Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak tylko przeszedlem na RAW FOOD DIET zaczalem miec mega problemy zdrowotne

Polecane posty

Gość gość

Jakies te wszystkie pelnoziarniste bzdety surowe owoce , warzywa gotowane itp. Koszmarne mam teraz problemy z ukladem pokarmowym, jakbym mial chorobe crohna, skrety jelit bol, biegunki itp. Nie polecam

Gość gość
Nie przesadzaj. Każda zmiana diety powinna być stopniowo wdrażana. Raw diet jest bardzo zdrowa pod warunkiem że posiadasz na tyle wiedzy aby wiedzieć ile i jakie warzywa/owoce jeść, pić z nich wytwarzane soki, koktaile itp. Do tego znajomość liczenia kalorii. Warzyw się nie gotuje. Możesz co najwyżej gotować na parze i to lekko. I przedewszystkim kupować tylko i jedynie organicznie produkty. Możesz dodać do diety witaminy i suplementy. Nic nie zyskasz przygotowując żywność na "rychu ciachu byle było".

Gość gość
sorry, ale co to za "raw food" skoro gotujesz? gotowane nie jest raw... poza tym, akurat kłopoty z ukł. pokarmowym przy tak drastycznej zmianie sposobu żywienia to nie jest nic dziwnego, a raczej naturalna reakcja organizmu, razem z często występującymi bólami głowy, mięśni, stawów itp. Wszystko przechodzi po kilku dniach i wtedy człowiek zaczyna się świetnie czuć. Ja niestety wytrzymałem tylko 2 tygodnie, za bardzo lubię klasyczne ciasta, pieczywo itp. ;)

nie rozumiem, też tak jem i jest świetnie, do tego stosowałam StarchLite w kapsułkach żeby zapobiegać wchładnianiu sięnadmiernych węglowodanów! i jest super. schudłam tyle ile założyłam za stosowne

Gość gość
Dokładnie. Przy diecie RAW wszystko jemy surowe ( nic pieczonego czy gotowanego) Chleby i bułki też odpadają. Ja nigdy nie byłam na diece 100% RAW byłam za to na RAW till 4 i bardzo mi pasowała. Ale tez nie przeszłam na nią z dnia na dzień tylko przez jakieś 3 miesiące wcześniej nie jadłam mięsa i zwiększałam ilość surowych warzyw i owoców. Wyrobiłam też w sobie nawyk picia dużej ilości wody, bo to podstawa przy diecie bogatej w błonnik. Nie krytykuj diety jeśli się do niej nie przygotowałeś. wypróbuj łagodniejszą formę np. tą co ja. Zimą w naszym klimacie może być ciężko z tą dietą. Mnie np. surowe jedzenie do 16.00 strasznie wychładzało i chodziłam głodna.. Nie poddawaj się i duzo czytaj a będzie dobrze =)

Gość gość
A, jeszcze coś.. Dieta RAW zezwala na obróbkę termiczną pokarmu do maksymalnie 40 stopni Celcjusza więc suszenie-tak, pieczenie i gotowanie-nie.