Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obiad z dzieciństwa

Polecane posty

Gość gość
A moje smaki z dzieciństwa to zupy: grzybowa, ogórkowa, barszcz czerwony, barszcz ukraiński, pomidorowa z dań uwielbiałam zawsze kiszkę ziemniaczaną, placki ziemniaczane i blin, kopytka, pierożki, wszelkiego rodzaju kluski. Z dań złożonych tylko ziemniaki, surówka i kotlety mielone, innego mięsa nie uważałam, nienawidziłam schabowych, żeberek, karkówek, gulaszów itd.. rosołu wszystko miało jakieś żyłki tłuste i inne niespodzianki i jako dziecko byłam tak zrażona że przez jakiś czas jadłam tylko ziemniaki z masłem :)

Gość gość
moja mama robiła pyszne pierogi leniwe z cynamonem i śmietaną po prostu raj

Gość gość
Pyszne byly kotlety z kurczaka i do tego ogorki w occie mniam

Gość gość
Ryz ze śmietaną, cukrem i cynamonem

Gość gość
Do tych wymienionych juz dodam od siebie:jajka w sosie musztardowym,kotlety z jajek,z kalafiora, z ziemniaków (nadziewane lub nie),kapusniak z słodkiej kapusty,sledzie w sosie smietanowym z ziemniakami i surówka np z pora.

Gość gość
Albo marchewka z groszkiem duszona uwielbiam ja do tej pory! a lubilyscie surowkw. Marchewki? To byl moj koszmar

Gość gość
Super temat :) a jakie sa wasze najlepsze surówki i salami do obiadu? Moje typy to:marchew,jablko,por,seler+smietana i troche majonezu,marchew z groszkiem,kiszona kapusta,mizeria z ogorkow,pomidory w smietanie z cebulą, konserwowe ogorki pokrojone w plastry z cebulka i do tego ugotowana,pokrojona marchewka,doprawione pieprzem,odrobina cukru i olej,duszona mloda kapusta z koperkiem,kalafior z maslem i bułką tartą,ale moj nr jeden to buraczki :)

Gość gość
Ja czesto robie buraczki, kapusta pekinska ogorek pomidor ibsos czosnkowy, kapusta kiszona marchewka duszona mnian

Gość gość
Tarte kiszone ogorki,tarte jablko,cebulka pokrojona w kosteczke,pieprz,olej ew. trochę cukru. Kapusta pekinska ,kukurydza z puszki do tego sos z majonezu i smietany. Pokrojone pomidory, kolorowa papryka,cebulka,ew. ogórek ,olej. Ale najbardziej zimową pora tesknie do salaty maslowej ze śmietaną :) Z surowek bardzo lubie takie z kapusty,ale nie potrafie zrobić tak zeby mi smakowala :( Z zimowych obiadów to jeszcze gołąbki leniwe czyli z kapusta w środku, potrawka z kurczaka,krokiety,gulasze,zrazy,roladki ,grochówka, fasolka po bretonsku,ryż z jabłkiem :)