Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lhianonn20

Nadżerka

Polecane posty

Gość apeluję do Położnej
która sie tu wypowiadała, jeśli jest to w imieniu wszystkich dziewczyn PROSIMY O WYJAŚNIENIA! Ja też mam ndżerke, podobno "maleńką" nie dostałam leków, ale nie mam też upławów itp. Mam przychodzić na kontrole co rok(!), dodam że biore tabletki anty i mam II gr cytologii. Któraś z Was mówiła ze miała nadżerke wielkosci 4cm!!!! Kobity to wielka, bo moja kolezanka miała podobno ok.2cm i lekarz powiedział jej ze jest duza i nadaje sie natychmiast doleczenia! Teraz zastanawiam sie co ze mną? Chodze na te kontrole co rok(czyli w tym roku 3) mam cyt.II i co dalej? Bez leczenia?? Zapaytam sie tek baby w koncu co z tym robic. Czekac az urośnie do 10cm, czy jak??? NIECH WYPOWIE SIE DLA NASZEGO DOBRA OSOBA KTÓRA ZNA SIE NA TYM!! PROSZE W IMIENIU FORUMOWICZEK

MALE PYTANIE! ALE JAKZE WAZNE! SKORO NADZERKA MOZNA SIE ZARAZIC OD FACETA TO NA JAKIE BADANIE POWINIEN ZOSTAC SKIEROWANY BY WYKRYC TO U NIEGO???

Mam pytanie. Czy objawem nadżerki moze byc pieczenie? Mialam niedawno robione ogolne badania i wyszly pozytywnie wiec nie jest to grzybica ani nic innego, ale mam nadzerke , jestem po 1 zabiegu ,lecze ja Solcogynem , po tym zabiegu zaczela wyplywac jakas woda i uczucie pieczenia jest nie do zniesienia!Czy ktos moze odpowiediec na moje pytanie?:(

Gość dzieczyny a czy
was tez tak bolalo lub boli w dole brzucha???Takie klucie jakby?

Cześć dziewczyny. Czytam właśnie ten topic, bo jestem zainteresowana problemem, za dwa miesiące mogę być nawet dość poważnie zainteresowana... \"Wypalankę\" miałam rok temu w lutym, a stopień zaawansowania nadżerki był duży; został określony na II stopień, ostry stan zapalny. Wtedy nawet nie słyszałam o tym, jakoby \"wypalanka\" mogła grozić bezpłodnością. Patrząc na moją mamę i siostrę też mogę powiedzieć, że wątpię w te doniesienia o bezpłodności, no ale w końcu mogę się mylić, albo one mogły mieć szczęście i jednak zajść w ciążę. Teraz (po 1,5 roku od elektrokoagulacji), a raczej w kwietniu, bo wtedy miałam robioną cytologię, okazało się, że znowu mam II stopień, z miernym stanem zapalnym nabłonka płaskiego. I czy to wobec tego oznacza, że znowu czeka mnie wypalanka?! Dobrze, że za 2 m-ce mam kontrolę u ginekologa... Wierzę też, że moja lekarka zna się na rzeczy, skoro ma przed nazwiskiem dr n. med., a nie lek. med. :o Niemniej jednak wystraszyłam się mocno... Zabieg był przeprowadzony prawidłowo, wszystko mi się zagoiło ładnie, ale zadziwia fakt, że problem znowu mi się odnawia. To jednak już pytania do mojej pani doktor :) Pozdrawiam

Kari - NADŻERKĄ NIE MOŻNA ZARAZIĆ SIE OD FACETA!!! Gdyby można było, to faceci też by na to chorowali, a zdaje się,że trudno jest znaleźć faceta z ubytkiem nabłonka na szyjce macicy :P Nie mam pojęcia skąd ci to przyszło do głowy!

Gość bulanek
Urodziłam dziecko i mam nadzerkr-jakie sa koszty jej usuniecia w gabinecie prywatnym i czy przy dobrych wynikach cytologii tez trzeba ja usuwac?mam zamiar udac sie na jej zamrazanie

Gość n
Czytam te wypowiedzi, i czytam, i tez sama nie wiem, co zrobic... podobno mam nadzerke - mialam 4 miesiace temu, bo wtedy ostatnio bylam u gine - i zostala ona wysmarowana jakas chemia, po czym dostalam globulki antygrzybicze i przeciwbakteryjne - podobno to pierwszy stopien leczenie nadzerki. Uplawy minely, wie czadowolona sptwerdzilam, ze jest lepiej, i mialam zamiar poczekac- jak powiedzial lekarz - do nastepnej kontroli, i generalnie mialam sie nie przejmowac. Wymaglowalam lekarza, czy w tym wypadku moge sie starac o dziecko, to mi powiedziano, ze nie ma generalnie przeszkod, ale nadzerka sie w ciazy powieskszy, i potem trzeba bedzie sie nia naprawde porzadnie zajac. Problem jest taki, ze jestem za granica, do oslki i swojego lekarza wybieram sie w pazdziernku, i nie wiem, czy nie zaczac sie zabezpieczac zanim zajde na prawde w ta ciaze... Ja generalnie wiem jak caly organizm dziala, i co to jest nadzerka - wbrew nazwie to nie jest ubytek - sa to ekstra komorki, ktore rosna na nablonku szyjki macicy, nie bardzo wiadomo ,dlaczego - to jest podobnie, jak np podczas anginy na migdalach pojawia sie czasami bialawy osad, cos ekstra, a nie brak tkanki. Moge to powodowac grzyby i bakterie, zakazenie, uraz mechaniczny plus bakterie, albo sie robi samo z siebie. Roznica w tym, ze angina rzadko prowadzi do nowotworu, natomiast w przypadku nadzerki, te dodatkowe komorki moga przyrastac z powodu zaburzen podzialow komorek - takich niewinnych,lub niekontrolowanego ich przyrostu z powodu nowotworu, stad badanie cytologiczne towarzyszace nadzerce, wymagane zwlaszcza po 22-24 roku zycia. Dlatego - moje drogie - nadzerka sie NIE MOZNA zarazic, bo to jakby narosl, ale mozna pogorszyc sprawe przez bakterie i grzyby - zla higiena, niebezpiecnzy seks.

Gość yyy...
no a ja mam tez 2 stopnia, lek powiedziala ze jest wielkosci 5 groszy :( i pytam czy to duza czy mala, a ona ze taka sobie. no i pytam co robic?? a ona ze trzeba poczekac... uplawow nie mam, nic mi nie doelga, przepisala mi tabletki anty, zadnych na te gowniana nadzerke i mam sie zglosic za rok, w celu sprawdzenia czy sie nie pwoieksza.. jak tak to bede miala wymrazana... zabiegu sie nie boje, bo moja mama miala nadzerke (ona pwooduje uplawy!!!) i miala ja pare lat temu (chyba 11) wymrazana (i dlatego jestem w szoku, ze nadal sie ja wypala, bo to podobno duzo gorsze niz wymrazane no nie?) no i jakos do dzisiaj zyje :) wiec da sie przezyc.. n oale chodzi mi oto ze moja ginekolog jest pdoobno dobra.. i jej nie chce usuwac.. no wiec jak kurcze? czy ci lekarze nie mogliby sie jakos zgadac: no odbra usuwamy albo nie usuwamy???????

Gość kattkka
Czytając Wasze wypowiedzi mam wrażenie ze mieszacie tu informacje o dwóch rodzajach nadżerki-jedna to ubytek tkanki a druga to nadmiar.Ja byłam wczoraj u gienkologa i dowiedziałam się że mam ogromną nadżerkę(ta z nadmiarem naskórka), ogromnie sie boje bo lekarz powiedział że muszę ją usunąć. Czy ona może doprowadzić do raka? Czy lepsze jest wypalenie czy zamrożenie jej? Nie wiem co robić, ona jest podobno olbrzymich rozmiarów. Proszę powiedzcie mi co mam zrobić, jakie są komplikacje po zabiegu i czy nie powinnam uprawiać teraz sexu do zabiegu.

Gość dotti
Mam 21 lat.Bylam u ginekologa,bo bolal mnie brzuch. Wczesniej mi sie to nie zdarzalo.Stwierdzil, ze mam mala nadzerke. Bardzo sie tym przejelam i nie wiem co mam robic. Ostatni siedze na necie i czytam wszystko o nadzerkach i o leczeniu. Bardzo się tego bojei w dodatku coraz czesciej boli mnie brzuch. Do lekarz ide dopiero za miesiac, a co bedzie jak ona urosnie. Chyba zwariuje, albo zadrecze sie do tego czasu!!

Gość martenika
do dotti: ona tak szybko nie rośnie, kobiety żyją z tym nawet parenaście lat zanim nada się ona do usunięcia a propos *Kari* - owszem, samą nadżerką nie można się zarazić, ale wystarczy poczytąc skąd bierze się sama nadżerka, a wywołują ją bakterie, wirusy i grzyby, które z kolei mogą przenieśc się na nas podczas stosunku od faceta, który sam nigdy na nic nie zachoruje i nic mu nie będzie. kobiety to maja jednak przejebane...

mam do was dziewczyny pytanie!!! we wtorek mialam wymrazana nadzerke!!! i.... leje sie ze mnie z dnia na dzien coraz bardziej, jest to okropne... nigdzie nie moge wyjsc bo boje sie ze przemokne, ale naprawde ilosci wyplywajacej ze mnie wody sa poprostu ogromne!!! czy wy tez tak mialyscie?? i na dodatek kolor tego wyciekajacego plynu na poczatku byl zólty a teraz jest lekko zarozowiony lyb brunatny a na dodatek zapach.... feeee mam wrazenie ze cos jest nie tak... ze cos nie goi sie tak jak powinno!!! napiszcie jak bylo u was bo moze wszystko jest w pozadku a ja niepotrzebnie panikuje!!! prosze o jakies wypowiedzi!!!!

Gość Kate21
hey dziewczyny,widzę że temat nadżerki jest ciągle aktualny więc piszę.Tydzień temu miałam niszczona nadżerkę Solcogynem :) Mogłam pomylic nazwe.Moja nadżerka była mała a ja jeszcze nie rodziłam wiec ginekolog wybrał ta metodę.Tydzień po zabiegu cały czas czuje "dół brzucha" a szczególnie podczas oddawania moczu.Może którejś z was też się to zdażyło? Troche się niepokoje bo nie wiem czy nie mam jakiegoś stanu zapalnego.Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Gość alitus
Ja niedługo bede miała likwidowaną nadżerkę - roztworem kwasu, wiec to pewnie to samo co wyżej napisane. Mam jednak pytanie - ile trzeba sie powstrzymywac od sexu po tym zabiegu? jak długo się goi? i czy mając nadżerki miałyście upławy - takie gęste, o niezbyt przyjemnym zapachu, i dodatkowo suchosc pochwy? bo ja mam te objawy i lekarz mówił , ze może to być spowodowane własnie nadżerką. Prosze o odpowiedz, czy tez miałyscie problemy z nawilzeniem pochwy mając nadżerkę????

Gość Kaskaaaaa
ja tez maialam solcogynem - mialam upławy przed zabiegiem z powodu malej nadzerki a po zabiegach mam spokój. Jesli pytasz o seks moja ginekolog powiedziala ze nie ma przeciwskazan tak samo z basenem- mozna Takze niczego sobie nie odmawialam ;-) i wszystko po 4 zabiegach solcogynem mi sie zagoiło- do dzis mam spokój-cytologia ok

Gość polecam forum - o nadzerkach
wypalac czy nie wypalac oto jest pytanie foru http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=31819682&a=32098912m do poczytania zastanowienia sie....polecam

Gość maggggg
Odpowiedzcie mi proszę czy miałyście usuwaną w prywatnym gabinecie czy musiałyście leżeć w szpitalu??

Gość Agattttta
podnoszę

Gość akcejorts
Mam pytanie czy śluz z grudkami może być oznaka nadżerki?? Jakie są jej objawy??? Z góry dziekuje za odpowiedź.

Słuchajcie ja mam nadżerke od kilku lat grupy 2 jestem pod stałą opieką poradni kolposkopowej. Tam badaja czy z nadzerki nie robi sie rak. Do tej pory trafiałam na takiech ginekologow ktorzy wrecz odradzali jej usuwanie. Uwazaja ze w moim wieku (22) szkoda ingerowac dopoki nie bede miala dzieci. a bylam u kilku lekarzy nawet prywatnie rowniez

Gość aikon
do tych, co miały wymrażaną nadżerkę - pamiętajcie o tym, ze ta metoda nie usuwa na stałe nadzerki, ona ją tylko "zalecza". ona po tym moze prędzej czy później się odnowić, bo wymrożeniem nie usuwa się na stłe tych zmian. jak dla mnie był to zabeig bezbolesny, ni e czułam nic. i tez nic nie płaciłam, bo było to refundowane przez kasę chorych (wtedy jeszcze były :) ). teraz mi się odnowiła nadżerka po kilku latach i tym razem gina zdecydowała sie na wypalenie jej. też nic nie zapłaciłam, tzn nie tlye co nic, ale zapłaciłam tyle, co za zwykła wizytę, bez żadnych dodatków. i jak dla mnie ten zabieg był również bezbolesny, jedynie głupie wrażenie miałam jak zobaczyłam, ze się ze mnie dymi :D no i ten zapach :o wrażenia mam całkiem świeże, bo to wczoraj miałam robione :)

Gość akcejorts
Czy mi ktoś odpowie??? Czy śluz z grudkami może być oznaką nadżerki?? Pytam bo niewiem. Jakie sa objawy nadzerki.Proszę o odpowiedź.Z góry dziekuje mam nadziejeę że ktos mi odpowie .

Gość mirondiron
hej:) ja tez mialam wykryta nadzerke jakis rok temu i moja pani gin powiedzilaa wtedy ze trzeba ja wymrozic, zabieg kosztuje ok 200 zl ale nie musze tego robic od razu, teraz zmienilam gin i bylam ciekawa co mi powie i okazalo sie ze wystarcza tylko jakies globulki i powinno mi przejsc bo to niewielak nadzerka wiec lepiej sie poradzcie innego gin zanim sie zdecydujecie na zabieg...

Gość kraszka
5 mc temu urodzilam synka, od tamtej pory lecze nadzerke, najpierw lwkami teraz 3 dni temu mialam wypalanke, ciekawa jestem czy uplawy po wypalance sa bardzo obfite i jak dlugo sie utrzymuja oraz czy wypalanke powinno robic sie nie majac miesiaczki?

Gość martamartusia
AKCEJORDS sluz z grudkami moze swiadczyc o nadżerce bo ja taki mam i nadzerke tez mam ktorą za mieisiac wymrazam bezpłatnie a co do miesiączki i pytania czy wypalankke powiino sie robic mając mieisączke to powiem ze powiino sie robic tuz po miesiączce aby zdazylo sie to wygoic do następnego okresu!!

Gość neni
ja tez mam nadzerke ale lekarz powiedzial ze jest tak mala ze nie ma sobie co tym glowy zawracac bo moze to byc wrodzona:( i co teraz? czy powinnam zmienic lekarza czy co??

Gość rybcia24
do neni:) hejka ja tez mialam nadzerke:)tez mala podobno ale mnie gin leczyla tzn musialam kupic ampulke solcogynu(podobno w naszym wieku sie nie wymraza i nie wypala)i za pomoca tego sie jej''pozbyla'' wiec sama nie wiem moze zapytaj innego gina bo to dziwne buzaiki

Gość cghfy

Gość Basia24
Czesc dziewczyny.Ja też niedawno dowiedziałam się,że mam nadrzerkę.We wtore bede miec "wypalanke"Z tego co powiedzial mi lekarz ginekolog, jest mały problem z kobietami, dziewczynami które nie rodziły, po takim zabiegu zostają blizny na macicy, które przy porodzie mogą utrudniać rozwarcie.Natomiast, jeżeli zabieg zostanie przeprowadzony "idealnie"Nie powinno byc takich konsekwencji.Wiem jedno, że niestety nadżerka nie poddaje sie antybiotykom, czy lekom.