Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak89

hipotrofia plodu w 33tygodniu

Polecane posty

Gość jak89

Witam, Moj problem polega na tym iz w 32 tygodniu ciazy lekarka stwierdzila podejrzenie hipotrofi plodu waga na 32 tydz to 1200gram, oczywiscie inne wymiary rowniez sa mniejsze mniej wiecej na 29 tydzien czyli 3 tygodnie roznicy, teraz bede zaczynac 33 tydzien a dzidzia dalej nie rosnie. Mialam dzisiaj robione przeplywy dopplera i do mozgu wszystko wporzadku, ale przeplywy pepowiny nie wyszly dobre, niewiem co myslec , w srode mam dopiero wizyte w poradni patologi ciazy Moze ktoras z was miala podobny przypadek i powie mi jak sie to skonczylo? Cesarka w ktorym tygodniu byla robiona?

Gość gość
U mnie na połówkowym USG w 22 tc. pierwszy raz zostałam poinformowana o płci dziecka oraz o tym, że kość udowa jest 2-3 tygodnie do tyłu. Miałam od tego czasu wielokrotnie wykonywane USG aż do samego rozwiązania. Przyepływy były dobre, dlatego szukano innej przyczyny. Do końca ciąży nie została ona znaleziona. Nie było wskazań do cc. Dziecko urodziło się 2 tygodnie przed terminem z wagą 2500, 49 cm. Pytano mnie po porodzie czy nie paliłam w ciąży (nie paliłam).

Gość gość
Ja mialam stwierdzona hipotropie plodu w 33 tyg, waga miala stanac na 1900 g, lekarze czekali do 35 tyg i zrobiono cc, dziecko 2400... do dzis sie zastanawiam czy to cc bylo potrzebe... ( przeplywy wszystkie prawidlowe)

Gość gość
J atez miałam stwierdzoną hipotrofię płodu w 31tc. Do tego zagorzenie przedwczesnym porodem, lezenie plackiem, sterydy na rozwój płuc u Małegp itd...Waga na ten czas 1 kilogram, do tego różnica między wymiarami głowy i brzuszka a kosci udowej. Kośc udowa o 6 tygodni młodsza...przepływy wszystkie Ok. Do konca ciązy monitorowane wszystko co tydzien. Scisłe zalecenia jedzenia duzo produktów bogatych w weglowoanych proste, bo te najlepiej i najszybciej przyswajane sa przez maluszka. Jak najwięcej winogrona i bananów, co tego jasne pieczywo, duzo makaronów jasnych) i o dziwo słodyczy....z poczatku nie stosowałam się za bardzo do tego, bo wydawało mi się to trochę naciągne, ale jak po dwóch tygodniach mały urósł niewiele to postanowiłam spróbowac i do tego czasu Maluszek powoli przybierał na wadze. Jedynym problemem była nadal duza róznica między pomiarami...Ciąża rozwiązana pod koniec 39tc. Maluszek urodzony zdrowy, z proporcjonalnie długimi nóżkami (o co się bardzo balismy) i wagowo 3550 więc kawał chłopa. Hipotrofia własciwie nie wiadomo czy była, bo wage oblicza się na podstawie wymiarów głowy, brzuszka i kosci udowej. Z uwagi na tą krótką kosc udową u Nas waga zawsze wychodziła niższa niz w rzeczywistosci. A kośc udowa była krótka, bo po prostu Mały miał tylko 50 cm :-) Jednak cos musiało byc na rzeczy bo dopiero po zastosowaniu się do zalecen "dietetycznych" Mały zaczął rosnąc. Trzymam kciuki, zeby u Ciebie wszystko skonczyło się równie dobrze jak u nas:-)

Gość gość
U nas hipotrofia też w 33 tygodniu, cc na 3 dni przed terminem, waga 2300, wszystko ok, tylko niejadek :(

Gość gość
U mnie to samo,do tego ja mialam nadcisnienie.Miesiac w szpitalu.Porod w 36 tc,waga 2120g.Nie dostawalam sterydow.Kolezanka z lozka obok,tez hipotrofia-dostawala sterydy i cos jeszcze,nie pamietam niestety co.Urodzila w 38 tc porod naturalny.Dzieci zdrowe,rozwijaja sie prawidlowo.