Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćjiji

czy moge to wznowić proszę

Polecane posty

Gość gośćjiji

Czy mogę wznowić działalność gospodarcza mając dług za poprzednie składki?

Gość gość
dług nadal istnieje i bedzie istniał

Gość gość
rozumiem ,a czy ksiegowa bedzie o tym wiedziała ? przepraszam ze zapytam ,ale jesteś pewny ?

Jestem pewny i każda księgowa powinna dobrze o tym wiedzieć. Przy wysyłaniu bieżących składek pilnuj poprawnego wypełnienia. W innym wypadku zaksięgują Ci bieżącą wpłatę na poczet zaległości.

Gość gość
to nie jest wielka kwota . Jesli rozpoczne 1 grudnia , pierwszy zus bede płacic 10 stycznia tak ?

Tak. Tylko pamiętaj, że jeśli miałaś ten zmniejszony, to obowiązuje Cię przez (o ile pamiętam) dwa lata OD MOMENTU ROZPOCZĘCIA pierwszej działalności i okres zawieszenia tez jest do tych dwóch lat wliczany. Jak chcesz opłacać dobrowolne chorobowe, to musisz przed wznowieniem pojechać do ZUS, inaczej aktywują Cię bez chorobowego.

Gość gośćjiji
tzn ze jest opcja płacenia składek zus bez chorobowego ?

Gość przerost tresci nad forma
chorobowe jest dobrowolne albo płacisz i w przypadko choroby dostajesz wynagrodzenie albo nie płacisz i nie dostajesz. ogolnie moim zdaniem sie nie opłaca tego płacić jeśli nie planujesz ciązy czy choroby psychicznej :D jak będziesz ciągle miała grypę czy coś innego to od razu cię będą nękać kontrolami. wznowienie nie ma nic do składek można płacić lub nie płacić i pogłebiać dług.

Rzeczywiście masz przerost :(. Warto płacić chorobowe, bo w momencie choroby, NIE BĘDZIESZ MUSIAŁA OPŁACAĆ SKŁADKI (za czas choroby) i DOSTANIESZ pieniądze z ubezpieczenia. Wystarczy 14 dni chorobowego, by składki za dany m-c wyzerowały się zupełnie. O macierzyńskim już nawet nie wspomnę.

Gość gośćjiji
więc jeśli nie są obowiązkowe nie bede ich płacić w razie choroby wolę dać 50 za wizyte i tyle .......hm czyli nie są obowiązkowe . l4 nie zamierzam brac bo ja prowadze firme ,pozatym z tego co wiem wystarczy jedna nie oplacona skladka w terminie i juz jest problem z wypłaceniem chorobowego

Chyba coś pomieszałaś. Za służbę zdrowia płacisz ub. zdrowotne, które ZAWSZE JEST OBOWIĄZKOWE i wynosi obecnie: 279,41zł. Ubezpieczenie chorobowe, to coś zupełnie innego. Przy normalnej składce wynosi 58,20. W momencie choroby, tyle w sumie zaoszczędzisz na jednym dniu L4.

Gość gość
a noto pomieszałam ,czyli zaooszczedziałabym 58,20 zł na miesiac .....to lepiej płacić :)

Na przeziębienie itp. możesz spokojnie dostać kilka dni L4. Papierek schowasz do kieszeni i będziesz dalej pracować. W siódmym dniu dostarczysz L4 do ZUS i nikt nie będzie Cię już sprawdzał.

Gość przerost tresci nad forma
przez ostatynie pol roku dokonasz kiedys przelewu za pozno i juz nie dostaniesz. policz ile dni musisz chorowac aby ci sie zwrocilo te ponad 600zl ktore wplacisz przez rok. rob jak chcesz moim zdaniem to nieoplacalne za wyjatkiem jak podalem ciazy i choroby psychicznej czyli czegos co jest nie do sprawdzenia przez pracownika zusu i co moze dlugo trwac.

Gość gość
własnie chodzi mi o to ze jezeli spóżnie sie z wpłaceniem ,moje l4 nie bedzie płatne prawda, gorzej tylko jesli trafie do szpitala w tym czasie bo wtedy bede musiała zapłacic za pobyt i lekarstwa chyba.....