Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obiad z dzieciństwa

Polecane posty

Gość gość

Nie znalazlan takiego tenatu a wiec zakladam. Chcialabym zrobic jakis oboad ktory kiedys mama robila w domu na zimne pochmurne obiady. Wczoraj robilam pulpeciki w sosie ppmidorowym ziemnoaczki i Buraczki. A dzisiaj brak pomyslu poniewaz noe mieszkam w Polsce brakuje mi takich typowo polskich smakow. A kto inny jak nie nasze mamy nas roZPIESZczaly takimi obiadkami. Macie jakies pomysly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Halo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też mi na emigracji brakuje tych smaków :) mi najbardziej teskno do polskiego twarogu i wszystkiego co z niego można przyrządzić: pierogi ruskie,leniwe,seniki,nawet glupi makaron z twarogiem moje dzieci kochają ,gzik ,itp. Na szczęście mam dosc blisko do kraju i raz na jakis czas obkupuje sie na zasaps :p Mieszkam w Niemczech i tutejsza kuchnia nie przypadła mi do gustu,staram sie gotowac nawet nie jak moja mama bo ta gotowała tylko dlatego, że musiala,ale jak moja babcia :) ale robie tylko jednodaniowe obiady w przeciwieństwie do niej. Z takich na zime obiadów, to u mnie : kopytka plus kapusta zasmazana lub bigos, duszone zeberka w sosie własnym, pieczen z karkowki, no i mój mąż lubi podroby typu żołądki, wątróbka (ja tego nie jadam) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rolady,kluski i modro kapusta .Kopytka z sosem grzybowym,placki ziemniaczane z gulaszem ,ciap kapusta, kardinadle .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
śląski obiad-rolada, kluski i modra kapusta..uwielbiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ah kopytka z cukrem albo sosem mięsnym takim jk mama robila ale niestety nie umiem kopytek a zeberek tu brak gdzie mieszkam miesa w kawalku w szkocji rowniez niebkupie a tutejsza kuchnia mi tez nie pasuje nawet wedlin nie jadam ich nie sa dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciap kapusta albo panciówa:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciap kapusta. Panciuwa co to? Przepraszam ale u mnie na podlasiu nie królują takie potrawy. Ale polecam babkę ziemniacZana z cebulka mniam! Ale chyba taka dobra tylko wychodI w Polsce bo tu i ziemniaki sa inne. Ah jaka nasza polska jest piękna tyle tutaj smakołyków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No ja mam uduszoną cebulkę z przysmażonym boczkiem i ugotuję do niej pierogi ruskie które zwykle mam pomrożone na wypadek skrajnego lenistwa takiego jak dziś. Zaraz pójdę po maślankę do żabki i obiad jak się patrzy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciap kapusta albo panciówa to ziemniaki z kapustą. Kapuste kiszoną się gotuje i omaszcza a ziemniaki gniecie a później razem miesza. Ja do tego gotuje żeberka a na wywarze robię krupnik:) Rewelacja:) O tej babie coś słyszałam ale nie jadłam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A mam jeszcze buraczki zagotowane w słoiczku z których można szybko barszcz przyrządzić a to tego mam krokiety z kapustą i grzybami w zamrażalce. Ale moje dziecię tego nie lubi więc czekam aż zostaniemy z mężem sami w domu to wtedy sobie zjemy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gosc super masz pomysl na obiad! Ja to bym to zjadla ale chyba dzisiaj na obiad wczorajsze pulpwty bo jestem w ciazy i ciagle wymiotuje wiec raczej cos lekko strawnego a dla meza filet q porZe serze i majonezie do tego frytki i obiad gotowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A znacie łazanki? Pamiętacie schabowego i modrą kapustę? My połączyliśmy smaki i robimy tak: Smażymy boczek z cebulką czosnkiem dodajemy kapusty dusimy zalewamy przecierem z pomidorów potem smażymy cebulkę z mielonym mięskiem z karkóweczki można zmieszać różne mięska przyprawić i potem zmieszać z tą kapustą i do pierogów! Genialny sposób na obiad w 10minut bo oczywiście wszystko się doskonale mrozi i przechowuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lazankow nigdy nie jadlan ale widziałam. Czy wy rowniez macie wrazenie ze polska kuchnia jest najsmaczniejsza? Ja uwielbiam golabki w sosie pomidorowym albo rosol z ziemniakami lub tradycyjne dla mojego regionu babki ziemniaczane placki albo pyzy takoe domowe z mięsem lub nalesniki z miesem i kapusta pyszności

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
żurek z białą kiełbaską to również szybki obiad do tego pajda chleba z masłem;) Flaki na rosole to również dobra propozycja do gotowania przez pół dnia i przechowywania czy mrożenia. Ja jako dziecko to uwielbiałam pierogi z truskawkami i jagodami zawsze były dostępne cały rok w zamrażalce.Do tego słodka śmietanka mniammmm. Leniwe z masłem i cukrem;) Takie smaki królowały u dziecka którym byłam. Moje dzieci już takie nie są Może i lepiej bo ważyłabym dwa razy tyle;;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupa koperkowa z grzankami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mój smak dzieciństwa to byleczka z masłem i dżemem porzeczkowym lub jagodowym a do tego kakao, obiad zaś to granaty czyli takie pyzy nadziewane usmażoną kiełbaską z cebulką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gość wyżej pisząc o grzankach przypomniał mi o zupie zapalance mojej z dzieciństwa czyli dużo ziemniaków, marchewka i ta zaupa zapalona zasmażką i do tego grzanki z patelni :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A biala kielbasa piwczona z cebulka? Albo jak to nazywa moja tesciowa skwarki czyli boczek karkowka i szynka duszone z cebulka a do tego chlebek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O placki ziemniaczane! Może zrobię dziś placki ziemniaczane? Ich sukces leży w tym by dać odpowiednią ilość jaj i mało mąki ja dodaję tez odrobinkę skrobi. Najlepsze ziemniaki do placków ziemniaczanych są z polskiego lidla te w siatkach umyte jasno żółte, nie ciemnieja i placki są złociste jak z obrazka i chrupiące. Ja dodaję trochę majeranku soli pieprzu i przyprawy do ziemniaków z prymatu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Placki ziemniaczane i sos z miesa mielonego bądź inny miesny albo moj tato robil Duży placek po wegiersku do tego ogorek kiszony mniam albo zrazy w srodku z musztarda papryka ogorkiwm i Boczkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A gołąbki? Pyszne są.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziś Kopytka z cukrem? To chyba leniwe. Kopytka do sosu robi się z gotowanych ziemniaków a te na słodko z sera:) Gnieciesz biały ser takim ubijakiem do ziemniaków wbijasz jajo i dodajesz mąki pszennej malutko i wyrabiasz ręką w obszernej misie Tak umiejętnie wyrabiasz by się nie kleiło najlepiej jednym ruchem ręki według wskazówek zegara i dosypujesz mąki tak by uformować rulon na dece do krojenia uprzednio upruszonej mąką. Ten rulon przecinasz na pół i jedną połowę przykrywasz talerzem w misie. Drugą rolujesz by była cieńsza jak na kopytka właśnie:) Jeśli wciąż jest za gruba to przecinasz na pół i dalej to samo z wszystkimi częściami. Potem po skosie ucinasz i wrzucasz do gotującej wody wykładasz na talerz i polewasz masełkiem posypujesz cukrem. Czas wykonania około 20minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
MNIAM ALE TUTAJ PYSZNIEEEE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zgłodniałam.. aż czuje te zapachy :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie nie leniwe kopytka te z gotowanych ziemniakow bez sers.a jadlyscie pieczone jabłka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gosc z Dzięki za przepis, teraz wiem gdzie tkwił mój błąd przy robieniu leniwych.. też dodawałam.... ziemniaki :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Leniwe- ser Kopytka- ziemniaki. I wszystko jasne. Jeszcze raz- thx :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jadłam pieczone jabłka, ale szczerze? Nie za bardzo moje smaki. Wole twarde i chrupiące bez pieczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A mi barfzo smakuja jablka pieczone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×