekty są dużo szybsze.... Logopeda chciał ci pomóc

Gość Rajstopy 32
Dziękuję za odpowiedzi. Mamo wyzej a powiedz jak przebiegala terapia ile lat ma twoje dziecko i jakie sa efekty??