Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anka266

aborcja

Polecane posty

Witam jestem w ciązy 12 tydzień, badanie płody wykazało rozczep kręgoslupa w okolicy krzyżowej.Przeszła mi przez mysl aborcja aczkolwiek informacje dotyczące rokowania nie sa złe ponieważ rozczep jest dość nisko i istnieje duże prawdopodobieństwo że dziecko po dłuższej rechabilitacji stanie na nogi,jednak nigdy nieodzyska sprawności w 100 %, będzie sie poruszać o kulach prawdopodobnie.Dodam jeszcze ze dzieci z tą choroba są intelektualnie sprawne i normalnie funkcjonują wsród społeczenstwa. Co byście zrobiły na moim miejscy?

Gość gość
Ja bym urodzila.Zabijac dziecko z powodu rozszczepu kregoslupa?Juz sie calkiem ludziom w glowach p******i.Bede miala dzidzi jejujeju, ale musi byc piekne jak w reklamie.A jak bedzie chore to sie usunie,odda i zrobi zdrowe.Przeciez to nie czlowiek,co nie?

No tak jesliby to była wada genetyczna czyli dziecko było by rośliną to jest inna zupełnie sytuacja.Masz racje.

Gość gość
Ja bym urodziła. Nawet gdybym wiedziała że dziecko będzie rośliną to i tak bym nie zabila ani nie oddala.

Gość gość
Jesli dziecko mialoby zespol wad wrodzonych i mialoby sie tylko meczyc na swiecie to zastanowilabym sie nad aborcja.W przypadku rozszczepu kregoslupa nawet nie przyszloby mi to do glowy.Wiadomosc o chorobie dziecka to szok dla rodzicow i rozne mysli moga przyjsc do glowy,dlatego nawet rozumiem autorke.

Słyszałąm takie opinie z dziecko nie będzie miało zycia nie bedzie akceptowane przez społeczeństwo itp.Znam chłopaka z ta choroba ma samochód prace kolegów i sie z niego nikt nie smieje. W przypadku choroby genetyczne mogło by byc rzeczywiscie róznie ale w przypadku samego zaburzenia ruchowego akceptcaja rówiesników myślę nie będzie dużym problemem.

Gość gość
Do mnie w ogóle w żadnym wypadku aborcja nie jest wyjściem. Nigdy bym tego nie zrobiła. Nawet jakbym miała umrzeć.

Gość gość
ja bym usunęła skoro istnieje TYLKO szansa, że będzie chodzić.

do gośc:ja bym usunęła skoro istnieje TYLKO szansa, że będzie chodzić. Jest spora szansa a poza tym nie pomyślałaś ze ta istota będzie miała rozum jak każdy inny człowiek i mimo swojego nieszczęścia po latach wbrew wszystkiemu powie że się cieszy ze żyje napisze jeszcze raz to nie wada genetyczna to nie będzie wegetacja. Takich ludzi jest wiele wśród nas i nie użalają się nad sobą.

Gość gość
gość dziś Spokojnie, w tym kraju nie miałabyś nawet wyboru, czy chcesz przeżyć, czy nie.

Spokojnie, w tym kraju nie miałabyś nawet wyboru, czy chcesz przeżyć, czy nie. nie rozumiem?

Gość gość
anka266 dziś Dlatego, że nawet ustawa, która mówi o 3 skrajnych legalnych przypadkach jest w rzeczywistości martwa.

Gość gość
póki co to jeszcze nie dziecko. Ta istota będzie niepełnosprawna, poza tym chociaż istnieje szansa, że będzie chodzić to równie dobrze schorzenie może okazać się dużo poważniejsze. To samolubne z twojej strony "chcę dziecko i już, nieważne, że niepełnosprawne!".

Mam taki wrażenie że twoim zdaniem ludzie niepełnosprawni nie powinni żyć na świecie a poza tym tak jak napisałam znam jednego takiego chłopaka i oprócz tego że ma problemy z poruszaniem się jest normalny taka istota tęż nie powinna zyć.!?

Ja nie napisałam że chce dziecko niepełnosprawne ale jak już niestety takie mam w swoim łonie to nie znaczy że mam pozbawiać szansy na życie nie sądzisz?

Gość gość
on już się urodził więc niech mu się jak najlepiej wiedzie, ale jeżeli masz możliwość nie urodzić chorego dziecka to powinnaś z niej skorzystać. Zwłaszcza, że na każdego takiego chłopaka jak twój znajomy przypada sporo osób które poruszają się na wózku, noszą pieluchy i noszą pieluchy.

Czyli osoba która porusza się o kulach i dajmy na to ma cewnik na stałe nie ma prawa życ?Odp tak czy nie

Gość gość
jak już się urodzi to jak najbardziej ma prawo, ale rozmawiamy o płodzie, nie o osobie.

Gość gość
decyzję już chyba podjęłaś, zaryzykujesz i urodzisz niepełnosprawne dziecko. Jesteś samolubna i szukasz wymówki dla swojego zachowania. Nie ma to jak grać w ruletkę cudzym życiem, co? "Może się uda", "może nie będzie sparaliżowane"

Hmmm ale jestem przekonana ze jakby zapytać takich osób czy żałuje że żyja odp że nie wiec to też jest odbieranie komuś możliwości życia. oczywiście inaczej wygląda sprawa dotycząca wad genetycznych taki chyba nikt by się nie chciał urodzić.

Gość gość
a czy diagnoza jest prawidłowa bo słyszałem ze wiele diagnoz sie znie sprawdza tak ppytaj sie na wielodzietnych org pisały tam ze lekaze zlecali aborcje z powody wad genetycznych po porodzie okazało sie ze to g****a prawda lekaze sie pomylili dziecko było zdrowe

Gość gość
nikt kto się już urodził nie powie, że wolałby nieżyć. To by sugerowało bardzo głęboką depresję. Tutaj mowa o kimś kto się nie urodził, tej osoby jeszcze nie ma. W tym momencie ty decydujesz, że będziesz miała niepełnosprawne dziecko bo tak chcesz i już. W temacie zapytałaś co zrobiliby inni, więc odpowiedziałam. Od razu umówiłabym się na aborcję.

Tak to prawda ale jeśli jest szansa że będzie tak jak napisałam na początku to czemu nie dać szansy.

Gość gość
gość dziś Są też przypadki w 2 stronę, co jest o wiele gorsze.

I takie argumenty jak zdrowy umysł, duża szansa na chodzenie by do cb nie przemawiały? A tak wogole jaki masz stosunek do osób niepełnosprawnych masz do nich odraze?

Gość gość
nie, nie przeszkadza mi niepełnosprawność. Po prostu nie widzę powodu żeby świadomie rodzić niepełnosprawne dziecko. I nie, to nie jest argument, to jest zabawa cudzym życiem. To jest dokładnie to samo co rodzenie dzieci będąc samej mając chorobę genetyczną bo MOŻE będą zdrowe, a jak nie będą to ups. Ty zachowujesz się właściwie gorzej, bo już wiesz, że dziecko będzie chore, a mimo to chcesz żeby ten płód się rozwinął i urodził.

No tak a jesliby ktos ci dał 100 % pewności ze dziecko będzie miało tylko wade chodzenie tak jak wspomniałam poruszac sie bedzie o kulach i wcale nie musi być nieszczęśliwe ze swoje życia to też aborcja?

Rodzenie dzieci z choroba genetyczną a rodzenie dzieci z upośledzeniem ruchu to jest ogromna różnica dziwne że jej nie dostrzegasz.