Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Invitro nie, zasilek tak

Polecane posty

Gość gość

Wspolczuje wszystkim ktorych wygasnie program i nie beda mogli z niego skorzystac. Tym bardziej, ze rzucaja kase dla dzieciatych. W*****a mnie gadanie, ze nie ma kasy na to i ze jak kogos stac na dziecko to stac na zaplacenie za invitro. A jak cie nie stac to nie. A co z tymi co robia bachory i ciagna zasilki? Powinni to ukrocic i to zaraz te dodatki. Bo skoro cie nie stac na utrzymanie to ich nie rob!

Gość gość
I bardzo dobrze

Gość gość
Patologia nie mysli ze ich nie stac, wazne ze zasilek jest a bachor i tak sie wychowa

Gość gość
Macie swoją stabilność i państwo dla wszystkich Polaków... zabrali z programu i oddadzą klerowi, oni się będą modlić w Twojej intencji za to... do mamony...

Macie swoją stabilność i państwo dla wszystkich Polaków... zabrali z programu i oddadzą klerowi, oni się będą modlić w Twojej intencji za to... do mamony... x To państwo nigdy nie było stabilne, sprawiedliwe ani dla wszystkich Polaków. I długo nie będzie. Z tego co wiem to jeszcze nikt nikomu nic nie zabrał ani nikt nikomu nic nie dał (czytaj in vitro i zasiłki). Inna kwestia czy sprawiedliwy i ok jest fakt, że dofinansowane są zabiegi nie ratujace życia a te ratujące już niekoniecznie? NIe jestem przeciwna in vitro - absolutnie, sama pewnie bym z niego skorzystała gdyby zaszła taka potrzeba, ale jestem przeciwna finansowaniu go z bp.

Gość gość
Ok a uwazasz ze sprawiedliwe jest finansowanie patoli co robia dzieci na potege zeby miec zasilek? (tak uwazam, ze patologia sa nawet ci ktorzy mimo sredniej syt materialej decyduja sie na dzieci..bo zasilek bedzie to moze bedzie lzej) uwazam, ze dzieci posiada sie na wlasna rachube i tak samo niefinansowanie invitro i zasilki ps nie mowie o syt zyciowych, dobrze sie zarabia, a nagle ktos traci zdrowie/zycie

Ok a uwazasz ze sprawiedliwe jest finansowanie patoli co robia dzieci na potege zeby miec zasilek? (tak uwazam, ze patologia sa nawet ci ktorzy mimo sredniej syt materialej decyduja sie na dzieci..bo zasilek bedzie to moze bedzie lzej) uwazam, ze dzieci posiada sie na wlasna rachube i tak samo niefinansowanie invitro i zasilki ps nie mowie o syt zyciowych, dobrze sie zarabia, a nagle ktos traci zdrowie/zycie x Nie, nie uważam, ze finansowanie komuś życia jest ok. Inna sytuacja to wypadek losowo a inna sposób na życie. I temu też jestem przeciwna.

Gość gość
Oczywiście, że rozdawanie pieniędzy komuś za darmo jest niewporządku, niezależnie od celu. Ale skoro dajemy jednej grupie to inna ma być pominięta? Dlaczego np. z moich podatków i składek leczy się palaczy petów skoro ja nie palę? Osoby leniwe, kanciarze pracujący na czarno i inny element nie powinien dostać nic. Moim zdaniem trzeba promować osoby które zasilają budżet, ale nie poprzez dawanie przysłowiowej ryby ale wędki by zachęcić ludzi do ruszenia d**y z miejsca. P.S wole finansowanie in vitro niż funduszu kościelnego czy leczenia palaczy, i mam do swojego zdania prawo.

Ależ oczywiście, ze masz do niego prawo tak jak ja mam prawo do swojego zdania. Na raka płuc chorują również niepalący, osoby pracujące na czarno często nie mają innego wyjścia. ps. Ci palacze tweż nie źle zasilają budżet panstwa. Nie wierzysz? To sprawdź ile podatku z akcyzy tytoniowej idzie do BP ;-)

Gość gość
A ja powiem tak: nigdy nie byłam za finansowaniem in vitro z budżetu państwa, ponieważ uważam, że naszego kraju po prostu na to nie stać. Długi, które zaciągają nasze kolejne rządy są tak ogromne, że nigdy ich nie pospłacamy. Dlatego zawsze mówiłam "nie" finansowaniu in vitro. Ale jednocześnie zawsze uważałam, że te kwestie powinny być prawnie uregulowane i każda para, która będzie chciała mieć dziecko z in vitro powinna mieć taką możliwość i powinna być prawnie zabezpieczona. A znając zapędy PiS to lada moment tak namieszają w przepisach, że nie będzie można było takich zabiegów legalnie wykonać. I to mnie wk*rwia na maksa. Do tego jeszcze ta cała cholerna klauzula sumienia i zasłanianie się poglądami po to by wciskać ludziom ciemnotę. Jak się PiS rozkręci to lekcje wychowania seksualnego będzie prowadzić pani z kółka różańcowego, tabletek po nikt nie wypisze, ba żadnych tabletek nikt nie wypisze, albo będą one tak drogie, że każdy się 5 razy zastanowi. Do tego po co finansować badania prenatalne skoro one jedynie powodują aborcje (w opinii PIS oczywiście), a kobieta będzie musiała rodzić każde dziecko nawet z gwałtu, nawet jeśli będzie to zagrażało jej życiu i nawet jeśli dziecko będzie tak upośledzone, że nie będzie miało szans na życie w ogóle. Co do dodatku na dziecku: żeby nie było, też jestem temu przeciwna, a przynajmniej w obecnej formie. życiu nikomu nie należy dawać kasy do ręki, bo w zdecydowanej części pójdzie to nie na dzieci, ale na rodziców. Jak rząd chce dofinansować dzieci to są na to lepsze sposoby chociażby dodatkowe dofinansowania do żłobków, przedszkoli, a w szkołach opłacenie dzieciom wyżywienia. Wtedy wiadomo, że kasa trafi tam gdzie powinna, a dla rodziców też będzie to jakaś ulga.

Gość gość
Swoją drogą: ja tam wolałabym finansowanie in vitro, bo dzięki temu rodzą się kolejne dzieci ( a w Polsce przyrost jest koszmarnie mały), i są to wyczekiwane dzieci. Dzieci, które będą zadbane, kochane i będzie im zapewnione jak najwięcej. A niestety z programu 500 zł na dziecko kasę dostaną rodzice patologii, gdzie o dzieci się po prostu nie dba.

Gość gość
z in vitro rodza sie buble genetyczne,popieram jak juz to za wlasna kase

Gość gość
Moim zdaniem,na in vitro to jedynie korzystaly prywatne kliniki,ktore sobie kieszenie nabijaly na nieszczesciu tych ludzi i opowiadanych dla nich bajek.Stop nabijaniu tym lekarzom i ich przedsiebiorstwom ginekologicznym pieniedzy z bp!

Gość gość
Wpływy z akcyzy są dużo niższe niż koszty opieki medycznej powstałej w wyniku palenia petów, gdyby było inaczej wszyscy by wręcz zachęcali do kopcenia tego badziewia, więc wpierw pomyśl nim coś napiszesz. Co do ciemnogrodu to się zgadzam, tu już nie chodzi o same in vitro, tylko o życie wg tego jak chce PIS i wraz z nimi kler... np. badania prenatalne, aborcja, wolność wyznania, edukacja seksualna, oni chcą ustawowo regulować sumienie każdego człowieka a z tego nigdy nic dobrego nie było. Dlaczego 500 zł na dziecko? Skorzystają na tym głównie osoby, które mają problem z utrzymaniem siebie i rodziny, często są to osoby o niskich kwalifikacjach i umiejętnościach... więc będą lojalni wobec pis-u bo inni przyjdą i zabiorą. Mądry człowiek oczekuje pomocy długofalowej i konstruktywnej, uproszczeń w codziennym życiu, a nie tylko daj i daj, bo z tego żadnych profitów nie będzie.

Gość gość
Racja dodatkowo bym ukrocila wyludzanie swiadczen przez babsztyle, co sie zatrudni i za miesiac w ciazy powinno byc ze min dwa lata oskladkowane i wtedy dopiero nalezy Ci sie zasilek jakikolwiek a nie..pojdzie juz w ciazy podpisac umowe, a jak bezrobotny nie ma odp stazu to o zasilku moze pomarzyc!!

Wpływy z akcyzy są dużo niższe niż koszty opieki medycznej powstałej w wyniku palenia petów, gdyby było inaczej wszyscy by wręcz zachęcali do kopcenia tego badziewia, więc wpierw pomyśl nim coś napiszesz. Co do ciemnogrodu to się zgadzam, tu już nie chodzi o same in vitro, tylko o życie wg tego jak chce PIS i wraz z nimi kler... np. badania prenatalne, aborcja, wolność wyznania, edukacja seksualna, oni chcą ustawowo regulować sumienie każdego człowieka a z tego nigdy nic dobrego nie było. Dlaczego 500 zł na dziecko? Skorzystają na tym głównie osoby, które mają problem z utrzymaniem siebie i rodziny, często są to osoby o niskich kwalifikacjach i umiejętnościach... więc będą lojalni wobec pis-u bo inni przyjdą i zabiorą. Mądry człowiek oczekuje pomocy długofalowej i konstruktywnej, uproszczeń w codziennym życiu, a nie tylko daj i daj, bo z tego żadnych profitów nie będzie. X Ale ja nigdzie nie napisałam, że wpływy z acyzy są wyższe niz leczenie. To jedna kwestia. Ta tych 500 pln na dziecko to inna. Skorzysta nie tylko patologia. Z tego co wiem to przy drugim dziecku ma nie być kryterium dochodowego. Więc skorzysta każda rodzina, również ta w której nie ma problemu z pieniędzmi.

Gość gość
A jak ja mam tylko jedno dziecko to dlaczego mam nie dostać? Płace nie małe podatki pod każdą postacią i co? Moje dziecko zostaje pominięte? Bo sobie radzę, potrafię zarobić na rodzinę... mnie się zabiera a innym daje? Z jakiej racji? Niech wybudują przedszkola za tą kasę i zapewnią bezpłatne dla rodziców dzieci pracujących np. Wtedy każdy skorzysta i państwo, bo rodzice będą odprowadzali podatki (chyba, że to darmozjady na państwowym stołku) i rodzice, bo będą mogli zarobić więcej. Proste. Ale lepiej dać, bo wtedy łatwiej manipulować.

Gość gość
No, nie przesadzajcie, że in vitro aż tak bardzo zwiększa przyrost naturalny. W ciągu 3 lat z tego programu urodziło się 3,5 tysiąca dzieci czyli wychodzi nieco ponad tysiąc dzieci rocznie. Wobec prawie 320 tysięcy urodzonych w 2014 roku to niewiele. Moim zdaniem bardziej zwiększy przyrost obiecane 500 zł. Nie tylko patologia je dostanie. Przypuszczam, że jest wiele rodzin, które wahają się z decyzja o drugim dziecku, a te pieniądze jednak skłonią ich do podjęcia decyzji. Tylko w wirtualnym świecie kafe 500 zl to bardzo mało i normalne rodziny nie zwracają na takie kwoty uwagi.

Gość gość
Nie rozumiem też waszych obaw co do zniknięcia tabletek antykoncepcyjnych czy likwidacji badań prenatalnych. Przecież PiS juz u władzy był i nic takiego nie nastąpiło. Nie rozumiem, dlaczego tak pozwolicie sobie robić wodę z mózgu. I zaznaczam, że glosowałam na nowoczesna, żeby ktos mi nie zarzucił, że jestem ich zwolenniczką.

A jak ja mam tylko jedno dziecko to dlaczego mam nie dostać? Płace nie małe podatki pod każdą postacią i co? Moje dziecko zostaje pominięte? Bo sobie radzę, potrafię zarobić na rodzinę... mnie się zabiera a innym daje? Z jakiej racji? Niech wybudują przedszkola za tą kasę i zapewnią bezpłatne dla rodziców dzieci pracujących np. Wtedy każdy skorzysta i państwo, bo rodzice będą odprowadzali podatki (chyba, że to darmozjady na państwowym stołku) i rodzice, bo będą mogli zarobić więcej. Proste. Ale lepiej dać, bo wtedy łatwiej manipulować. x A ja też mam jedno i nawet ulgi podatkowej nie mam na to dziecko, pomimo, że płacę bardzo duże podatki. I co? I żyję. Też mogłabym zadać to samo pytanie: Dlaczego ja nie dostaje?

Gość gość
Ja tu czegos nie kumam,najpierw krzyczycie,ze Polska to dziadowski kraj,bylo tu kupe takich tematow,nie ma zasilkow na dzieci itp,itd,a pozniej jak wam daja to tez be.P******i ci Polacy sa do granic mozliwosci :o.Co do in vitro bardzo dobrze,nikt nikomu za wlasna kase nie zabrania tej procedury.Niech sie za te kliniki wezma co takie koszty generuja,bo przypuszczalnie caly koszt jest duzo,duzo tanszy niz to co ci hosztaplerzy do kiebzy sobie wsadzaja i zeruja na ludzkim nieszczesciu

Gość gość
Ludzie z rakiem są odsyłani z kwietkiem, nie refunduje sie leczenia poważnie chod=rych dzieci JUŻ NARODZONYCH, nie ratuje sie ludzkiego życia, a ludzie muszą żebrać po fundacjach żeby dziecko miało na terapie i leki, a finansuje się zabieg in vitro który niczyjego życia nie ratuje. Zabija sie jednych aby dać szanse na dzidziusia drugim - to jest chore! Moja mama całe życie ciężko pracowała, nie piła, nie paliła. Dziś ma raka i czeka w kilometrowych kolejkach do lekarzy, traci majątek w aptekach podczas gdy wielce poszkodowanym bezpłodnym funduje sie dzidziusia jakże niezbędnego do ratowania życia.

Gość gość
popieram wpis wyżej,na pierwszy ogien najważniejsze potrzeby,a pózniej sponsorować czyjeś fanaberie.

Gość gość
12:25 Widać fanaberią, to jesteś Ty u swoich rodziców... spłodzić Cię spłodzili, ale widać na Twój rozwój żałowali mocno czasu i uwagi... lepsze dziecko z in vitro, świadome i wyczekane niż taka wpadka ja Ty... więc trochę kultury tłuku.

Gość gość
W uk cala antykoncepcja jest za darmo. Wazektomia takze:P Fanaberia, co? o tych 500zl nikt by nie mowil gdyby nie bylo speaw z kopalniami itd ladujemy kupe kasy w fundusze koscielne, przekręty, zaklady nierentowne Wiec dla normalnych ludzi nie starcza

Gość gość
gość dziś Nie rozumiem też waszych obaw co do zniknięcia tabletek antykoncepcyjnych czy likwidacji badań prenatalnych. Przecież PiS juz u władzy był i nic takiego nie nastąpiło. Nie rozumiem, dlaczego tak pozwolicie sobie robić wodę z mózgu. X Nie rozumiesz? W październiku, jeszcze przed wyborami zostały złożone nowe propozycje ustaw (czy jak się to fachowo nazywa), obostrzające ustawę antyaborcyjną. Jakieś młode, nawiedzone baby z jakiegoś durnego katolickiego ruchu żądały aby zlikwidować całkowicie możliwość aborcji, jak również aby ograniczyć dostęp do badań prenatalnych, bo skutkują one aborcjami. Widziałam fragmenty ich wystąpień w telewizji i czytałam o tym artykuł. Gdyby rządził PiS to gwarantuję, że Panie nie zostałyby odesłane z kwitkiem.

Gość gość
Zawsze jest tak, że na coś brakuje pieniędzy, niestety nie jesteśmy tak bogatym krajem jak Wielka Brytania, żeby się do niej porównywać. Choć z drugiej strony, drogie panie, nie wiem czy wiecie, że w tejże super bogatej UK nikt wam we wczesnej ciąży nie pomoże, nikt wam nie da żadnych leków, bo to tylko płód i nie ma co ratować. U nas w Polsce pomaga się na każdym, nawet wczesnym, etapie ciąży. Ale to tak na marginesie. Zawsze kasy na coś zabraknie. Że in vitro jest drogie - owszem zgadza się. I że naszego kraju na to nie stać - niestety to też się zgadza, bo są pilniejsze wydatki w zakresie ochrony zdrowia. Ale skoro kasy brak na in vitro to skąd ona się weźmie na każde dziecko? Skąd PiS weźmie to obiecane 500 zł? I kto tą kasę dostanie? Niestety głównie tępa patologia, taka prawda.

Gość gość
o tych 500zl nikt by nie mowil gdyby nie bylo speaw z kopalniami itd ladujemy kupe kasy w fundusze koscielne, przekręty, zaklady nierentowne X A no moja droga, właśnie o to chodzi, że ten z****** PiS to porządku nie zrobi z niczym. Z NICZYM! Kościół będzie opływał w luksusy tak jak do tej pory, a zwykły obywatel niech się sam o siebie martwi. Nasz nowy ukochany prezydent już listy wielbiące do Rydzyka wypisywał. Myślicie że PiS skróci finansowanie Kościoła? Zrobi porządek z aferami w które jest Kościół zamieszany? Że opodatkuje księży i weźmie się za ten cały b*rdel jakim jest Radio Maryja i wszystkie inne organizacje założone przez Rydzyka? PIS przecież z nimi współpracuje i to nam, zwykłym obywatelom każe się dostosować. Zapomnij o wolności wyznania, wolnych mediach, wolnej sztuce, wolnej edukacji. Będzie wszystko tak jak chce PiS Media publiczne zostaną przez PIS przejęte Sztuka będzie albo zaakceptowana przez PIS albo jej nie będzie. Edukacja: już PIS chce zmienić obowiązujące lektury na właściwe. Do tego wiedza o życiu w rodzinie będzie prowadzona przez "właściwych" nauczycieli. Wyznanie: teoretycznie możesz być nie katolikiem, ale prawo będzie dostosowane do zasad katolickich, więc osoba "świecka" nie skorzysta z in vitro i będzie miała utrudniony dostęp do antykoncepcji, aborcji (nawet w zasadnych przypadkach tak jak teraz) czy diagnostyki (badania prenatalne). Nadciąga ciemnogród, ale o tym w mediach jakoś cisza...

Gość gość
gość dziś 12:25 Widać fanaberią, to jesteś Ty u swoich rodziców... spłodzić Cię spłodzili, ale widać na Twój rozwój żałowali mocno czasu i uwagi... lepsze dziecko z in vitro, świadome i wyczekane niż taka wpadka ja Ty... więc trochę kultury tłuku. v zacznij od siebie bezplodna pisdo

Gość gość
biedny lud wybral to teraz nie placzcie, ze in vitro cofnięte. w bogatych to nie uderzy tylko w biednych. bogaty jak będzie chciał to i tak zrobi bo ma pieniądze, albo tu albo w kraju. nie placzcie teraz nad rozlanym mlekiem.