Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak sprawdzić czy dziecko jest uczulone na gluten?

Polecane posty

Gość gość

Syn ma 7,5 miesiąca. Jest na coś uczulony, od 6 miesiąca życia. Uczulenie objawia się tylko zmianami skórnymi. Nie są one duże, ale jednak są na brzuchu i plecach. Nie mogę trego wyleczyć już tyle czasu. Dziecko dodatkowo pełza, raczkuje i podrażnia sobie skórę. Nie są to zmiany ropne, po prostu takie zaczerwienione wybrzuszenia, trochę sucha skóra, ale tylko w tych miejscach. Pediatra powiedziała, że to pewnie skaza białkowa Odstawiłam produkty mleczne. Ale bez większych efektów. Inny pediatra już nie był taki pewny co do skazy białkowej kazał obserwować i sprawdzać produkty. Odstawiałam dziecku różne produkty ( jabłko, ryby, żółtko podałam tylko kilka razy i odstawiłam). Jednak nie widzę żadnego efektu. Dodatkowo nie podaję żadnego mm. Pomyślałam, że to może reakcja na gluten .Chociaż podaje od 5 miesiąca życia w małych ilościach. Na dwa tygodnie przestałam w ogóle zmiany nie zniknęły. Jak być jednak pewną na co dziecko jest uczulone? Lekarz przepisał sterydy i kazał smarować kilka dni. Nie zastosowałam się do wskazań lekarza. Sama zaczęłam podawać latopic. I kremem z tej samej firmy smaruje ciało. Nie wiem już co robić. Za kilka dni mam wizytę u alergologa. U jednego już była, ale powiedział, że u takiego małego dziecka cięzko jest zweryfikować na co jest uczulony. Przez dwa tygodnie spisywałam co je, ale naprawdę nie widzę nić uczulającego w diecie. Za wszelkie rady z góry dziękuje

Gość gość
Przepraszam bardzo, od 5tego miesiąca podajesz co? Substancję gluten, czy coś co zawiera gluten, a jeśli już to co?

Gość gość
Aha nie dopisałam, kup olej kokosowy i tym smaruj zmiany, albo wykąp dziecko w krochmalu. Piszę poważnie.